Guiding Light

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Mikao6

Post autor: Mikao6 »

GL już jakiś czas temu wspominał o tym, że Kim Zimmer może odejść z serialu. Jak na razie to się nie potwierdziło, ale jednak zaglądnąłem ostatnio na soapcentral.com w poszukiwaniu informacji i co prawda nie było nic o odejściu Revy, to jednak inna aktorka odchodzi z serialu na dobre po dwudziestu jeden latach. :cry:

Obrazek

Beth Ehlers porzuca swoją rolę Harley Cooper w GL na rzecz nowej postaci w soap operze ABC - All My Children. Ehlers według informacji będzie grać w GL do końca tego miesiąca, a następnie pojawi się w AMC gdzie ewentualnie spotka swojego dawnego ukochanego z planu Ricky'ego Paula Goldina, który grał Gusa Aitoro, męża Harley Cooper.
Według Wikipedii Beth zagra rolę Taylor McBride i zadebiutuje w AMC piątego sierpnia tego roku.
Więcej: Ehlers to join AMC, though ABC doesn't want you to know it
Beth Ehlers announces her GL departure

Edit: Dodatkowo teraz na YouTube oglądam klip z 35th Annual Daytime Emmys i Beth Ehlers siedzi zaraz obok Ricky'ego przy stoliku All My Children (każdy serial i program miał w tej edycji swój stolik), a Ricky potwierdza jej przejście. :zeby:
GL Forever

Post autor: GL Forever »

Dzisiaj Guiding Light obchodzi swój 56 rok emisji w telewizji. :zeby:

Wszystkiego Najlepszego GL!!! :zeby: :zeby: :zeby:

[ Dodano: 2008-10-16, 22:27 ]
Nadal oglądam GL od czasu do czasu

i

serial stracił jakby jakąś swoją resztkę klimatu. Stracił ją wraz z pojawieniem się "nowej jakości". Wcześniej klimat tworzyły choćby te grube pasy na dole i u góry ekrany na początku każdego odcinka, nawet jestem w stanie powiedzieć, że sceny w studiu, tak, tak, sztucznym, nieprawdziwym studiu, a teraz czarnych pasków na początku odcinka już nie ma (można je włączyć w moim odtwarzaczu filmów, ale to nie to samo ::kwasny:: ), no i nie ma już scen w studiu. A może są... niektóre wyglądają jak ze studia... ale to i tak wygląda jakoś inaczej. To już nie to samo. Guiding Light przerodziło się w płytkie i nudne reality show.

Inna sprawa.

Czołówka.

Za każdym razem jak oglądam GL widzę inną wersję. Aż się zastanawiam ile oni zrobili tych wersji. :shock: 100 ? A może do każdego odcinka jest robiona specjalnie osobna wersja ? :shock: Czyżby twórcy Guiding Light chcieli pobić jeszcze inny rekord (oprócz tego, że ich serial jest najdłuższy na świecie) - w ilości wersji czołówek ?

Mimo że GL już w ogóle nie ma klimatu, jest nudne, nie życzę temu serialowi zdjęcia z anteny. Na pewno nadal są widzowie (szczególnie starsi), którzy kochają ten serial i nie chcieliby jego zdjęcia z anteny. A poza tym serce by pękało, patrząc jak zdejmują z anteny najdłuższy serial na świecie. ::kwasny::

Mam pytanie.

Czy orientuje się ktoś, czy stacja CBS przedłużyła kontrakt serialu do 2010 roku ? Podobno mieli uzgodnić, czy przedłużają do 2010, czy nie, we wrześniu, no ale nie wiem, nie słyszałem czy w końcu kontrakt będzie przedłużany, czy nie. Orientuje się ktoś ? Pewnie z powodu marnych wyników oglądalności serialu nie przedłużyli/przedłużą kontraktu do 2010, choć ja liczę na to, że to zrobili/zrobią.

Pozdrawiam i sorki za powtórzenia.
Ryan Lavery

Post autor: Ryan Lavery »

Will GL be cancelled next year?

