Ryan Lavery
Ryan Lavery

Post autor: Ryan Lavery »

cichy pisze:Mi brakuje dobrej brazylijskiej telenoweli najlepiej z Regina Duarte uwielbiam tą aktorke zajefajnie gestykuluje rękoma...
Oj tak!!! Prawdziwa legenda brazylijskich nowelek. Jak dla mnie na równi z Glorią Pires - najlepsza aktorska Brazylii i najbardziej autentyczna. Te wszystko młode pseudogwiazdki w "Barwach grzechu" chociażby, to już nie to. Regina rządzi!
Swoją drogą, zawsze wydawało mi się, że jej imię czyta się Regina tak jak pisze, a jakiś rok temu dowiedziałem się, że wymowa brzmi "Reżina". :)

Post autor: Cichy »

Ryan Lavery pisze: Prawdziwa legenda brazylijskich nowelek. Jak dla mnie na równi z Glorią Pires
A pamiętasz taka telenowelw gdzie obydwie grały matke i córke, Gloria grała łasą na kase intrygantke a Regina włascicielke restauracji. Uwielbiałem ten serial chyba pierwzy brazylijski który zaczełem ogłądac.. tylko za cholere nie moge przypomniec sobie tytułu...
Ryan Lavery
Ryan Lavery

cichy pisze:
Ryan Lavery pisze: Prawdziwa legenda brazylijskich nowelek. Jak dla mnie na równi z Glorią Pires
A pamiętasz taka telenowelw gdzie obydwie grały matke i córke, Gloria grała łasą na kase intrygantke a Regina włascicielke restauracji. Uwielbiałem ten serial chyba pierwzy brazylijski który zaczełem ogłądac.. tylko za cholere nie moge przypomniec sobie tytułu...
Cichy, jasne, że pamiętam! To była moja pierwsza tela w życiu. :mrgreen: Mówisz o "Za wszelką cenę" czyli "Vale Tudo" z 1989. Regina grała tam Raquel Accioly, a Gloria - Marię de Fatimę. Wiem, bo niedawno sobie szperałem w sieci w poszukiwaniu wiadomości :mrgreen: . Masz rację - serialik boski. Tu kilka klipów:

http://www.youtube.com/watch?v=lL67zlzPRa8

http://www.youtube.com/watch?v=6-5l6WSx ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=BOHdEWUw ... re=related :zeby:

Dużo jest scenek na YT. Cichy, już dla mnie rządzisz bo już się bałem że tylko ja jestem taki stary żeby ją pamiętać. :D

Post autor: Cichy »

Dzięki!!!! :)
Ale to nie była pierwsza telenowela jaką oglądałem, pierwszą byla Zakazana miłośc na tvp 2 produkcji wenezuelskiej miałem chyba 11-12 lat do dzis pamiętam imię mojej ulubiponej złej bohaterki z tego serialu..Jarima (przynajmniej tak to się wymawia)
Co do Reginy to lubiłem też serial 'życie jak muzyka' ciekawe czy można go gdzieś ściągnąc? To tylko 13 odc..

[ Dodano: 2009-02-11, 23:52 ]

świetna ta scena
Ryan Lavery
Ryan Lavery

cichy pisze:Dzięki!!!! :)
Ale to nie była pierwsza telenowela jaką oglądałem, pierwszą byla Zakazana miłośc na tvp 2 produkcji wenezuelskiej miałem chyba 11-12 lat do dzis pamiętam imię mojej ulubiponej złej bohaterki z tego serialu..Jarima (przynajmniej tak to się wymawia)
Co do Reginy to lubiłem też serial 'życie jak muzyka' ciekawe czy można go gdzieś ściągnąc? To tylko 13 odc..

[ Dodano: 2009-02-11, 23:52 ]

świetna ta scena
Haha!! No nie gadaj! Uwielbiałem "La Mujer Prohibida". Gdzie się podziały te wszystkie wtorki gdy o 13.20 się wyczekiwało emisji, albo leciało po szkole do domu obejrzeć nagranie.. :D
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

"Życie jak muzyka" ma ponoć 32 odcinki. To bardziej serial biograficzny, niż telenowela, a oryginał to "Ciquinha Gonzaga" - to imię i nazwisko głównej bohaterki.
Regina Duarte jest znakomitą aktorką. Znam ja też z "Historia de amor" ("Historii miłości") gdzie grała główną rolę, a także z "Por Amor" ("Po prostu miłość"). No i wspomniane wyżej "Vale Tudo", ale to było tak dawno, że niewiele z tego pamiętam. Ją tak miło wspominam, że chciałbym ją znów zobaczyć w polskiej telewizji.
A co do wymawiania imienia Regina (Reżina) - to chyba gramatyczna zasada w portugalskim, że po literze g następuje i lub e, to wtedy g się czyta jak ż. W hiszpańskim jest podobnie - tyle, że zamiast ż jest h. Zasady pisania i czytania w hiszpańskim i portugalskim mogą być bardzo podobne.
Ryan Lavery
Ryan Lavery

Dawidku, według moich źródeł, "Chiquinha Gonzaga" zamyka się w dziesięcio-odcinkowym formacie. To prawdziwy rarytasik zważywszy na scenografię, kostiumy i całe mise-en-scene w serialu. Regina, jak zawsze, pokazała profesjonalizm i grację. Natomiast od czasów "Vale Tudo" ja uwielbiam Glorię Pires - widziałem ją w "Suave Veneno" i "Anjo Mau", natomiast umknęła mi emisja "Tajemnic piasków".

