Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Tomala

Post autor: Tomala »

mailo pisze:Zgadzam sie. Spolszczone Felicja brzmi o wiele lepiej. A niektorych nie da sie spolszczyc. No bo np CJ ? Ce Jot :lol: ?
Padłem ::loll:: ::loll:: ::loll::
Inne trochę dziwne spolszczenie byłoby z Kristen - Krystyna ::loll::
Nie wyobrażam sobie, żeby lektor miał czytać "Feliszia" :lol:
Awatar użytkownika
PetroPython

Post autor: PetroPython »

Powinno zostać Ann. Wg mnie Anna źle brzmi. Eryk i Felicja to wyjątek, bo przecież nikt nie będzie czytał 'Erik' czy 'Feliszia' to byłoby bez sensu, jednak Ann brzmi całkowicie normalnie, a Anna kompletnie nie pasuje mi taka wersja do tego serialu ::krzyw:: Też słyszałem, że dzisiaj lektor parę razy przeczytał 'Ana' ::cojest:: Czasami mam wrażenie, że oni sobie zwyczajnie robią żarty z Mody ::ysz:: Chyba nikt mi nie wmówi, że tak cięzko jest ustalić, czy lektor ma czytać Anna, czy Ann, a Ana to już w ogóle z kosmosu ::plask wczolo:
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Mówię wam, że lektor źle zaakcentował "n" i dlatego usłyszeliście Ana, zamiast Anna :P
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Damians pisze:Ale spójrzmy obiektywnie, o wiele lepiej brzmi, jak Felicja mówi: Widziałem się z babcią Anną, niż Widziałam się dzisiaj z babcią Ann...
Może i by zabrzmiało lepiej, ale jak pisałem wczoraj, lepiej byłoby wymawiać w oryginalnej wersji. Wiem, że serial jest amerykański, więc to normalne, że imiona się wymawia inaczej niż u nas. Lektor ewentualnie mógł pominąć imię. I tak wszyscy wiemy o kogo chodzi.
Jeśli chodzi o Felicię, to powinno się wymawiać "Feliszia", tak jak jest wymawiane oryginalnie. W przypadku Erica, Stephanie i innych - też wg właściwej wymowy. Kaleczenie imion czy nazwisk uważam za niewłaściwe, ze względu na brak szacunku dla innego języka.
Dziwnie by brzmiało np: Mikołaj Sarkozy, Jerzy Ludwik Ridriguez Zapatero (mam nadzieję, że nie pomyliłem się z imionami). To są skrajne przypadki trochę niepodobne do omawianych wyżej, ale obrazujących sytuację.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Nie wiem czy dobrze usłyszałem, ale wydaje mi się, że lektor przeczytał dziś coś takiego "firma Maronich". :lol: Zauważyłem też, że chyba zamiast przeczytać jak zawsze "Marone Indastris", przeczytał "Marone Indastri". :roll:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
grzegorz475

Post autor: grzegorz475 »

Także usłyszałem bez literki "s"
Tomala

Post autor: Tomala »

DeaconFan pisze:Nie wiem czy dobrze usłyszałem, ale wydaje mi się, że lektor przeczytał dziś coś takiego "firma Maronich". :lol:
Nie słyszałem tego :lol: Ale bez "s" usłyszałem. Wczoraj też tak czytał.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Lektor w ogóle śmiesznie odmienia nazwisko "Marone". Ostatnio słyszałem chyba "firma Nicka Maronego". :lol:

A dzisiaj lektor tak jakoś fajnie przeczytał to "normalka", które wypowiedział nagle Ridge.
I zauważyłem też jeden błąd. Alexandria i Thorne wybierają się do Kristen i jej rodziny, a lektor przeczytał, że Aly będzie mogła lepiej poznać swoją kuzynkę (a chodziło chyba o kuzyna - Zende). :roll:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Dzisiaj Stanisław Olejniczak tak zaakcentował "Moda na sukces odcinek pięciotysięczny"
Jak zwykle przy jakiejś okrągłej liczbie odcinków.
Szkoda, że nic nie powiedział jak wyskoczyła ta liczba 5000 :P
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Zuważyliście, że dzisiaj lektor czytał prawidłowo imię Ann ::chytry::
Awatar użytkownika
DeaconFan

Mareczek pisze:Zuważyliście, że dzisiaj lektor czytał prawidłowo imię Ann
Tak i tak właśnie powinno być, a nie jakaś polska "Anna". :wink:
Awatar użytkownika
Sexi Ricky

Post autor: Sexi Ricky »

A mnie właśnie to się nie podoba. Skoro we wcześniejszych odcinkach czytał Anno to powinno tak zostać. Zresztą tak to przynajmniej moja babcia wiedziała o co chodzi.
Awatar użytkownika
PetroPython

Post autor: PetroPython »

A on czyta już jak mu się podoba, ale lepiej jeżeli będzie czytał Ann.
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

A w pierwszym odcinku usłyszałem, że Ridge całował się z Phoebe :mrgreen:
Awatar użytkownika
fandantego

Post autor: fandantego »

Lektor zamiast przeczytać "Dopiszemy śmietankę do listy zakupów" to przeczytał "Dopiszemy mleko do listy zakupów"...
http://www.facebook.com/NajciekawszaPostac - oficjalny profil Plebiscytu Najciekawsza Postać "Mody na sukces"! Zapraszam!
ODPOWIEDZ