Plebania

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Matko Boska Forresterowska ::ke:: ::rad::
Ta Plebania z każdym odcinkiem mnie zaskakuje.

Dopiero co widzieliśmy sen Irki, gdzie przypominała sobie najlepsze chwile z Jerzykiem ( w tle grała muzyka Plebanii ), retrospekcja doskonale zrealizowana, nawet MNS nie powstydziłaby sie takiej ::rad:: Widzieliśmy w niej początek ich znajomości, ślub i w ogóle wszystkie szczęśliwe chwile ::rad::
A dzisiaj zamiast być poniedziałek, to nie wiem jaki dzień tygodnia jest w Plebani :zeby: O wydarzeniach, które były w piątek mówią "wczoraj" i jest dalsza kontynuacja tych wydarzeń. Czyli wynika, że w Plebani jest dzisiaj sobota, lub przespali cały weekend! ::jezyk::

Dodam jeszcze, że w piątek Irka bardzo ładnie wyglądała ::rad::

[ Dodano: 2007-12-21, 15:32 ]
Kazanie księdza Proboszcza było naprawdę świetne. Szkoda, że u mnie w parafii księża nie wygłaszają takich kazań... A scena, w której wchodzi Grzybowa i kładzie talerz na ołtarzu niczym z jakiegoś amerykańskiego filmu ::rad:: ::jezyk::

Tekst tej nieznośniej dziewuchy do Ibisza: Nie jesteś jakimś tam Bradem Pittem, Ibiszem też nie..." ::loll:: :zeby: ::plask wczolo: ::rad:: :mrgreen: ::jezyk::

[ Dodano: 2008-01-13, 13:59 ]
Jubileusz Plebanii :!:

[shadow=black]Spoiler:
Już w te środę specjalny, jubileuszowy ( 1000 ) odcinek Plebanii. Zostanie w nim wyjaśniona sprawa tej Żydówki, będzie retrospekcja, duchy i przeniesiemy się w czasy dzieciństwa Józefiny ::rad::[/shadow]

A przed Plebanią, o 18.00 będzie jubileuszowy koncert. Ks. Proboszcz zaśpiewa Dziwny jest też Świat, Józefina będzie recytowała, i zaśpiewa oczywiście Aga Włodarczyk :serce: :serce: :serce:
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Chyba warto wznowić dyskusję w tym temacie :wink:

Dzisiaj do Tulczyna przyjechała, Chaja - żydówka która chowała się podczas wojny w Braciaków :roll: Ciekawe czy zostanie w serialu na dłużej czy tylko po to aby zrobić zamieszanie ::jezyk::

I doczekaliśmy się w końcu 1000 odcinka "Plebanii" :D Jutro wielki jubileusz, który poprowadzą Bernadeta Machała - Krzemińska (Krysia) i Stanisław Górka (Zbyszek). Będzie wiele wspomnień, piosenek.... O 18.00 Zamiast "Jaka to melodia" i później o 22.00 - wielki koncert. Polecam ::rad::
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Damians pisze:Matko Boska Forresterowska ::ke:: ::rad::

[shadow=black]Spoiler:
Już w te środę specjalny, jubileuszowy ( 1000 ) odcinek Plebanii. Zostanie w nim wyjaśniona sprawa tej Żydówki, będzie retrospekcja, duchy i przeniesiemy się w czasy dzieciństwa Józefiny ::rad::[/shadow]
Faktycznie dość ciekawe posunięcie scenarzystów ::chytry::
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Jestem strasznie zawiedziony 1000 odcinkiem Plebanii :zmiesz::
Spowiedziałem się czegoś lepszego, a co dostałem - nudne retrospekcje które widziłem kilka miesięcy wcześniej ::plask wczolo: ::plask wczolo: ::plask wczolo: Wstyd, wstyd wstyd...
Awatar użytkownika
Kamil

Post autor: Kamil »

Wczoraj w Celowniku wyemitowany został reportaż o jubileuszu Plebanii - video z 15.01.2008

Ten sympatyczny dziadek w okularach (Stanisław Krzemiński, producent i pomysłodawca serialu) jest także producentem i pomysłodawcą naszego pierwszego polskiego serialu młodzieżowego, którego premiera już we wrześniu ::jezyk::
Awatar użytkownika
Damians

A mnie ten odcinek się podobał. Sceny na cmentarzu były w stylu hollywoodzkim ::jezyk::
Prawda, niektóre retrospekcje już kiedyś widzieliśmy, ale zobaczyliśmy też nowe. A jedną z dziewczynek grała Małgosia z Klanu :wink:

Dzisiaj o 18.00 był wywiad z aktorami, a o 22.00 wielki koncert, Agnieszka Włodarczyk będzie śpiewać Kocham Cię Życie ( najprawdopodobniej ) :serce: :serce: :serce:
GL Forever

Post autor: GL Forever »

Kamil pisze:Wczoraj w Celowniku wyemitowany został reportaż o jubileuszu Plebanii - video z 15.01.2008
Dzięki za link :mrgreen: No i gratuluję Plebanii 1000 odcinka ! :mrgreen:

Tak w ogóle, to oczywiście Plebania została nazwana telenowelą na tym video ::kwasny:: Niby Polacy, to taki wykształcony naród, a nie umieją odróżnić pospolitych gatunków telewizyjnych - telenoweli i opery mydlanej - wstyd !
Tkk_Bolly

Post autor: Tkk_Bolly »