W internecie krąży artykuł odnośnie tego jak "nowoczesna, pełna innowacji" metoda produkcji GL zainicjowana przez Ellen Wheeler przyczyniła się do utraty 21% widowni w mijającym własnie roku.
Agnes Nixon skomentowała: 'Myślę, że soaps tracą widownię ponieważ historie nie są ciekawe lub też nie mają dobrych aktorów. Nie wydaje mi się, żeby ktoś opuścił teatr żeby zagrać w serialu".
Kilka osób z branży przemysłu telewizyjnego nie sądzi, żeby GL ujrzało 2010 rok. "Pomimo faktu, że nikt nie chce być zapamiętany jako zabójca najstarszego serialu telewizyjnego, nie ma możliwości, żeby jakikolwiek kanał pozwolił serialowi z oglądalnością 1,4 w swojej ramówce - zwłaszcza w czasie ekonomicznej recesji. Tak, Grant Alexander wraca, ale jednak.. nie jest to Vanessa Marcil" - informuje jedno ze źródeł.

Mam nadzieję, że jednak da się go odratować. Chociaż Wheeler pracowała już przy 'Another World' podczas jego ostatnich miesięcy i serial jednak zdjęto. Ale NBC to NBC.

[ Dodano: 2009-01-17, 19:17 ]
Nelson Branco, znany dziennikarz kanadyjski, który "jakimś cudem" pierwszy dostaje potwierdzane informacje i przecieki ze światka tv, a jego jałowa praca ogranicza się do rozpuszczania informacji i krytykowania wszystkiego co dzieje się w serialach Daytime, w swoim cotygodniowym felietonie, powiedział, że Guiding Light będzie bardziej niż prawdopodobnie zakończone w tym roku. Serial, ma ponoć czas do kwietnia b.r. żeby podnieść oglądalność (w tym celu powrót Edmunda i możliwie Roxie i nowy związek Olivii z Natalią). Jeżeli oglądalność nie wzrośnie do 1.8 , serial zniknie. Tym samym zaznaczył, że "GL" i "ATWT" po raz pierwszy w historii nie będą brane pod uwagę równo przy kontraktach tzn. dotąd było tak, że jeśli jedno miałoby zniknąć to i drugie też. W tym roku jest inaczej - P&G uważa, że "ATWT" jest narazie bezpieczne, GL niestety nie.

źródełko:
http://tvguide.sympatico.msn.ca/The+Sud ... htm?isfa=1

• A high-level CBS source tells The Suds Report that while, “GL will more than likely be cancelled this year,” ATWT is safe. “GL and ATWT are not a package deal,” the insider confirms, “despite what fans think.”

• Fans should take those cancellation rumours The Suds Report brought to you last year seriously. It doesn’t look good, kids. “GL doesn’t have much longer to live unless a miracle happens,” maintains a source. For ATWT’s fate, read the Oakdale report above.

Guiding Light, Global/CBS — Cancellation talks grow louder
Watching President George Bush’s fictional farewell speech last night made me wonder if show killer and soap blocker Ellen Wheeler will make a similar address when GL is cancelled.

inne źródło:
Contrary to the long held belief that the fates of Proctor and Gamble's two remaining soaps are as cojoined as a set of twins on a Sweeps week two-part episode of The Oprah Winfrey Show, a CBS source tells TV Guide Canada's Nelson Branco As The World Turns and Guiding Light are not a package deal. The insider also tells Branco, Guiding Light will likely be cancelled in 2009. This lines up with what setside sources revealed to our Melodie about GL being given until April to sustain a 1.8 or the light could be turned off. As frustrating as ATWT can be, I am very happy to hear it's life or death isn't in the hands of Ellen Wheeler. Having one soap's future in her hands is one too many.

Rating według www.soaps.com :
GL- 1.5
GL Forever

Mam nadzieję, że to tylko plotki! ::bojesie:: ::ysz::

GL da radę! Trzymam kciuki!
Awatar użytkownika
Marek Forrester

Post autor: Marek Forrester »

Niestety ale prawda jest taka ,że serial pewnie zniknie... Wielka szkoda, choć dużym argumentem jest to ,że to historyczny serial ale nie można przesadzać... Prędzej czy później to nastąpi.
Nobody does it better
Ryan Lavery

GL, w 100% rozumiem Cię, tymbardziej, że sam polubiłem ten serial ze względu na Beth a ostatnio Dinah i Shane'a. Chciałbym żeby został w tv. Jak zdejmują ulubiony serial z anteny to zawsze szkoda - tak miałem z "Sunset Beach", potem z "Passions" - teraz są miłym wspomnieniem :D . Najważniejsze żeby zakończenie wynagrodziło fanom i widzom brak serialu. A wiesz, że za wszystko winią Ellen Wheeler?

