Wyspa Harpera (Harper's Island)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
Beja

Wyspa Harpera (Harper's Island)

Post autor: Beja »

Odkąd natrafiłam na AXNie na zapowiedzi tego serialu obiecałam sobie, że go obejrzę. Na AXNie tego nie zrobiłam, bo musiałabym zacząć od połowy sezonu, więc bardzo ucieszyłam się, że TVP1 będzie emitować ten serial.

Ciekawił mnie ze względu na swoje podobieństwo do powieści Agathy Christie "Dziesięciu Murzynków", w której dziesięć osób zostaje zaproszonych na wyspę przez tajemniczą osobę. Już od pierwszego wieczoru goście zaczynają ginąć, a reszta dochodzi do wniosku, że mordercą jest jeden z nich, ale nie mają możliwości ucieczki z wyspy. Niektórzy zaczynają tracić zmysły... Ogólnie dość mroczna książka. Ja bałam się czytając ją. ::jezyk::

Bałam się także oglądając wczorajszy, pierwszy odcinek. ::jezyk:: Momentami miałam odruch zamykania oczu, żeby nie patrzeć na straszne sceny. Oprócz dwóch śmierci, najbardziej przeraża mnie ta mała dziewczynka, której imienia nie pamiętam. Ogólnie to nie byłam w stanie zapamiętać imion wszystkich bohaterów i stopnia ich pokrewieństwa, ale może za tydzień będzie lepiej. Serial mi się spodobał, te kilkadziesiąt minut zleciało jak z bicza strzelił.
Oglądał ktoś?
Ostatnio zmieniony 2010-06-24, 22:59 przez Beja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Omar

Post autor: Omar »

Nie trzeba było założyć tego tematu dzień wcześniej? :P Miałem zamiar to oglądać, ale nie sprawdziłem kiedy grają. O której godzinie jest? Mam nadzieję, że nie koliduje z 39 i pół, bo z tego nie zrezygnuję. ;)
Awatar użytkownika
Beja

Omar pisze:Nie trzeba było założyć tego tematu dzień wcześniej? :P
Nawet o tym nie pomyślałam, przepraszam. ::jezyk::
Z "39 i pół" nie koliduje, bo zaczyna się o 20:25, a kończy gdzieś o 21:10. Specjalnie dla ciebie sprawdzałam w programie tv - nie ma powtórek na TVP1, ale może poszukaj odcinka w necie, np. na pebie i nadrób, żeby móc oglądać dalej - według mnie warto. :D
Awatar użytkownika
Omar

Dziękuję :: bow :: Skoro tak polecasz, to nadrobię. :) Całe szczęście jest to zakończony serial z małą ilością odcinków. Nie powinienem na razie wchodzić w więcej tasiemców. :zeby:
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Mnie zaciekawiła wczorajsza reklama na TVP1 i oglądałem, ale myślałem, że to jest film :lol: I nagle przerwali w połowie wątku, nie wiedziałem o co chodzi. Myślałem, ze może będzie druga część za tydzień, a teraz czytam, że to jest serial.
Mnie wciągnęło, jak będę miła możliwość za tydzień i nie zapomnę, to będę oglądał.
Awatar użytkownika
Fifi

Post autor: Fifi »

Oglądałam wczoraj 1 odcinek i spodobał mi się, taki mroczny :twisted:
Beja pisze:najbardziej przeraża mnie ta mała dziewczynka, której imienia nie pamiętam.
Mnie też przeraża ta dziewczynka i też nie pamiętam jej imienia, ale chyba zaczynało się na M :wink:

Śmierć tego kuzyna Bena była okropna :shock: i potem jak ta dziewczynka darła tą karteczkę z jego imieniem, jakby wiedziała, że on nie żyje ::bojesie::. Może ten jej nowy przyjaciel jej powiedział?!

Ciekawi mnie też dlaczego Abby nie utrzymywała kontaktu z ojcem po śmierci mamy.

A z innej beczki fajny jest ten były chłopak Abby :P ::rad::
Awatar użytkownika
Beja

Fifi pisze:Śmierć tego kuzyna Bena była okropna :shock: i potem jak ta dziewczynka darła tą karteczkę z jego imieniem, jakby wiedziała, że on nie żyje ::bojesie:: . Może ten jej nowy przyjaciel jej powiedział?!
Taki motyw występował w przytoczonej przeze mnie powieści z tą różnicą, że tam morderca po każdej dokonanej zbrodni rozbijał (tłukł) jedną figurkę Murzynka z dziesięciu, które stały na stole w jadalni od chwili przyjazdu gości. Taka ciekawostka. :wink:
Fifi pisze:Ciekawi mnie też dlaczego Abby nie utrzymywała kontaktu z ojcem po śmierci mamy.
Może to wyjaśni się w kolejnych odcinkach.

