Seriale i filmy dokumenalne

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Dawidek
Administrator

Seriale i filmy dokumenalne

Post autor: Dawidek »

Ostatnio sporo czasu spędzam oglądając różne filmy dokumentalne, które chwilami wciągają tak samo mocno, jak "MnS". Tym bardziej, że dzięki nim można dowiedzieć się czegoś nowego o otaczającym nas świecie. Dzisiaj obejrzałem ciekaw i dający do myślenia dokument "Indonezja: Islam na rozdrożu" na kanale Planete. Przedstawia on specyfikę indonezyjskiego islamu, który na świecie ma opinię liberalnego i tolerancyjnego. Tym czasem istnieje też dra sona medalu. To islam spod znaku skrajnych organizacji chcących stworzyć kalifat.
Osobiście uważam, że najlepszą stacją dokumentalną działającą w naszym kraju jest Planete, która proponuje sporo ciekawych filmów i seriali o różnorodnej tematyce. A czy W oglądacie jakieś ciekawe propozycje z tego gatunku?
Tomala

Post autor: Tomala »

Czasami oglądam cykl "Zwierzęta Swiata" na jedynce, ale robię to sporadycznie. Lubię też popatrzeć na seriale fabularno-dokumentalne, a szczególnie "Sędzia Anna Maria Wesołowska". Kiedyś też lubiłem oglądać W11 ale mi się znudziło.
Awatar użytkownika
Thorne

Post autor: Thorne »

Jeśli można w to wliczyć wszelkie programy proponowane przez wszystkie stacje TV spod znaku "Discovery",no to ja także śledzę. Gdy nie jestem wyczerpany intelektualnie,to usiądę przed TV i włączę jedną ze stacji Discovery,włączę przyswajalność wiedzy i się wsłuchuję,starając się ogarnąć jak najwięcej faktów. :D Najbardziej to ja lubię programy historyczne na Discovery Civilisation i te o podróżach na Discovery Travel. Czasem też są ciekawe na temat psychologii na Discovery Science. Ostatnio widziałem dokument,w którym mowa była o psychicznym odzwierciedleniu określonych przypadków ludzkiej urody. :zeby: Dowiedziałem się mało,bo włączyłem akurat na samą końcówkę. M.in to,że ludzie o ostrych rysach twarzy są mniej lubiani w społeczeństwie,bo chyba więcej od innych wymagają i mają trudniejszą osobowość do współżycia z innymi. 8)
If you can't beat them, join them...
Tomala

Zastanawiałem się gdzie najlepiej pisać o "Kobiecie na krańcu świata" i przypomniał mi się ten temat. Chyba jest najodpowiedniejszy.
Tydzień temu i dzisiaj widziałem odcinki w całości i teraz będę już śledził regularnie. To jest rewelacyjny program :: bow :: Tydzień temu Martyna była na jakimś argentyńskim ranczu. Zszokowało mnie jak oni jedli upieczone jelita grube jakiegoś zwierzęcia z... kupą w środku :shock: :? ::loll::
A dzisiaj Martyna była gdzieś w Afryce. Bardzo było mi żal tych kobiet, z którymi rozmawiała. To straszne, że w Islamie (i w Afryce ogólnie) kobiety mają tak mało praw.
Goku

Post autor: Goku »

Uwielbiam ten program! :: bow :: Najlepszy do tej pory był odcinek(a dokładniej 2 odcinki, bo był podzielony na dwie części) z zapaśniczką z Boliwii. Chyba nigdy żaden program TV nie wzbudził we mnie tyle emocji co ten odcinek! A wszystkie odcinki można obejrzeć za darmo na stronie internetowej programu :).

A jeśli chodzi ogólnie o filmy dokumentalne - ja najbardziej lubię te z National Geographic :). Chociaż lubię też z Planete i z trzech Discovery: zwykłego, Science i World. Czasem zerkam na Animal Planet, ID Discovery i BBC Knowledge. Nie lubię Discovery Travel & Living, bo tam cały czas leci Miami Ink albo nudy o jakichś rodzinach, nie lubię też programów Viasatu: Explorer i History.
Tomala

Ja ostatnio zacząłem oglądać "Brainiac'a" na Discovery Science. To już dość stary program, ale ja dopiero go odkryłem :lol: Jest po prostu świetny.
Na National Geographic najbardziej lubię oglądać "Wielkie konstrukcje" i programy o 2. wojnie światowej.
Kiedyś też dość często oglądałem Animal Planet, ale niestety od początku września nie mam już tego kanału ::kwasny::
Dawidek
Administrator

"Odurzeni serialami" to dokument poświęcony fanom różnych seriali, szczególnie w USA. Wymieniono w nim liczne produkcje, które znajdują się w tym dziale. :D Po obejrzeniu filmu można dojść do wniosku, że seriale (różnych gatunków) są już zjawiskiem kulturowym i nadawcy coraz bardziej liczą się z maniakami seriali. Emisja na kanale Planete+: http://www.planeteplus.pl/dokument-odur ... lami_38624 . Polecam.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Wydaje się interesujące :) Nagram sobie z ciekawości jakiś odcinek - może uda mi się trafić na coś co znam, bądź aktualnie oglądam :wink: Chyba małe szanse na omawianie przez nich "Mody..."? :P
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno temu sam byłem takim maniakiem seriali... Śledziło się nawet do 10, czytało namiętnie newsy w necie, spoilery, udzielało się na wielu innych forach, no i kupowałem regularnie TT i ŚS szukając tam wszelkich informacji o MnS.
A teraz odkąd zacząłem studia i przeprowadziłem się do wynajmowanego mieszkania (nie mamy tam telewizora!) z braku czasu ogólnie musiałem ograniczyć oglądanie seriali do 2/3 i to też nieregularnie.
Musiało odpaść oglądanie MnS na TVP (z powodu beznadziejnej zmiany godziny emisji), jednak pozostałem przy ściąganiu epizodów z USA, poza tym już tylko Pierwsza Miłość oraz Na dobre i na złe - wg mnie najlepsze obecnie polskie seriale. :) No i porzuciłem jakoś zakup TT i ŚS.

Ten dokument na pewno ciekawy. Oblukam w wolnej chwili.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Dawidek
Administrator

O"MnS" tam nie ma, chyba że wspomniano słowem w pierwszych 2 minutach, których nie widziałem. Ten dokument skupia się na "sezonówkach". :wink: Więcej już nie będę o tym pisać - po prostu warto zobaczyć.
ODPOWIEDZ