Marek niestety masz rację - w grę już nie wchodzą sentymenty tylko kasa, kasa, kasa... Tymbardziej teraz w obliczu kryzysu w USA, telewizje oszczędzają dosłownie na wszystkim - począwszy od cięć "po pensjach" na zdejmowaniu produkcji z anteny skończywszy. NBC jest najlepszym chyba przykładem tego jak w miesiąc można skazać serial na dno - "Days of our lives". I faktycznie, prędzej czy później pozdejmują wszystko włącznie z "Modą na sukces". Ważne żeby wywiązali się chociaż w finałach i pozamykali wszystkie wątki jak trzeba.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Wielka szkoda, jeżeli zdejmą z anteny ten historyczny serial/soap operę. :( Osobiście nie oglądałem nigdy żadnego odcinka tego serialu, widziałem tylko parę prom zapowiadających następne odcinki. Ale też ostatnio coś mnie natchnęło i poczytałem dość dużo o historii GL na angielskiej Wikipedii. Imponujący jest ten serial. Tyle lat emisji, tyle odcinków, tyle wątków, tyle postaci i te odcinki radiowe... ::rad:: I grało tam też paru aktorów z naszej kochanej MnS, m.in.: chyba Paulo Benedeti (Antonio z MnS), a ostatnio także i w ogóle chyba do tej pory występuje tam z tego co mi wiadomo Brian Gaskill (Oscar z MnS). :) W każdym razie szkoda tej soapki mimo wszystko. :( Jeżeli powstanie kiedyś ostatni odcinek, to na pewno go zobaczę. :wink:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Ryan Lavery

Guiding Light re-hires Krista Tesreau
Obrazek

GL ratuje się przed zatonięciem jak może - zatrudnia weteranów i legendy serialu, tym samym pozbywając się "świeżych nabytków". :)

According to Soap Opera Digest , Guiding Light has hired Krista Tesreau to reprise her role as Melinda Sue "Mindy" Lewis! The actress will make her way back to Springfield in March. No word on how long she'll be sticking around.

[ Dodano: 2009-02-09, 02:07 ]
Obrazek

"Guiding Light" ma szansę

Wygląda na to, że scenarzyści i producenci GL poszli po rozum do głowy. Nie tylko wraca Phillip ale i Mindy ale i wątki zaczynają powoli przybierać poziom. :D

Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=P9T3uXnnCcs
Promowanie powrotu Phillipa przybrało krajowy (dosłownie) rozmiar: krótki materiał promocyjny i sceny zza kulis pokazano nawet w lokalnych wiadomościach w niektórych Stanach! Nawet kanał SOAPnet, który GL nie posiada w swojej ofercie, emitował reklamy powrotu Phillip'a podczas maratonu Y&R w ten weekend. Trochę szkoda, że tym samym "show" pozbywa się niektórych młodszych postaci, żeby zrobić miejsce dla weteranów. I właśnie Phillip powraca wpadając na ślub swojej byłej, Beth. Załamany Coop, którego Beth niedawno rzuciła ginie w wypadku samochodowym, mimo próby pomocy Phillipa. I tym właśnie akcentem żegnamy Coopera (niżej). A szkoda, bo był jedną z moich ulubionych postaci po tym jak wziął się za Beth. :)
Obrazek
GL Forever

Tej Mindy to ja nie znam, a więc to chyba nie jest naprawdę legendarna postać. Ale o Philipie słyszałem, a może bardziej Go widziałem. :P Mam nadzieję, że oglądalność GL się polepszy. Znaczy - według najnowszych wyników oglądalności już się podniosła - ale to wszystko dzięki zimowej burzy. Jak byłem jakiś czas temu na stronie soapoperanetwork, to przeczytałem przy nowych wynikach oglądalności coś w stylu, że oglądalność soap oper podniosła się dzięki "winter storm". Ale mimo wszystko GL był na czwartym miejscu pod względem plusa, jesli chodzi o oglądalność, więc nie jest źle.
Ryan Lavery

Pewnie! Jest naprawdę super, wątki się coraz bardziej gmatwają ale w taki przyjemny dla oka sposób a przede wszystkim - nic nie ciągnie się przez kilkanaście odcinków.
Strasznie mnie wkurzył Alan ostatnio. :twisted: Nie znoszę go chyba równie mocno jak uwielbiam ten serial. :twisted: Naprawdę kim trzeba być, żeby zmusić kogoś do małżeństwa bo ma się taki kaprys. Beth strasznie ostro rozstała się z Coop'em - :cry: niektóre teksty mogła sobie oszczędzić, bo widać było, że chłopak miał aż łzy w oczach. Ale z drugiej strony ona starała się go chronić przed Alanem. Faktycznie, Alanowi wszystko uchodzi na sucho - wszystkimi rządzi - Lizzie, Billy'm, nawet Dinah ostrzegał. Straszny jest, po prostu straszny. Ciekawi mnie też, czy wyjdzie na jaw cała sprawa śmierci, którą skrywają Dinah i Shayne. Edmund jednak zostaje w Springfield więc jego konfrontacja z Shaynem i te całe listy od Lary to była po prostu najzwyklejsza intryga. :?

