Eurowizja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Tomala

Post autor: Tomala »

Bardzo się cieszę że Isis weszła. Jej piosenka mi się podoba. Najbardziej mi się podobała właśnie jej piosenka z tych wszystkich. I bardzo dobrze że nie można głosować na własne państwo. Wtedy oczywiście wygrałaby Rosja bo jest ich najwięcej. Pamiętam jak w zeszłym roku dostaliśmy 12 punktów od Ukrainy :: bow :: Mam nadzieję że w tym roku dostaniemy tyle nie tylko od nich.
Awatar użytkownika
Oleg
Administrator

Post autor: Oleg »

emeralda pisze:Jestem rozczarowana ;) Przede wszytskim dlatego, ze na Polonii nikt nie komentowal. Ciemniak nie jestem, prosty angielski potrafilam zrozumiec. Brakowalo mi tych komentarzy Orzeszka - skad kto przyjechal, kim sa rodzice, i innych perelek, plotek i fajnych komentarzy niby mowionych od niechcenia ;) Czy na jedynce tez nikt nie komentowal/tlumaczyl??
Ja oglądałem na Polonii i pan Orzeszek był. I gadał jak zawsze z sensem (i z przekąsem :P ).
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Post autor: Marek Forrester »

Andora, Polska, Grecja i Rosja to moim zdaniem najlepsze w I półfinale kraje. Wspaniale ,że Isis udało się wejść do finału. Kiedyś na tej scenie występowały wielkie gwiazdy i niestety poziom Eurowizji spadł drastycznie, Isis jeszcze pokazuje klasę występując tutaj bo tn indyk to był dramatyczny...
Nobody does it better
Awatar użytkownika
LoLex

Post autor: LoLex »

Straaaszne. Powinna być jakaś nadzwyczajna komisja, która nie dopuszczałaby tych kabaretów do konkursu p i o s e n k i. Jeszcze kilka lat i to będzie już tylko konkurs kiepskich kabaretów, a nie piosenki.

W półfinale najlepsza była Isis. Przyzwoita piosenka i wykonanie Norwegii i w miarę interesujący Izrael. Reszta fatalna. Straaszny ten Dima z Rosji, pcha się drugi raz - taki drugi Ivan & Delfin. No i ten chwyt z Pluszczenko (emeraldo! to nie Ilia Kulik!) na łyżwach wg mnie poniżej pasa. To nie powinno mieć miejsca w konkursie piosenki. :roll:
Tomala

Post autor: Tomala »

Wkurza mnie to że w Eurowizji biorą udział państwa z poza Europy ::plask wczolo: Np. Izrael, Azerbejdżan i Armenia. Przecież te państwa należą do Azji ::ke::
P.S. Rozwaliło mnie jak pokazali któregoś wykonawcę jak się namiętnie całuje z jakąś dziewczyną ::cojest::
Awatar użytkownika
emeralda

Post autor: emeralda »

Oleg pisze:
emeralda pisze:Jestem rozczarowana ;) Przede wszytskim dlatego, ze na Polonii nikt nie komentowal. Ciemniak nie jestem, prosty angielski potrafilam zrozumiec. Brakowalo mi tych komentarzy Orzeszka - skad kto przyjechal, kim sa rodzice, i innych perelek, plotek i fajnych komentarzy niby mowionych od niechcenia ;) Czy na jedynce tez nikt nie komentowal/tlumaczyl??
Ja oglądałem na Polonii i pan Orzeszek był. I gadał jak zawsze z sensem (i z przekąsem :P ).

To czemu do jasnej anielki w naszym telewizorze nie bylo Orzeszka??? Cuda jakie cy cus???

Moze to znowu jakis spisek ;) Moze jakies aluzje polityczne byly i glos wycieli ... ;)

[ Dodano: 2008-05-21, 21:00 ]
LoLex pisze:Straaaszne. Powinna być jakaś nadzwyczajna komisja, która nie dopuszczałaby tych kabaretów do konkursu p i o s e n k i. Jeszcze kilka lat i to będzie już tylko konkurs kiepskich kabaretów, a nie piosenki.

W półfinale najlepsza była Isis. Przyzwoita piosenka i wykonanie Norwegii i w miarę interesujący Izrael. Reszta fatalna. Straaszny ten Dima z Rosji, pcha się drugi raz - taki drugi Ivan & Delfin. No i ten chwyt z Pluszczenko (emeraldo! to nie Ilia Kulik!) na łyżwach wg mnie poniżej pasa. To nie powinno mieć miejsca w konkursie piosenki. :roll:

Bije sie w piersi.
Zawsze myslalam, ze to Ilja ...
Tkk_Bolly

Post autor: Tkk_Bolly »

Tomala pisze: P.S. Rozwaliło mnie jak pokazali któregoś wykonawcę jak się namiętnie całuje z jakąś dziewczyną ::cojest::
Jaki wokalista , przeciez to byly wstawk, które nie miały nic wspólnego z uczestnikami.
Coś jak niekiedy Agentka Sowa w JOŚ :wink:
Oglądam: Złotopolscy, Klan, Plebania, Barwy Szczęścia, Emmerdale, Samo Życie
Awatar użytkownika
Oleg
Administrator

Eurowizja w 2009 roku odbędzie się w dniach 12., 14. i 16. maja - poinformowało EBU podczas specjalnej konferencji prasowej - czyli o tydzień wcześniej niż w tym roku .