Post autor: Forrester »

Obecnie oglądam "Zorro" na Pulsie, które dobiega już końca (ostatni odcinek w czwartek 19-tego) i serial bardzo mnie wciągnął. Jest oczywiście wiele durnowatych wątków, ale wszystko przebijają znakomite czarne charaktery: Ricardo Montero (w tej roli Harry Geithner), Mariangel (Andrea Lopez), Fernando (Arturo Peniche), Pizarro (Hector Suarez Gomis) i Olmos (Raul Gutierrez). Ostatnie odcinki są bardzo emocjonujące i szkoda, że serial już się kończy. Ma 122 odcinki (w wersji oryginalnej miał 112). W miejsce "Zorro" wejdzie serial "Sin Verguenza", który był emitowany wcześniej na "Romantice" pod świetnym tytułem "Bezwstydnice". Niestety Puls zmienił tytuł na "Cena marzeń", które może mylić z serialem "Rubi - Cena marzeń", który był puszczany na TVN na przełomie 2006 i 2007 roku ::plask wczolo: Warto spojrzeć na tą telenowelę choćby ze względu na piękną Renatę (Gaby Espino) i Maite (Ivonne Montero).

Spoglądam też na "Meandry miłości" emitowane o 16:00 na Pulsie. Często wieje tam nudą, ale bardzo podobają mi się postaci Agaty (legendarna Lupita Ferrer w tej roli) oraz Eleny (Sonya Smith). Widziałem Sonyę w "Cudzie miłości" i nie zachwyciła mnie, grała tam mdłą, bezbarwną, niemal świętą postać. Tymczasem w "Meandrach" rewelacyjnie wciela się w szaloną i psychicznie chorą bohaterkę. Naprawdę świetny czarny charakter. Proci, czyli uznane gwiazdy Mauricio Islas i Lorena Rojas grają tu niestety trochę takie "ciepłe kluchy" ::kwasny::

Romantica szykuje też powtórkę "Miłości na sprzedaż" (serial z 2006). Nie oglądałem go wtedy i chętnie zerknę. Emisja chyba od najbliższego czwartku o 19:00. Głównymi bohaterami są znani z "Gorzkiej zemsty" Paola Rey i Michel Brown, a Mauricio Islas brawurowo wciela się w postać czarnego charakteru Fernanda. Obsada jest znakomita, w większości przeze mnie znana i postaram się oglądać i tą produkcję.
"Moda na sukces" - serial, który nigdy nie będzie miał swojego końca.

Post autor: Damians »

Dzisiaj nie było u mnie Jedynki, to tak sobie przełączałem po kanałach i natrafiłem na polską telenowelę "Adam i Ewa" :D
Bardzo fajnie ją wspominam, pamiętam jak całą rodziną siedzieliśmy i oglądaliśmy.

I tak sobie pomyślałem, że z perspektywy czasu nie przyniosła nam ona wiele. Aktorak garjaca Ewę nie zagrałą od czasu serialu nic wielkiego, ostatnia jej rola to dziwka w Plebanii :? A aktor, jak wiadomo od dawna nie żyje. Jedynie Tamara Arciuch się wybiła, ale moim zdaniem to i tak za mało, jak na taką telenowelę.

Post autor: Marek Forrester »

Tak, ja też pamiętam tą telenowele. Wspominam ją bardzo miło i lubię piosenkę tytułową. AiE to takie połączenie świata realnego ze światem bogatych dlatego ten serial był ciekawy. Ale aktorka grająca Ewe z tego co pamiętam (chociaż nie oglądam) gra w SŻ.
Nobody does it better
Ryan Lavery
Ryan Lavery

Polskie produkcje tak samo jak amerykańskie to nie telenovela.

Oglądnąłem dziś "Sin verguenza" na Pulsie i ta wersja podoba mi się bardziej niż ta z Romatiki z 2007. Dialogi wydają się tutaj bardziej pełne, tłumaczenie lepsze i lektor też świetny.
No i oczywiście flagowa gwiazda Romantiki - Gaby Espino.
Swoją drogą, Gaby po długim urlopie macierzyńskim wróciła do pracy. Kręci teraz dla Telemundo supernowelkę "Amor de madre". W necie jest już promo z tłumaczeniem angielskim, a sama Gaby gra podwójną rolę. Tela ma też piękną piosenkę tytułową.

Post autor: Robi »

Akurat w programie ,,Moment prawdy '' mogłyby wystąpić polskie ,,gwiazdy'' albo politycy. To byłoby ciekawe. :zeby:

Post autor: Marek Forrester »

Robi chyba tematy pomyliłeś "Telenowele" z "Teleturnieje" :lol: :lol:
Nobody does it better

Post autor: Robi »

Post autor: Forrester »

Ryan Lavery pisze:Polskie produkcje tak samo jak amerykańskie to nie telenovela.
Oglądnąłem dziś "Sin verguenza" na Pulsie i ta wersja podoba mi się bardziej niż ta z Romatiki z 2007. Dialogi wydają się tutaj bardziej pełne, tłumaczenie lepsze i lektor też świetny.
No i oczywiście flagowa gwiazda Romantiki - Gaby Espino.
Swoją drogą, Gaby po długim urlopie macierzyńskim wróciła do pracy. Kręci teraz dla Telemundo supernowelkę "Amor de madre". W necie jest już promo z tłumaczeniem angielskim, a sama Gaby gra podwójną rolę. Tela ma też piękną piosenkę tytułową.
Ja słyszałem, że Gaby ma grać główną rolę w telenoweli "Mas sabe el diablo", więc nie wiem jak da radę nakręcić dwie telenowele w tak krótkim czasie :wink:
"Moda na sukces" - serial, który nigdy nie będzie miał swojego końca.
ODPOWIEDZ