[ Dodano: 2009-04-01, 19:55 ]
Guiding Light Cancelled

Najdłuższy serial świata w historii telewizji - "Guiding Light" definitywnie kończy się we wrześniu tego roku, poinformowała dzisiaj Ellen Wheeler. Serial liczył 72 lata na ekranie i kilkanaście lat jako audycja radiowa, zanim trafił do telewizji. W jego miejsce wejdzie teleturniej. Tym samym "As the world turns" otrzymało licencję na ostatni rok emisji.
GL Forever

[*]

:cry:

I do tego ATWT... ostatni rok emisji ? :cry:
Tkk_Bolly

Post autor: Tkk_Bolly »

Nie oglądałem żadnego odcinka GL., więc płakac nie bede. Ale jak będzie z ATWT to się jeszcze okaże, nie wszystko stracone i warto wziasc pod uwagę, że widzowie z GL przerzucą się na ATWT.
Ja tam mam nadzieję, aby BB AMC i ATWT zostały jak najdłużej. ATWT mam zacząc oglądac od poworotu Rosanny, po maturze w wakacje
Ostatni odcinek GL 12 lub 30 września, krązą dwie różne wersje
Ryan Lavery

Mnie jest szkoda serialu, bo go lubię, ale uważam, że "B&B" czy "Days" bardziej zasługują na to żeby je zdjąć z anteny. Sorry, ale wymieszanie każdego z każdym w Modzie stało się już wręcz nudne i obrzydliwe. Nie jest to szokujące ani ciekawe co nieprzyjemne.
Najśmieszniejsi na stronach są Ci fani, którzy popadają w taką rozpacz, że nie mieści się to w głowie. Ja byłem wielkim fanem "Sunset Beach" - zdjęli go. Potem "Passions" - zdjęli go również. Ale jakoś nie zdażyło mi się płakać za serialem albo powoływać kampanię żeby go zatrzymać. GL mnie odpowiada, lubię ten serialik - jest przyjemny, ma fajną obsadę, nie ma w nim wymuszonej dramaturgii, ale trudno - wszystko się kiedyś kończy. A znając życie to i tak dostanie jeszcze jakiś jeden sezon w innej stacji, więc mnie to zbytnio nie rusza. :)

A i jeszcze ciekawi mnie kto taki mądry chciał się popisać wiedzą pisząc o GL na wikipedii, bo to ile tam nieprawdziwych i zmyślonych informacji to szok. :)
Awatar użytkownika
Liason-fanka

Post autor: Liason-fanka »

Ja z GL to znam tylko watki Michelle/Danny i Jonathan/Tammy, bo jakies klipy tam kiedys ogladalam. Ale tak to serialu w ogole nie znam, wiec specjalnie rozpaczac nie bede.

ATWT z kolei ogladam i gdyby skonczyli to chwile bym tesknila, ale bez przesady. Natomiast po Sunset Beach rozpaczalam strasznie i czasem nawet teraz potrafie sie wkurzyc, ze wywalili ten serial, a zostawili i tyle lat ciagneli Passions. No ale przeciez sie nie rzuce z mostu z tego powodu, hehe :D
Ryan Lavery

Liason-fanka pisze:Ja z GL to znam tylko watki Michelle/Danny i Jonathan/Tammy, bo jakies klipy tam kiedys ogladalam. Ale tak to serialu w ogole nie znam, wiec specjalnie rozpaczac nie bede.

ATWT z kolei ogladam i gdyby skonczyli to chwile bym tesknila, ale bez przesady. Natomiast po Sunset Beach rozpaczalam strasznie i czasem nawet teraz potrafie sie wkurzyc, ze wywalili ten serial, a zostawili i tyle lat ciagneli Passions. No ale przeciez sie nie rzuce z mostu z tego powodu, hehe :D
Liason, chcesz powiedzieć, że wolałaś Meg od Theresy? No wiesz, a myślałem, że jesteś w mojej paczce? :wink:
ODPOWIEDZ