Ale siara ten specjalny odcinek Plebanii.Najgorsza była ostatnia piosenka śpiewana przez wszystkich, Wala , żule , wszyscy sie sztucznie zachowywali i mówili teksty wyuczone na pamię, piosenki leciały z podkładu nie na żywo, inaczej to sobie wyobrazałem .
Podobała mi się Agnieszka Włodarczyk , Małgosia Teodorska i Grzyby choc glupio ale zabawnie .
I już mamy trzeci serial, który przekroczył 100 odcinków ::rad::
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Awatar użytkownika
Damians

GL forever pisze: Tak w ogóle, to oczywiście Plebania została nazwana telenowelą na tym video ::kwasny:: Niby Polacy, to taki wykształcony naród, a nie umieją odróżnić pospolitych gatunków telewizyjnych - telenoweli i opery mydlanej - wstyd !
Wstyd. Istnieje jeszcze serial obyczajowy, czym właśnie jest Plebania, jeśli już tak precyzujemy :wink:

Jubileuszowy koncert był bardzo fajny, szkoda, że taki krótki.
Kilka osób zaskoczyło mnie swoim głosem ( ok, były one poprzerabiane komputerowo, ale wyszło ładnie ).
Normalnie Jak Oni Śpiewają powinno zaangażować ich wszystkich i już mieliby pełny skład ::jezyk::
Chciałbym w JOŚ zobaczyć któregoś z aktorów, grających te postacie: Jerzyka, Krystynę, Tracza, Walę lub Grzybową.

Plebania ostatnimi czasy bardzo się zmieniła, nie wiem czyja to zasługa, ale gratuluję przede wszystkim odwagi. Wprowadzenie takiej "małej rewolucji" jak na polski serial, z całą pewnością musiało jej wymagać. Chyba nie przesadzę mówiąc, iż Plebania jest obecnie najciekawszym polskim serialem ::jezyk:: ::rad::
Oby tak dalej :!:
GL Forever

Damians pisze:
GL forever pisze: Tak w ogóle, to oczywiście Plebania została nazwana telenowelą na tym video ::kwasny:: Niby Polacy, to taki wykształcony naród, a nie umieją odróżnić pospolitych gatunków telewizyjnych - telenoweli i opery mydlanej - wstyd !
Wstyd. Istnieje jeszcze serial obyczajowy, czym właśnie jest Plebania, jeśli już tak precyzujemy :wink:
Myślę, że Polacy wymyślili termin "serial obyczajowy". On chyba może być zastępczym terminem soap opery. Bo za granicą nie ma takiego określenia jak serial obyczajowy. Jest "drama", albo "soap opera".
Awatar użytkownika
Damians

Jeżeli wymyślili takie coś co trwa 25 minut, jest emitowane 2, później 3, a nawet 5 razy dziennie, praktycznie w każdy dzień tygodnia ( był okres, że, Plebania leciał w soboty ) wszystko się dzieje na czasie, to musieli wymyślić dla takiego czegoś jakąś nazwę - serial obyczajowy.
Podaj mi jakiś tytuł zagranicznego serialu, jak piszesz opery mydlanej, która spełniałaby powyższe kryteria.
GL Forever

Damians pisze:Jeżeli wymyślili takie coś co trwa 25 minut, jest emitowane 2, później 3, a nawet 5 razy dziennie, praktycznie w każdy dzień tygodnia ( był okres, że, Plebania leciał w soboty ) wszystko się dzieje na czasie, to musieli wymyślić dla takiego czegoś jakąś nazwę - serial obyczajowy.
Podaj mi jakiś tytuł zagranicznego serialu, jak piszesz opery mydlanej, która spełniałaby powyższe kryteria.
Tożto z brytyjskimi operami mydlanymi taki sam bałagan w emisji. Coronation Street najpierw leciało 2 razy w tygodniu, potem 4, a teraz 5 razy, w tym w jeden dzień podwójnie. A Emmerdale leci chyba z 6 razy w tygodniu. No i są soap opery o przybliżonym czasie emisji 25 minut. Nieco powyżej 25, albo nieco mniej :P No, ale to już oftop.
Tkk_Bolly

Post autor: Tkk_Bolly »

Czy ja wiem czy Plebania taka najciekawsza.
Pierwszą wada ,która dla mnie skreśla ten serial do oglądania jest to , że jest mała stała obsada, bo niemal większośc postaci zajmują wątki poszczególnych parafian , które trwają krótko , kończą się i zaczynają z nowymi postaciami , dlatego , osoba , która nie ogląda serialu regularnie nie może sie połapac ,a swoja droga ludzie przyzwyczaja sie do bohaterow , a w serialu jest najwieksza chyba rotacja sposrod polskich produkcji
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

1000 odcinek, koncert jubileuszowy i inne rzeczy związane z 1000 odcinkiem można obejrzeć na oficjalnej stronie- http://www.plebania.pl/audio_video/jubileusz.html
:D
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Damians

Dosyć fajny ten film Wiara i Nadzieja, z fragmentami z 1000 odcinków. Można sobie w nim przypomnieć wiele ciekawych scen, chociaż nie wiem, jakimi kryteriami kierowali się oni, dobierając je. Wiele innych bardzo ciekawych scen, niestety się tam nie znalazło...

W dzisiejszym odcinku Zbyszek przypominał sobie scenę, w której oświadczał się Halince ::rad:: Nie pamiętałem jej...
ODPOWIEDZ