Fani ESC uważają, że "dziką kartę" od jury mogły wczoraj dostać Norwegia, Polska lub Azerbejdżan - te trzy typy pojawiają się najczęściej. Ale oczywiście o tym które państwo spośród tej 10 dowiemy się dopiero po sobotnim finale ::krzyw:: Ja się opowiadam za Norwegią.

emeraldo - może masz takie cudeńko, na którym możesz sobie wyłączyć komentarz i właśnie to zrobiłaś? :roll:
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Jeśli chodzi o udział krajów azjatyckich, to eurowizja nie ma już charakteru stricte kontynentalnego. Zgłaszają się członkowie Europejskiej Unii Nadawców (EBU). Po za tym te kraje, o których wspominałeś Tomala, kulturowo związane są z Europą i chcą po części za takie uchodzić. Ważniejsze jest kryterium członkostwa w EBU. A Izrael należy do terj organizacji od dawna (wygrała ESC już w latach 70 XX wieku). Członkiem EBU jest nawet publiczna telewizja z Kanady (CBC). Mi nawet sie to podoba, że sporo krajów azjatyckich startuje.

Oleg, dodałem do listy tylko te kraje, których stacje zdążyłem sprawdzić w necie. Nie sprawdzałem RTR Planeta, ponieważ nie chciałem podawać niesprawdzonej informacji. Po za tym, chodziło mi tylko o czwartek 22 maja. Podejrzewałem, że część stacji mogła zrobić tak jak TVP, czyli transmitować może tylko jeden półfinał. A kiedyś ESC relacjonował Pierwyj Kanał z Rosji, teraz widzę pałeczkę przejęła RTR. Ty podałeś numery kanałów z Cyfrowego Polsatu chyba, ja uzupełniłem o Cyfrę+.
Jeśli ktoś z Was będzie chciał oglądać relacje z drugiego półfinału, to ja polecam właśnie z RTR Planeta, dodatkowo z RTS Sat z Serbii (nr 341 na terminalach Cyfry), SLO TV2 ze Słowenii i z ERT Sat Z Grecji. Piszę to dlatego, że na tych kanałach jest najlepsza jakość przekazu. Nienajlepiej sie ogląda z RTCG Sat z Czarnogóry i ARM1 z Armenii. ::plask wczolo:

Jutro też wystąpi 19 państw. Łącznie z wczorajszymi reprezentacjami i "wielką piątką" jest rekordowo 43 walczących o Grand Prix.

Wczoraj na TVP1 i ba TVP Polonia przez większą część transmisji nie miałem dźwięku. ::plask wczolo: ::plask wczolo: ::plask wczolo: Cisza nastała podczas prezentacji czwartej piosenki. Oglądałem poprzez Cyfrę Plus. Chcąc, nie chcąc musiałem przejść na SLO TV2 i stamtąd słuchałem wszystkich wykonań. Oczywiście też głosowałem (w polskim głosowaniu oczywiście), ale nie doszło do mnie potwierdzenie mojego głosu, jak to zawsze bywało.

A teraz moja subiektywna ocena:
Czarnogóra - jeden z moich faworytów, szkoda, że nie ma tej piosenki w finale.
Izrael - mimo, że ta piosenka nie była moim faworytem, cieszę się jednak, że usłyszę ją w czasie sobotniego finału.
Od Estonii, do 8 piosenki było już mniej ciekawie. Piosenki były przeciętne. W tej grupie najgorzej zaprezentowała się Belgia, która, co prawda, postawiła na folk, ale w mało ciekawym wydaniu. Nie podobała mi się też piosenka z Azerbejdżanu.
Słowenia - nieźle nawet, ale nie tak, by mnie miała zachwycić.
Norwegia - zaklaskałem z radości, jak dowiedziałem się, jak Norweżka weszła do finału. Jedna z moich faworytek - jedna z najambitniejszych piosenek.
Polska - Isis wypadła świetnie. Wtedy poczułem, że nasza reprezentantka dostanie się do finału. Wykrakałem. ::loll::
Irlandia - iluminacja w narodowych barwach tego kraju, a utwór - mało ciekawy.
Andora - głosowałem na tę piosenkę. Wielka szkoda, że tak optymistyczny utwór nie znajdzie się w finale. Nie podobał mi się tylko strój piosenkarki. Do teraz zastanawiam się, co ona miała na głowie. ::loll::
Bośnia i Hercegowina - jak usłyszałem, że znajdzie się ten utwór w finale, to aż się zdziwiłem. Jedna z najgorszych piosenek wczorajszego wieczoru. Co prawda - dość oryginalna o Królewnie Śnieżce i 4 krasnoludkach (regulamin nie pozwala na więcej niż 6 członków zespołu), ale zdecydowanie nie na mój gust. ::ysz::
Kolejny utwór, który pochwaliłem to propozycja Holandii - też jeden z moich faworytów - szkoda, że nie przeszła do finału.
Piosenka z Finlandii - nawiązanie do Lordi - Finowie mają nadzieję na kolejne zwycięstwo w tym stylu. :wink: Nie podobała mi się. :nie:
Ciekawie się zaprezentowała Rosja - ciekawy utwór i oryginalna choreografia.
Reszta piosenek przeciętna.

