Ekipa

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
Damians

Ekipa

Post autor: Damians »

Nowy serial Polsatu - Ekipa

– To najbardziej prestiżowy serial tej jesieni w telewizji – mówi Agnieszka Holland.

W rolach głównych widzowie mogą zobaczyć m.in. Janusza Gajosa, Rafała Maćkowiaka, Katarzynę Herman i Marcina Perchucia. Serial wyreżyserowały Agnieszka Holland, Magdalena Łazarkiewicz i Katarzyna Adamiak. Autorami scenariusza są Dominik Wieczorkowski i Wawrzyniec Smoczyński.

„Ekipa” będzie pierwszym serialem w Polsce, który swoją premierę będzie miał nie w telewizji, ale w gazecie. Pierwsze dwa odcinki produkcji zostaną dołączone do piątkowego nakładu Gazety Wyborczej.

Polsat pokaże 14 odcinków „Ekipy”, które będą emitowane w czwartki o godz. 21.00, począwszy od 13 września br. Serial zrealizowano w technologii wysokiej rozdzielczości. Na oficjalnej stronie „Ekipy” pojawiły się informacje, że rozpoczęto już pracę nad drugą serią produkcji...

Serial zapowiada się bardzo ciekawie, pora emisji też jest dosyć dobra.
Także tylko czekać, oglądać i komentować ::rad::
Awatar użytkownika
Alez

Post autor: Alez »

Z tego co było zapowiadane Ekipa ma sie ukazywać na DVD, serial zapowiada sie ciekawie
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Post autor: Marek Forrester »

Jutro w wyborczej dwa odcinki serialu "Ekipa" dość dziwne ,że odcinki na dvd przed emisją ale zapewne kupię!
Nobody does it better
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

W czwartek Polsat pokaże od razu dwa odcinki. Nie wiem, czy tak zostanie na stałe, czy tylko jednorazowo tak będzie, a w następnie po jednym odcinku. Kto bdzie chciał oglądać w czwartek musi poświęcić ponad dwie godziny.

Sam nie wiem, czy będę oglądać. Nie darzę wielką sympatią produkcji Polsatu. Po prostu one do mnie nie przemawiają. Być może jednak skuszę się na tę "Ekipę", ale sam jeszcze nie wiem. Sama obsada wygląda zachęcająco, i gatunek też. :D
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Dawidku, najlepiej zobaczyć dwa pierwsze odcinki i wyrobić sobie zdanie, bo serial naprawdę zapowiada się obiecująco! ::ok::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Damians

Przypominam wszystkim, ze już dzisiaj jest premiera serialu. Aż dwa odcinki ::rad:: ::jezyk::
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Jestem pierwszą osobą, która skomentuje ten serial. B@r, posłuchałem Twojej rady i zasiadłem wczorajszego wieczoru przed tv.

Wiązałem z tym serialem duże nadzieje. Tym bardziej, że za tę produkcję zabrała się A. Holland. Jednak muszę stwierdzić, że serial jest taki sobie.
Bardzo pozytywnie oceniam dobór aktorów. A. Gajos bardzo dobrze wciela się w rolę premiera. Podobnie inni aktorzy. Dobra była też muzyka i zdjęcia. Takie naturalistyczne, dobrze przedstawiały Warszawę i inne rejony kraju. A także nasz Sejm na początku drugiego odcinka. Sceny sejmowe były zdecydowanie najlepsze.
Minusów też sporo. Pierwszy odcinek był dość nudnawy. Drugi się nieco już rozkręcił. W pierwszym odcinku irytowały mnie niektóre rozmowy, były prowadzone szeptem. Dla mnie to trochę było niezrozumiałe. Całkowitą katastrofą były te niezrozumiałe przekrzykiwania śmigłowca. ::plask wczolo: Napisy w samym serialu były zrobione dla osób, które mają chyba sokoli wzrok.
Serial ma nawet fajną fabułę, ale mógł być lepiej zrobiony. Bardziej dopracowane dialogi powinny być i lepsze udźwiękowienie. Troszkę bardziej powinien być dopracowany też scenariusz. Takie jest moje subiektywne wrażenie. W szkolnej skali "Ekipę" oceniam na 3+ ( w skali od 1 do 6).
Awatar użytkownika
Damians

Mi się Ekipa podobała, chociaż przyznam, że spodziewałem się czegoś lepszego.
Fabuła mnie wciągnęła, obsada też dosyć ciekawa ( chociaż do roli Pani Marszałek idealnie pasowałaby Basia Bursztynowicz - Ela z Klanu, ale cóż.. ).
I teraz nie zgodzę się z Tobą Dawidku. Sceny Sejmowe były dla mnie takie sobie ::kwasny:: Spodziewałem się wierniejszego odwzorowania "prawdziwego" Sejmu. A tu taki mały, skromny i ogólnie dziwny ::ysz:: ::kwasny:: ::plask wczolo:

Same nasuwają się też porównania filmu do prawdziwej polityki. Pani Marszałek ze strojów przypomina prawdziwą Panią Marszałek - Wiśniowską ( tylko Gienia w całym Sejmie nosi takie "wyraziste" stroje ::jezyk:: ), a ten kapelusz i mucha u tego marszałka skojarzył mi się z Januszem Korwinem - Mikke ::jezyk::
I są bardzo na czasie, w końcu ostatnio również padła propozycja konstruktywnego wotum, tylko że nie otrzymała ona wystarczającego poparcia...

