Administrator
Chyba się kończy era soap oper w USA, na pytanie zadane w wątku o "AMC" mogę odpowiedzieć, że nie jestem optymistą co do dalszego losu soapek. Moim zdaniem najdłużej utrzyma się "Y&R", bo ma jak na daytime, dobre wyniki oglądalności, ma nawet dwukrotnie większą oglądalność niż serial z najmniejsza widownią. Serial może wytrzyma do końca tej dekady. Potem poleci "B&B", moim zdaniem sprzedaż zagraniczna generuje spore zyski i dlatego CBS i Bell będą chwieli jeszcze utrzymać serial do około 2015 roku. Wszystko zależy tez od oglądalności w USA. ABC zostanie na razie przy GH, gdyż serial nie notuje spadków oglądalności, choć nie są rewelacyjne. Po "AMC" i "OLTL" do likwidacji pójdzie "DOOL", który ma słabe wyniki. NBC będzie chyba pierwszą z trzech sieci, w której soap opery będą historią.
W USA jest kryzys, a w Europie seriale tego typu mają się w miarę dobrze. Może powodem jest po cześci to, że europejskie soapki są emitowane o przyzwoitych godzinach.
W USA jest kryzys, a w Europie seriale tego typu mają się w miarę dobrze. Może powodem jest po cześci to, że europejskie soapki są emitowane o przyzwoitych godzinach.
Tak, to smutne, że kolejne soapki zostają anulowane i wzbudza to niepokój o dalszy los B&B. Nie sprawdzi się na pewno słynne powiedzenie, że wszystko się kiedyś kończy, ale nie "Moda na sukces". Z drugiej strony to przecież nie sądzę, że oglądalibyśmy B&B tak jeszcze załóżmy przez 20 kolejnych lat. Sam nie wiem czy nie będę zmuszony zaprzestać wkrótce oglądania MnS i w ogóle odwiedzania forum. Za kilka miesięcy bowiem rozpocznie się całkiem nowy etap w moim życiu związany z pójściem na studia i nie wiem jak to będzie. 
Poza tym to na pewno nie chciałbym, żeby jakiś serial, który obecnie oglądam mnie przeżył.
Poza tym to na pewno nie chciałbym, żeby jakiś serial, który obecnie oglądam mnie przeżył.
Mnie się wydaje, że już od wielu lat opery mydlane w USA traciły na atrakcyjności i popularności. To nie jest tak, że oni kierują się oglądalnością sprzed powiedzmy roku i teraz. Przez anulowaniem serialu, który gości na antenie ponad ćwierć wieku na pewno analizują oglądalność na przełomie lat, liczą zyski i straty. Myśl i pomysł zdjęcia tych soapek zapewne pojawił się dużo wcześniej. Najpierw zaczęto dodawać jakieś dramatyczne wątki i promowano serial. Obcięto koszty produkcji, poszli po portfelach twórców. A kiedy to nic nie pomogło to zapadła decyzja - ostateczna. Wątpię, aby ABC kierowała się sentymentem i opinią widzów jeśli chodzi o duże straty. Na logikę - jeśli stacja zarobi 2 razy więcej emitując tańsze w produkcji show to dlaczego mieliby dalej utrzymywać serial? Nie wiem jak to się i kiedy się skończy - na pewno era oper mydlanych w Stanach wygasa, powoli i potrwa jeszcze kilka lat. Y&R ma wyższą oglądalność od B&B a co za tym idzie i zyski. B&B z kolei zarabia na innych kontynentach, ale nie oszukujmy się - od lat oglądalność B&B zarówno w Stanach jak i na świecie maleje. Kolejne kraje zaprzestają emisji "Mody..." - zyski spadają. Mało tego - CBS nie spija całej śmietanki ze sprzedaży odcinków do innych państw. Przecież serial produkuje inna firma, która zapewne ma duży udział w zbieraniu zysków.
