Naznaczony

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Właśnie jak dla mnie było ciekawie, ten ochroniarz taki podejrzany i jeszcze ten jego taniec, a tu na koniec co innego się okazuje... :P
Mi się podobał ten odcinek.
Ale najlepszy klimat był chyba i tak w drugim z Respondkiem w lesie.
Beja pisze: wciąż nie mogę się nadziwić, że jest to polski serial, bo na taki nie wygląda.
Dokładnie. I to mi się podoba. :D
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Post autor: Pottermaniack »

Wczorajszy odcinek był świetny! :D Ten serial pobija niejeden amerykański serial SF, widać, że Polak też potrafi. :)

Bardzo podobał mi się wątek dziewczyny z biurowca. Kiedy zaczęła kojarzyć, że facet jest zabójcą jej dziewczyny, akcja naprawdę mocno ruszyła. Raniła go ekierką, uciekła do podziemi, potem na górę... Zdziwiłem się i to bardzo, że chciała mu pomóc wyjść na górę. Przecież było wiadome, że wciągnie ją ze sobą. Po drugie to zastanawiające, że facet poruszał się i biegł z krwawiącą raną, a wystarczył upadek do zbiornika z wodą ( basenu / fontanny / ? ) i natychmiast zmarł. Wietrzę robotę Nieznajomego. :P
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Trzeci odcinek oglądało zaledwie 2 mln widzów.
TVN-owi nie udał się serial pod względem oglądalności, a jak wiadomo, oni tylko to biorą pod uwagę, jeżeli chodzi o kontynuowanie seriali, programów itd.
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Dziwi mnie, że TVN wydał na "Naznaczonego" tyle kasy, a daje mu niezbyt dobry czas antenowy, bo dopiero 21:30. :? Trzeba było coś dać na miejsce YCD, ale na pewno mogliby wygospodarować lepszą godzinę.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Szkoda, bo to moim zdaniem dobry serial...

No, ale może Polska jeszcze nie jest gotowa na taką odmienność serialową, do tego s-f, elementy horroru - coś co jest w Polsce bardzo rzadko spotykane. :roll:

Ludzie wolą oglądać show z gwiazdami, które coraz bardziej mi już wychodzi bokiem...
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
DeaconFan

Kolejny dobry odcinek, choć nieco przewidywalny. :D Coraz bardziej mi się ten serial podoba, ja w ogóle jestem fanem takich seriali, bo ile już można oglądać te seriale o miłości i inne zwyczajne obyczajowe? :wink:

Największy plus oczywiście Robert Więckiewicz - fenomenalny aktor, i pomyśleć, że kiedyś grał skromną rolę Karola w "Samym Życiu". :D Super wcielił się w rolę właściciela tej firmy pogrzebowej.
Na uwagę zasługują także inni "gościnni" aktorzy: Jerzy Grałek (ojciec Teresy z Samego Życia), Julia Pietrucha i oczywiście Lesław Żurek. :)
Niesamowita akcja z tą trumną, jak rozumiem mimo iż nazwisko Władka zniknęło pod koniec z notesu Nieznajomego (w przeciwieństwie do innych skreślonych), on odkupił tak jakby swoje winy, postanowił się zmienić, a i tak ten koleś go na koniec chyba zabił??
Ciekawy też motyw tych przedstawień Nieznajomego w tych książkach.
Natomiast wkurza mnie cała ta mafia/agenci, czy co to tam jest - motyw wałkowany już w różnych serialach, a i oczywiście szef to stary łysol (jak w Prison Break). :lol: Szkoda, że zabili tego Grippena. Na fotkach widać, że Nieznajomy już zdążył odwiedzić tego łysego. ::chytry::
Wyjaśniła się też bardziej sprawa z tymi rysunkami Natki. Ogólnie jednak mało coś Kralów.

A w następnym odcinku jak widać w zapowiedzi powraca Respondek, gościnnie pojawią się też Marcin Dorociński i Tamara Arciuch. :)
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Z Naznaczonym jest tak samo, jak z LOST. Bodajże Tomala napisał, że LOST ma mniejszą oglądalność od "House'a". Nie trzeba się dziwić: LOST to skomplikowana, wielowątkowa historia, a House to lekki, trochę zabawny serial o sfiksowanym lekarzu. Podobnie jest z "Naznaczonym" - chociaż ma znakomitą fabułę, plejadę polskich gwiazd, to jednak taki typ serialu w Polsce nie może liczyć na dużą widownię, zważywszy też na godzinę emisji.