Ja z wszystkich bohaterów na razie najbardziej lubię Abby i pana młodego. :D
Awatar użytkownika
Fifi

Post autor: Fifi »

Beja pisze:Ja z wszystkich bohaterów na razie najbardziej lubię Abby i pana młodego. :D
Ja też lubię Abby i Henry'ego, a były Abby wydaje mi się ciekawy i fajny :wink:
Mikiks

Post autor: Mikiks »

Beja pisze:Taki motyw występował w przytoczonej przeze mnie powieści z tą różnicą, że tam morderca po każdej dokonanej zbrodni rozbijał (tłukł) jedną figurkę Murzynka z dziesięciu, które stały na stole w jadalni od chwili przyjazdu gości. Taka ciekawostka
To było świetne, i do tego ten wierszyk o Dziesięciu Murzynkach, który każdy miał w pokoju. I w każdej zwrotce umiera kolejny murzynek w inny sposób :D Wiedzieli w jaki sposób następna osoba zginie, a mimo to nie potrafili temu zapobiec, świetne :)

Widziałem "Wyspę Harpera", ale mi się nie sposobała, bo nie umiałem się w tym połapać, kto jest z kim w jakich stosunkach, itd. itp. ogólnie nic z tego nie rozumiałem, może za tydzień będzie lepiej.
Awatar użytkownika
kimberly1990

Post autor: kimberly1990 »

W nocy (bo to jest taki serial, który najlepiej oglądać o "mrocznej porze" ::jezyk:: xD) obejrzałam pierwszy odcinek na kompie i bardzo mi się podoba :mrgreen: Oczywiście też zauważyłam podobieństwo do "Dziesięciu Murzynków" A.Christie (czytałam ją dość dawno, ale z dotychczas przeczytanych przeze mnie kryminałów tej autorki, właśnie ta książka zrobiła na mnie największe wrażenie, bo masakrycznie się bałam, czytając ją ::bojesie:: ) i być może m.in. dlatego film wydaje mi się tak interesujący ::krzyw::

Na razie, jeśli chodzi o bohaterów, fajne wrażenie zrobiła na mnie Abby (bo jej historia jest tajemnicza)i Henry - pan młody (bo jest sympatyczny xD) :wink:
Dziewczynka - Madison - faktycznie jest przerażająca ::ke:: Z dea dziwne dziecko, ale przynajmniej jej zachowanie wprowadza w tajemniczy klimat wyspy ::jezyk::

Dziś wieczorem prawdopodobnie zabiorę się za kolejne odcinki :wink: Na TVP1 oglądać nie będę, bo nie znoszę, kiedy coś mnie zainteresuje, a a muszę czekać cały tydzień, żeby poznać ciąg dalszy ::jezyk::
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Macie jakieś zdjęcia z tego serialu? Robicie mi coraz większy smak! :P
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
wiwi

Post autor: wiwi »

Jak zaczęliście pisać o tym serialu to ściągnęłam go sobie, bo w sumie już wcześniej się nad tym zastanawiałam. Do końca zostały mi 3 odcinki i muszę przyznać, że każdy odcinek do tej pory był ciekawy. Są oczywiście pewne bzdury, ale akcja musi się jakoś kręcić i było kilka mrocznych i strasznych momentów ;) Jeśli się zastanawiasz B@r, to polecam Ci ściągnąć (to tylko 13 odcinków), zdjęcia na pewno znajdziesz na imdb ;)
- cześć chłopaczki, jak leci?
- dobrze
- dla kogo dobrze, dla tego dobrze
- dla kogo kogo, dla tego kogo...
- celna riposta :D
Awatar użytkownika
Beja

Po drugim odcinku zaczynam mieć wątpliwości, czy na pewno nadal chcę to oglądać. ::jezyk:: Jest to zdecydowanie najbardziej przerażający serial, który oglądam. Dziś już nawet zakrywałam oczy, kiedy przeczuwałam jakąś wyjątkowo drastyczną scenę.
Póki co już się trochę otrząsnęłam i zamierzam oglądać dalej, głównie po to, żeby poznać mordercę. Mam nadzieję, że nie zawiodę się na zakończeniu.

Po pierwszym odcinku czułam, że skądś znam aktora grającego Henry'ego i dziś dostałam olśnienia - to Henry z "Brzyduli Betty"! :mrgreen:
A były chłopak Abby rzeczywiście jest przystojny. ::jezyk::
Awatar użytkownika
wiwi

Post autor: wiwi »

Obejrzałam już cały serial i do końca mi się podobał. Jak dla mnie to nie było tam zbyt drastycznych scen, ale ja lubię horrory, więc może przywykłam do gorszych widoków ;) Moimi ulubionymi bohaterami byli Cal, Chloe, Shane i Sully a Wam kto przypadł do gustu? Widział ktoś już całość czy wszyscy śledzą odcinki w telewizji?
- cześć chłopaczki, jak leci?
- dobrze
- dla kogo dobrze, dla tego dobrze
- dla kogo kogo, dla tego kogo...
- celna riposta :D
Awatar użytkownika
Omar

Kurczę, albo się stary robię, albo jakiś nieczuły, bo na mnie ten serial takiego jak na Was wrażenia nie wywiera. Wręcz wcale go nie przeżywam. Po prostu ciekawi mnie kto zginie następny. :lol: Po dwóch odcinkach powinno już się coś wyjaśniać albo komplikować, a tu jak było tak jest, tylko ni stąd, ni zowąd giną kolejne osoby, nie wiadomo z jakiej przyczyny. :P
ODPOWIEDZ