Ogólnie Ekipa mi się nawet podoba i na pewno będę oglądał za tydzień ::rad::
Awatar użytkownika
Kokoszka

Post autor: Kokoszka »

Mi też się podobała Ekipa, choć dźwięk słaby był. ;)
Ranking moich ulubieńców:
Aleksandra Pyszny - Świetnie dogadywała pani wyrazistej, zresztą jak jej tu nie lubić? :P
Rzecznik premiera - Bije od niego takie ciepło! ;)
Turski - Hmmm, mężczyzna z krwi i kości. ^^
Jeśli nie rozumiesz woni, esencja Cię nie zadowoli...
Awatar użytkownika
plaska

Post autor: plaska »

Nie podobało mi się. Nudne strasznie, myślę, ze spokojnie mogłoby sie zmieścić w 30 minutach. Oczywiście Gajos był boski, ale mimo to film tradycyjnie "polsko" zrobiony. Kartonowo, papierowo, przy nakładzie groszówek chyba. Mam juz dość kolejnych polskich nisko budzetowych gniotów. Zrobiliby jeden pozadny serial a nie sto do niczego kompletnie.
They're gonna hang me in the morning A'fore this night is done
They're gonna hang me in the mornin' And I'll never see the sun
http://www.pat.cba.pl
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Serial wcale mnie nie wciągnął. Powiem szczerze: nudy na pudy :ziewam: Właściwie długo trwało a nic się nie działo, żadnej ciekawej akcji, sceny, nic. Nie będę oglądał kolejnych odcinków :nie: :ziewam:
Awatar użytkownika
Robi

Post autor: Robi »

A ja jestem zadowolony serialu , będę go oglądał -mam nadzieje - zawsze . Jak na polskie realia serial dość ciekawy i interesujący . ::ok:: Tylko ten sejm dość dziwny :zeby: Główni bohaterowie są chyba z lewicy :wink:
Awatar użytkownika
dominik

Post autor: dominik »

Serial bardzo fajny. Od razu mi się spodobał. Tylko ten Sejm strasznie mały.
Pokazana była w nim telewizja TV PL2 mi osobiście od razu skojarzyła się z TVP2.
Awatar użytkownika
Damians

Temu serialowi do osiągnięcia sukcesu czegoś brakuje, sam nie wiem czego ::kwasny::

A już jutro wielkie wejście Dominiki Ostałowskiej - wszyscy jej fani powinni to oglądać :serce: ::jezyk::
Abec

Post autor: Abec »

I to jako Wschodząca Gwiazda Lewicy ;)

Czego brakuje najbardziej? Napisanych w miarę choćby sprawnie interakcji między postaciami. W tym serialu są one porażająco płaskie. Pan Premier jest dobry i mądry i wszyscy go albo kochają, bo chce zmieniać Polskę na lepsze (dobrzy), albo nie lubią, bo zmieniając Polskę podważa sens ich istnienia (źli). Pan Marszałek jest groźna i niezbyt kompetentna i wszyscy tak ją traktują, śmiejąc się za plecami. Właściwie o każdej postaci można by coś takiego napisać. Kapitalnym wątkiem mogłyby być stosunki między Premierem, a szefem jego kancelarii, granym przez Stroińskiego. Ten pierwszy młody, pełen zapału, wierzący w możliwość naprawy kraju, ten drugi znacznie starszy, nieco może zniechęcony, znający 'opór materii' ale też patriota chcący pracować dla Polski. I między oboma na początku w naturalny sposób pojawia się nieufność, potem stopniowo przełamują lody, przekonują się do siebie, w końcu wierzą w siebie wzajem, a nawet zaprzyjaźniają. Mogłyby, ale nie w tym serialu, bo tu już ok. trzeciego odcinka obaj panowie patrzą na siebie z miłością i omal nie padają sobie w ramiona.

To tak nie działa, każdy z nas ma przecież doświadczenia ze szkoły, pracy itd., a co więcej większość z nas widziała w życiu przynajmniej kilka dobrych produkcji i wie jak fajnie potrafi takie rzeczy rozegrać dobry scenarzysta. Zniósłbym jeszcze jakoś naiwność, papierowe dialogi, dekoracje gorzej niż z plastiku, reżyserie wyglądającą jak parodiowanie amerykańskich seriali (kręcenie kamerą dookoła sali dla podkreślenia emocji postaci – tak, to też trzeba umieć). Ale płaskich postaci i zwłaszcza relacji między nimi w serialu który chyba miał być oparty na postaciach (bo przecież nie na "szczelaniu”, cyckach, dowcipach czy napięciu typu "czy uda się ta operacja na otwartym sercu”) nie zniesę :)

Jest tam jeszcze coś – pewien typ myślenia, którego nie znoszę. Że Pan Premier wie i po prostu wie. Że jest wielkim autorytetem, a jak ktoś się z nim nie zgadza, to albo s*****yn, albo głupek. Wiarę w autorytety należy właśnie podważać, to, że on jest wspaniałym mędrcem i wielkim człowiekiem nie oznacza, że wszystko co mówi, to prawda i świętość. A w to zdaje się wierzą twórcy serialu. Ale to w sumie tylko takie moje widzimisię, nie powinno chyba ważyć na ocenie tej produkcji ;)
ODPOWIEDZ