Post autor: Grisza »

Co ???? nie spojleruje mNS To ty jesteś jakiś dziwny co to za ostrzeżenia :x :?: :?: :?:
Grisza :)
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Chyba się kończy era soap oper w USA, na pytanie zadane w wątku o "AMC" mogę odpowiedzieć, że nie jestem optymistą co do dalszego losu soapek. Moim zdaniem najdłużej utrzyma się "Y&R", bo ma jak na daytime, dobre wyniki oglądalności, ma nawet dwukrotnie większą oglądalność niż serial z najmniejsza widownią. Serial może wytrzyma do końca tej dekady. Potem poleci "B&B", moim zdaniem sprzedaż zagraniczna generuje spore zyski i dlatego CBS i Bell będą chwieli jeszcze utrzymać serial do około 2015 roku. Wszystko zależy tez od oglądalności w USA. ABC zostanie na razie przy GH, gdyż serial nie notuje spadków oglądalności, choć nie są rewelacyjne. Po "AMC" i "OLTL" do likwidacji pójdzie "DOOL", który ma słabe wyniki. NBC będzie chyba pierwszą z trzech sieci, w której soap opery będą historią.

W USA jest kryzys, a w Europie seriale tego typu mają się w miarę dobrze. Może powodem jest po cześci to, że europejskie soapki są emitowane o przyzwoitych godzinach.

Masz rację :)
Jest to smutne od kilku dni myślę o tym co będzie za 2lata. Moim zdaniem powinni wydłużyć pasmo daytime do 17 i nadawać opery mydlane. I przede wszystkim połowa tych oper to seriale sensacyjne mało obyczaju dramatu w dobrej odsłonie szkoda :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( ::kwasny::

Post autor: Tomala »

Dotychczas nie przejmowałem się kasowaniem soap oper, ale teraz jak się okazało, że zdejmują i AMC i OLTL z anteny to do mnie zaczęło docierać, że już nie za dużo czasu zostało także naszej MNS. Prędzej czy później też poleci...
Moderator
Awatar użytkownika
Moderator

Post autor: DeaconFan »

Tak, to smutne, że kolejne soapki zostają anulowane i wzbudza to niepokój o dalszy los B&B. Nie sprawdzi się na pewno słynne powiedzenie, że wszystko się kiedyś kończy, ale nie "Moda na sukces". Z drugiej strony to przecież nie sądzę, że oglądalibyśmy B&B tak jeszcze załóżmy przez 20 kolejnych lat. Sam nie wiem czy nie będę zmuszony zaprzestać wkrótce oglądania MnS i w ogóle odwiedzania forum. Za kilka miesięcy bowiem rozpocznie się całkiem nowy etap w moim życiu związany z pójściem na studia i nie wiem jak to będzie. :roll:
Poza tym to na pewno nie chciałbym, żeby jakiś serial, który obecnie oglądam mnie przeżył. :lol:

Pozostaje nam jedynie modlić się by wyniki i oceny oper szły do góry lub zostały w miejscu .

Post autor: fandantego »

Mnie się wydaje, że już od wielu lat opery mydlane w USA traciły na atrakcyjności i popularności. To nie jest tak, że oni kierują się oglądalnością sprzed powiedzmy roku i teraz. Przez anulowaniem serialu, który gości na antenie ponad ćwierć wieku na pewno analizują oglądalność na przełomie lat, liczą zyski i straty. Myśl i pomysł zdjęcia tych soapek zapewne pojawił się dużo wcześniej. Najpierw zaczęto dodawać jakieś dramatyczne wątki i promowano serial. Obcięto koszty produkcji, poszli po portfelach twórców. A kiedy to nic nie pomogło to zapadła decyzja - ostateczna. Wątpię, aby ABC kierowała się sentymentem i opinią widzów jeśli chodzi o duże straty. Na logikę - jeśli stacja zarobi 2 razy więcej emitując tańsze w produkcji show to dlaczego mieliby dalej utrzymywać serial? Nie wiem jak to się i kiedy się skończy - na pewno era oper mydlanych w Stanach wygasa, powoli i potrwa jeszcze kilka lat. Y&R ma wyższą oglądalność od B&B a co za tym idzie i zyski. B&B z kolei zarabia na innych kontynentach, ale nie oszukujmy się - od lat oglądalność B&B zarówno w Stanach jak i na świecie maleje. Kolejne kraje zaprzestają emisji "Mody..." - zyski spadają. Mało tego - CBS nie spija całej śmietanki ze sprzedaży odcinków do innych państw. Przecież serial produkuje inna firma, która zapewne ma duży udział w zbieraniu zysków.