Myślę, że za powolną śmiercią soap oper stoi wiele czynników. Przede wszystkich zmienia się społeczeństwo, stacja mają inne ciekawe oferty - talk show, coraz więcej show, seriali sezonowych, kanały tematyczne. A do tego wszystkiego kryzys. Myślę też, że amerykanom znudziły się już niekończące się tasiemce. Nie chcę podawać tutaj dat, ale skoro tak szybko pozbywają się soap oper - 4 anulacje w przeciągu 2 lat, to może B&B wcale nie zostało tak dużo czasu? 3,4 lata?
Myślę, że za powolną śmiercią soap oper stoi wiele czynników. Przede wszystkich zmienia się społeczeństwo, stacja mają inne ciekawe oferty - talk show, coraz więcej show, seriali sezonowych, kanały tematyczne. A do tego wszystkiego kryzys. Myślę też, że amerykanom znudziły się już niekończące się tasiemce. Nie chcę podawać tutaj dat, ale skoro tak szybko pozbywają się soap oper - 4 anulacje w przeciągu 2 lat, to może B&B wcale nie zostało tak dużo czasu? 3,4 lata?
http://www.facebook.com/NajciekawszaPostac - oficjalny profil Plebiscytu Najciekawsza Postać "Mody na sukces"! Zapraszam!
Administrator
W Polsce będzie można oglądać australijską soap operę. 20 lipca zadebiutowała u nas stacja Blink! (od Viacomu, właściciela MTV, VH1 czy Comedy Central). I to na tym kanale będzie ta produkcja. Jest nią "Zatoka serc": http://blinktv.pl/forum/23096/ .Z programu TV wynika, że emisja rozpocznie się od 17 sezonu. Z tego co czytałem na Satkurierze, to stacja przez miesiąc będzie niekodowana, potem trafi między innymi do "n". Na tym kanale jest więcej australijskich produkcji. Strona Blink!: http://blinktv.pl//
O jak fajnie!!!
Kiedys nawet calkiem regularnie ogladalam ta soapke na brytyjskim Channel 5, ale to bylo dawno temu jak bylam jeszcze w szkole i mialam duzo wolnego czasu, hehe
Teraz od swieta zerkne sobie jak cos fajnego sie dzieje, ale dosyc wyrywkowo, bo nie mam czasu na kolejny serial codzienny. Raczej nie bede sledzic serialu w Polsce, zreszta nawet nie mam tego kanalu, ale i tak sie ciesze, ze bedzie u nas emitowany 
A ja kurcze też nie mam tego kanału
A chciałem sobie to obejrzeć! 
Nie wiem gdzie o tym napisać, więc tu napisze:
Dzisiaj odkryłem że na Rete 4 leci Guding Light! Pora emisji: Pn - Pt 16:15
Odcinek trwa... 25 minut! Czyżby dzielili 1 odcinek na 2 częsci, jak swego czasu Y&R na ZDF?
Jutro sobie zerknę
Ciekawe z którego roku mają odcinki 
Nie wiem gdzie o tym napisać, więc tu napisze:
Dzisiaj odkryłem że na Rete 4 leci Guding Light! Pora emisji: Pn - Pt 16:15
Administrator
Od 8 września o 16:30 TV Puls rozpocznie emisję niemieckiej soap opery "To, co najważniejsze" ("Alles was zählt") Serial jest na antenie od 2006 roku i ma już ponad 1200 odcinków
Oprócz tego stacja będzie kontynuowała kolejną niemiecką operę mydlaną- "Burze uczuć" ("Sturm der Liebe") Emisja o 12:30 z powtórką o 9:30. "Burze uczuć" będzie też można oglądać na kanale Romance TV HD, który już 1 września dołączy do platformy "N".
Oprócz tego stacja będzie kontynuowała kolejną niemiecką operę mydlaną- "Burze uczuć" ("Sturm der Liebe") Emisja o 12:30 z powtórką o 9:30. "Burze uczuć" będzie też można oglądać na kanale Romance TV HD, który już 1 września dołączy do platformy "N".