Kolejne historie są coraz bardziej wciągające. :) Wątek faceta z zakładu pogrzebowego bardzo mi się spodobał. Sceny na cmentarzu były straszne, i jeszcze moment, kiedy zamknęli trumnę i ją zakopali. :shock: Myślałem, że uda się uratować tego mężczyznę.

Następny odcinek z pewnością będzie bardzo ekscytujący! Z niecierpliwością czekam na Tamarę Arciuch. :wink:
Awatar użytkownika
Beja

Post autor: Beja »

Obejrzałam przed chwilą ostatni odcinek.

Czy tylko mnie ten serial przedstawia się jako skrzyżowanie Harry'ego Pottera z grą Diablo?
Z Potterem wspólne jest przede wszystkim naznaczenie (blizny) i tajemnicza zła postać.
Z Diablo pieczęcie i wszystko pokrewne.

Dla mnie ten serial jest trochę zbyt naiwny, może przez to, że nie przepadam za fantastyką.
Jednak na pewno w ostatnim odcinku spodobało mi się to, że Radler nie okazał się tym, za kogo miał go Krall.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Ja uwielbiam wszelką fantastykę i mnie się serial bardzo podobał. :D

Też obejrzałem ostatni odcinek (jak i wszystkie pozostałe), najbardziej zaskoczył mnie Radler - kompletnie się tego nie spodziewałem. :shock: Myślałem, że to ten drugi zakonnik jest jakiś podejrzany...
I w ogóle nie czytałem spoilerów do tego serialu, chciałem mieć ten element zaskoczenia (to jeden z nielicznych seriali, do których nie czytam spoilerów :P ), no i miałem. :)
Ostatnio tylko przypadkiem wszedłem na FilmWeb poczytać o tym serialu, patrzę a tu jakiś kretyn w nazwie tematu pisze "Tadeusz zginie poświęcając się za Natkę". Wściekłem się, bo myślałem, że takie będzie zakończenie i do końca już byłem tego niemal pewien. Ale sam koniec przyniósł miłe zaskoczenie. :) Lubię jak dobro zwycięża zło. :)
Pojawił się Andrzej Grabowski - szyper Puchalik z pierwszego odcinka. Fajnie, że było nawiązanie do początku z tą łodzią i kobietą, co ją tam znalazł Grabowski.
Podobał mi się też wątek z agencją, fajnie, że ten agent Skowroński na końcu tak pomagał Tadeuszowi, trochę szkoda, że zginął.
Co do Naznaczonego, a innych filmów i książek, to ja też zauważyłem parę podobieństw - te "blizny"właśnie jak z HP, poza tym te rysunki Natki chyba jak z "Ringu", czy czegoś tam i pierwszy odcinek coś ala Titanic. :P

Ogólnie serialem (pierwszym tego typu w Polsce!!) jestem dość usatysfakcjonowany, zakończenie dość dobre i nawet niezłe te efekty specjalne. :wink:
I serial trzeba też pochwalić za wielkie gwiazdy w każdym chyba odcinku: Grabowski, Więckiewicz, Szyc, Zamachowski, Polk, Segda, Olbrychski, Dorociński... ::rad::

Ma ktoś jakieś info, czy będzie ewentualna II seria (chociaż powątpiewam :roll: )??
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Też obejrzałem dzisiejszy odcinek, pozostałe oglądałem raczej w kratkę, ogólnie serial dla mnie taki sobie. Niby fajne sceny, niby fajna realizacja, fajni aktorzy, ale czegoś mi w nim brakowało.
I koniec taki dziwny, Krall z żoną się całują, zabrakło mi jeszcze na końcu postaci naznaczonego. Powinien być też jeszcze epilog, np. 5 lat potem...
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Skoro w dyskusję wkradł się "Harry Potter", to muszę wtrącić swoje trzy grosze. ::jezyk::

Blizna kojarzy mi się akurat z Mrocznym Znakiem, w obydwu przypadkach to symbole zła i powstały dzięki "najwyższemu złemu". :P

Serial świetny, moim zdaniem najlepszy polski w roku 2009, niesamowita fabuła, plejada polskich gwiazd, elementy science fiction. Chociaż wątpię w dalszy ciąg ( słabo oglądalność i wysokie koszty produkcji ), to jednak będę miło wspominał cały serial. :wink:
ODPOWIEDZ