Scenografia mi się podobała. O wiele lepsza, niż w czasie konkursu w Helsinkach. Nastała moda na oszczędne czołówki. I dobrze. Pamiętam te wielkie prezentacje na samym początku ESC w latach 90.
Czy prowadzący musieli się dwa razy przebrać??? ::plask wczolo: ::ke:: ::loll:: ::cojest::

Czekam już na jutrzejszy drugi półfinał i na sobotni finał. :serce:
Gabra-Sheila

Post autor: Gabra-Sheila »

Głosowałam na Czarnogóre. Szkoda, że nie awansowała, bo piosenka naprawdę ładna i ten chłopak śliczny miał głos (noi piosenka w ojczystym języku) :serce: Później były raczej mało ciekawe piosenki. Norwegia bardzo ładnie, Słowenia nawet też :) Super, że Isis awansowała, trzymałam za nią kciuki, bardzo dobrze się zaprezentowała, publiczność ją pokochała ::krzyw:: B&H mi się nie podobało mi się :P Jeszcze Finowie dali czadu :twisted: Daleko im do Lordi, ale ... :mrgreen: Noi Azerbejdżan świetna piosenka!!! :D Oby wygrała, albo zajęła dobre miejsce. Chyba nikogo nie pominęłam. Gdy prowadzący wyciągali te koperty bardzo się denerwowałam, miałam wielkie nadzieje, że w końcu nam się uda awansować, ale gdy usłyszałam, że B&H awansowała... to trochę je straciłam ::ysz:: A tu ,,POLAND!" i :: bow :: :wink: Nie mogę doczekać się soboty! : )
Tkk_Bolly

Aja nie mogę doczekać sie dzisiejszego półfinału. Trzymam kciuki za Turcje i Ukrainę , bo bardzo podobają mi się ich piosenki. Ale nie znam wszystkich utworów , więc napewno coś jeszcze wpadnie mi w ucho podczas konkursu. I jakoś spokojnie bez nerwów będzie się oglądąło wiedząc, że Polska jest w finale.Ale w sobotę będzie mega ::krzyw::

Na przykład u mnie eurovision.tv coś nie chce działać . Ale za to znalazłem w internecie stację o której wspomniał Oleg portugalską RTP International http://www.octoshape.com/play/play.asp? ... 07&lang=en . Tu można oglądać Eurowizję.A co ciekawe w Portugali nie pokazali pierwszego półfinału, przynajniej tak wynika z ramówki stacji , no ale dzisiaj jest , no bo w końcu Portugalia dzisiaj będzie :)
Awatar użytkownika
Oleg
Administrator

Też trzymam kciuki za Ukrainę. Poza nią w TOP 10 chciałbym widzieć Islandię, Szwecję, Litwę, Albanię, Białoruś, Bułgarię, Danię, Macedonię i Portugalię. Najgorsza zdecydowanie Łotwa.
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Post autor: Marek Forrester »

Tkk na tych kanałach co dałeś w linku można oglądać Eurovision na żywo? Najlepiej pewnie kanał ESC TV. Mam nadzieje ,że nie będzie się zacinać bo chce dziś sobie obejrzeć II półfinał.
Nobody does it better
Tkk_Bolly

Alex, z tej strony można oglądać na kanale Esc i tym drugim RTP. Esc wogóle mi nie chodzi . A w RTP masz do wybory dwie szybkości 400 i 800. JAk masz conajmniej taką szybkość to Ci się nie będzie zacinało . Ja mam neo 512 i muszę oglądać tą z gorszą grafiką , ale i tak jest niezła
Awatar użytkownika
Robi

Post autor: Robi »

Ja natomiast oglądam Eurowizje na rosyjskim kanalę - PTP i coś tam .
Do czego to doszło ,że muszę oglądać rosyjską TV aby dowiedzieć się co tak naprawdę dzieje na świecie ,a w tym przypadku na konkursie piosenki ::loll::
ODPOWIEDZ