Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Ostatnio lektor polubił powiedzenie "wysadzi z siodła" ::jezyk::
Już kilka razy było ono używane.

A dzisiaj szczególną uwagę skupił na mnie tekst "sprawa jest nagląca", czy nie prościej było powiedzieć - sprawa jest nagła :lol: ::jezyk::
Abec

Post autor: Abec »

Prościej, ale co z tego, skoro to zupełnie co innego znaczy. "Nagła" sprawa to taka, która pojawia się, choć jej nie spodziewamy. Na przykład wczoraj miałem przystanek autobusowy pod domem, a dziś nie mam, choć nic na to nie wskazywało wcześniej. Sprawa nagląca zaś to taka, która wymaga szybkiego załatwienia (np. samochód mi padł i nie mam czym dojerzdzać do pracy). Jak można tego nie wiedzieć?
plaska pisze:Widziałam go, widziałam!
Przed chwilą na Polonii był program o lektorach i wypowiadali sie wszyscy z tvp, takze pan Olejniczak i nawet był fragment mody :)
Jest brunetem, koło 50tki, nosi okulary i ma zakola, szczupły ;]
Ktoś jeszcze ogłądał?
W sumie było tu już jego zdjęcie, wiemy jak wygląda...

[ Dodano: 2007-09-21, 16:59 ]
Dziś był bardzo duży moim zdaniem błąd w tłumaczeniu. Słowa Ridge'a: "Massimo, that was egzactly what i need to hear" ("właśnie tego potrzebowałem") przetłumaczono jako "Dokładnie to chciałem usłyszeć". Przecież te słowa mają inne znaczenie, jeżeli ktoś mówi nam to co chcemy usłyszeć, to często jest to oznaka podstępu, a tego typu odpowiedź znakiem, że podejrzewamy rozmówcę, że chce nas zwieść.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Najbardziej denerwuje mnie jak przekecają nazwisko Marone'a bo raz powiedział Maron ::ke:: ciągle to przekręcają. Czy tak już zawsze będzie?! A jak była scena że Brooke powiedziała nie mów do mnie Logan no to juz musiał wyjątkowo lektor poprawnie przetłumaczyć jak Ridge nazywa zawsze Brooke, ale dla takich widzów co nie słuchają jak oryginalnie mówią aktorzy to nawet nie załapali o co chodzi ::kwasny:: Tak samo Doc na Taylor i jeszcze Mojo na Massimo
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Marcus

Post autor: Marcus »

Adex-fan Brooke pisze:Najbardziej denerwuje mnie jak przekecają nazwisko Marone'a bo raz powiedział Maron ::ke:: ciągle to przekręcają. Czy tak już zawsze będzie?! A jak była scena że Brooke powiedziała nie mów do mnie Logan no to juz musiał wyjątkowo lektor poprawnie przetłumaczyć jak Ridge nazywa zawsze Brooke, ale dla takich widzów co nie słuchają jak oryginalnie mówią aktorzy to nawet nie załapali o co chodzi ::kwasny:: Tak samo Doc na Taylor i jeszcze Mojo na Massimo
Dokładnie. Większość osób nawet nie wie, że Ridge tak naprawdę mówi do Brooke po nazwisku, no i lektor się wkopał bo co miał powiedzieć - "Nie mów do mnie Brooke" :?: ::loll::
Moje ulubione seriale: Moda na sukces, M jak miłość, Barwy szczęścia, Na dobre i na złe
Awatar użytkownika
Damians

Z tym "Logan" to się z wami nie zgodzę. Wiele razy jak Ridge mówił "Logan", to lektor tego w ogóle nie tłumaczył, więc każdy ( nawet niewtajemniczony ) to słyszał.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

W MnS nie ma do końca konsekwencji w wymawianiu, imion i nazwisk bohaterów. Ostatnio najbardziej drażni mnie to, że odmieniają imię Massimo, na co Wy też wskazujecie. Jakoś nigdy nie słyszałem, by odmieniano przez wszystkie przypadki imię włoskiego premiera, Romano Prodi'ego. Nigdy nie słyszałem, na przykład "polski premier spotkał się z Romanem Prodim", czy "przesłał list gratulacyjny Romanowi Prodie'mu". Te zdania to tylko przykłady, mające zobrazować, co mam na myśli. Zawsze mówiło się "Romano". Problem pewnie odnosi się też do innych imion. Na marginesie dodam, że nazwisko tego polityka jest często odmieniane. Nazwisko Marone wg mnie jest nieodmienne, więc jeśli ktoś będzie chciał to zrobić, to chyba popełni błąd gramatyczny. Wydaje mi się, że problem odmiany obcojęzycznych nazw własnych w języku polskim, nie jest do końca uregulowany. Stąd mogą wynikać te problemy. :wink:
Siergiej

Post autor: Siergiej »

Wczoraj zdawała mi się że kiedy Kristen mówiła o Ridge`u lektor przeczytał Rick zamiast Ridge
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Też to zauważyłem, ale myślałem żę się przesłyszałem :idea: A jednak nie :wink:
Awatar użytkownika
katarzynka

Post autor: katarzynka »

Dawno nie oglądałam Mody, a jak już mi się udało, to trafiłam na odcinek który sponsorowało słowo 'spuścizna' (ang. legacy) - myślałam że oszaleję :evil:
Abec

Post autor: Abec »

Jak zapewne większość z Was zauwazyła, dziś, gdy Sally radziła Clarke'owi jak postąpić z synami, stwierdziła, że "obaj myśleli, że są jedynakami". Jak wiadomo, CJ miał starszą siostrę, i oczywiście tego błędu nie było w oryginale ("the only son").
Awatar użytkownika
Damians

Zauważyliście, że w odcinku, w którym umarła Taylor, lektor dosyć długo wstrzymywał się z odczytaniem numeru odcinka na końcu... Chyba głęboko to przeżywał, aż mu mowę odjęło :P
Tomala

Post autor: Tomala »

Też to zauważyłem. A w jednym ze wczorajszych odcinków lektor się chyba przejęzyczył. Tricia powiedziała do Brooke "Pozycja jest nadal aktualna" ::loll:: Chyba chodziło o "propozycja".
Awatar użytkownika
MrPukwa

Post autor: MrPukwa »

Tez zrozumiałem "pozycja" ale myślałem że się przesłyszałem.
Awatar użytkownika
Cynthia

Post autor: Cynthia »

Po intonacji lektora można się domyślić co mu się nie podoba, a co wprawia w zadumę. Jak temat jest nieśmieszny, np śmierć to czyta spokojnie nr odcinka. Jak jest coś masakrycznie głupiego, to słychać wyraźnie ironię. Zgaduję, że niezbyt lubi Brooke.
Aktualnie oglądam "Chicago Fire", "Chicago P.D.", "Chicago Med" i "Orange Is the New Black"
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Często kiedy Sheila opisywała zachowanie Amber, lektor czytał, że "Amber pewnie znowu poszła w tango". Jakoś śmiesznie mi to brzmiało, bo nigdy nie słyszałem takiego określenia (nie pamiętam jaki był angielski odpowiednik, może ktoś zwrócił uwagę?).
ODPOWIEDZ