Myślę, że za powolną śmiercią soap oper stoi wiele czynników. Przede wszystkich zmienia się społeczeństwo, stacja mają inne ciekawe oferty - talk show, coraz więcej show, seriali sezonowych, kanały tematyczne. A do tego wszystkiego kryzys. Myślę też, że amerykanom znudziły się już niekończące się tasiemce. Nie chcę podawać tutaj dat, ale skoro tak szybko pozbywają się soap oper - 4 anulacje w przeciągu 2 lat, to może B&B wcale nie zostało tak dużo czasu? 3,4 lata?
http://www.facebook.com/NajciekawszaPostac - oficjalny profil Plebiscytu Najciekawsza Postać "Mody na sukces"! Zapraszam!

Post autor: BeLieF »

fandantego pisze:to może B&B wcale nie zostało tak dużo czasu? 3,4 lata?
Tak jak wcześniej już pisałem według mnie soupki wymrą w ciągu 1 - 2 lat, może 3 w kolejności: DOOL, GH, B&B i Y&R :cry:
No ale cóż wszystko co dobre kiedyś się kończy :cry:

Post autor: mailo »

Trzeba szukać pozytywnych stron - jak dobrze pójdzie to wszyscy dożyjemy ostatniego odcinka MNS:)
Administrator
Administrator

W Polsce będzie można oglądać australijską soap operę. 20 lipca zadebiutowała u nas stacja Blink! (od Viacomu, właściciela MTV, VH1 czy Comedy Central). I to na tym kanale będzie ta produkcja. Jest nią "Zatoka serc": http://blinktv.pl/forum/23096/ .Z programu TV wynika, że emisja rozpocznie się od 17 sezonu. Z tego co czytałem na Satkurierze, to stacja przez miesiąc będzie niekodowana, potem trafi między innymi do "n". Na tym kanale jest więcej australijskich produkcji. Strona Blink!: http://blinktv.pl//

Post autor: Liason-fanka »

O jak fajnie!!! :) Kiedys nawet calkiem regularnie ogladalam ta soapke na brytyjskim Channel 5, ale to bylo dawno temu jak bylam jeszcze w szkole i mialam duzo wolnego czasu, hehe :D Teraz od swieta zerkne sobie jak cos fajnego sie dzieje, ale dosyc wyrywkowo, bo nie mam czasu na kolejny serial codzienny. Raczej nie bede sledzic serialu w Polsce, zreszta nawet nie mam tego kanalu, ale i tak sie ciesze, ze bedzie u nas emitowany :)

Post autor: BeLieF »

A ja kurcze też nie mam tego kanału :evil: :cry: A chciałem sobie to obejrzeć! ::kwasny::

Nie wiem gdzie o tym napisać, więc tu napisze:
Dzisiaj odkryłem że na Rete 4 leci Guding Light! Pora emisji: Pn - Pt 16:15 :shock: :D Odcinek trwa... 25 minut! Czyżby dzielili 1 odcinek na 2 częsci, jak swego czasu Y&R na ZDF? :roll: ::plask wczolo: Jutro sobie zerknę 8) Ciekawe z którego roku mają odcinki :roll:
Administrator
Administrator

Ja na mam ten Blink, gdyż jest niekodowany do chyba 19 sierpnia, więc sobie zerknę w tym tygodniu na tę soapkę. Specjalnie w sobotę poszukałem tego kanału. W przyszłości pewnie w Cyfrze+ się znajdzie.
na Rete4 tez zajrzę, bo mam go na liście. :wink:
Skisły, jest też osobny wątek o "GL", można poszukać. :wink:

Skisły jeśli mówisz że 25 min to są to wspaniałe lata 80 . Ale jak chesz pogadać o tym to przejdźmy na wątek GL :mrgreen:

Post autor: Nick »

Od 8 września o 16:30 TV Puls rozpocznie emisję niemieckiej soap opery "To, co najważniejsze" ("Alles was zählt") Serial jest na antenie od 2006 roku i ma już ponad 1200 odcinków :wink:

Oprócz tego stacja będzie kontynuowała kolejną niemiecką operę mydlaną- "Burze uczuć" ("Sturm der Liebe") Emisja o 12:30 z powtórką o 9:30. "Burze uczuć" będzie też można oglądać na kanale Romance TV HD, który już 1 września dołączy do platformy "N".
ODPOWIEDZ