"MnS" w Polsce

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.

Gdzie oglądasz nowsze, niż na RedGO odcinki "MnS"?

Czas głosowania minął 2026-07-10, 22:30

na YouTube
2
14%
w serwisie streamingowym "B&B"
4
29%
gdzie indziej
3
21%
nigdzie, czekam na kontynuację w polskim serwisie lub telewizji
5
36%

Liczba głosów: 14
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Grisza pisze:Godzina 16:30 odpowiada bardzo!!! Ja ze szkoły najpóźniej wracam po 15, wiec czas na oglądanie będę mieć. Trzeba oglądać MNS żeby widownia nie była mała
Zgadzam się. Wiem, że jest internet, ale może chociaż na początku, jeżeli tylko macie okazję, oglądajcie w TV. Teraz wyniki oglądalności będą szczególnie ważne, żeby znowu czegoś nie zmienili.
Awatar użytkownika
Ipo

Post autor: Ipo »

MNS powróciła w formacie 16:9. Jakim cudem? :shock:
cmk

Post autor: cmk »

Widziałem tylko końcówkę! I też się zdziwiłem :)
Po prostu obcięli górę i dół. Closing z tego co widziałem był rozciągnięty w poziomie.

Dla widza telewizora LCD jest OK, ale dla tych co oglądają na telewizorze kineskopowym niepotrzebnie zabrano część kadru.
Awatar użytkownika
Ipo

Dokładnie. Zrobiono coś czego się nie robi zazwyczaj. Format 4:3 został przycięty do 16:9 przez co mamy poucinane twarze i nienaturalnie wielkie zbliżenia. TVP tak bardzo zależało na formacie 16:9?
cmk

U mnie i tak oglądało się z Zoomem. Gdyby nie to, matka przełączyłaby z TVP1 HD na TVP1 zwykłe celem powiększenia obrazu. No ale niektórym może to nie odpowiadać.

Czołówka była też obcięta czy rozciągnięta w poziomie ? :D
Awatar użytkownika
kubeczek

Post autor: kubeczek »

U mnie idealnia odbiera, a mam kineskopowy TV! :D
cmk

No ok, ale masz u góry i na dole czarne paski zamiast których zwyczajnie mógłby być obraz z filmu :)
Awatar użytkownika
Ipo

Każdy na tym traci. Ci z dużymi telewizorami panoramicznymi również bo poucinali obraz by z kwadratu powstał prostokąt. Ci którzy mają stare telewizory nie dość, że tracą to co ucięto to jeszcze maja pasy i mniejszy obraz w telewizorze.
cmk

Z drugiej strony miło, że TVP zaczęła coś robić przy MnS. Takie przemontowanie odcinka to byle co, no chyba, że dystrybutor sam oferuje taką wersję. W dodatku dość dobra godzina, powtórka, ostatnie informacje medialne dają szansę na odbudowę widowni ;)
Awatar użytkownika
PetroPython

Post autor: PetroPython »

Mam kineskopowy TV i obawiałem się, że Moda znowu będzie wyglądać jak przed wakacjami. Wtedy wyglądało to w ten sposób, że twarze bohaterów były spłaszczone z czarnymi pasami na górze i dole ekranu. Tego sie nie dało oglądać :!: :lol: Jeszcze wcześniej było tak, że MNS była w starym formacie 4:3 bez czarnych pasów i to było jak najbardziej w porządku. A teraz MNS wygląda tak samo jak Klan czy cokolwiek innego :)
cmk

Jeżeli takie coś miałeś na kineskopie to znaczy, że masz coś źle w ustawieniach telewizora/dekodera bądź operator telewizji z którego korzystasz coś namieszał.

Przed wakacjami "Moda..." w telewizorach kineskopowych była wyświetlana na całości ekranu kwadratowego.
Awatar użytkownika
PetroPython

Post autor: PetroPython »

cmk pisze:Jeżeli takie coś miałeś na kineskopie to znaczy, że masz coś źle w ustawieniach telewizora/dekodera bądź operator telewizji z którego korzystasz coś namieszał.

Przed wakacjami "Moda..." w telewizorach kineskopowych była wyświetlana na całości ekranu kwadratowego.
Oj przepraszam, ja nagrywałem powtórki w czasie weekendów i tam był taki obraz, natomiast nie wiem jak było normalnie. Odbieram tylko naziemną tv cyfrową :wink:
cmk

Raczej było tak samo zarówno w weekend jak i w tygodniu. Jeżeli korzystasz z dekodera do DVB-T to być może masz w jego ustawieniach wybraną opcję "telewizor 16:9" zamiast "telewizor 4:3".
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

cmk pisze:Czołówka była też obcięta czy rozciągnięta w poziomie ? :D
Czołówka była obcięta, clossing rozszerzony z 4/3 na 16/9. Gdyby pozostawiono, jak w całym serialu, to część napisów byłaby ucięta.

Mam mieszane uczucia co do takiego zabiegu. Wątpię, żeby dystrybutor sprzedawał tę poucinaną wersję. Lepiej byłoby pozostawić wersję w formacie 4/3. Wszyscy byliby chyba zadowoleni. Nie wiadomo też, czy licencja pozwala na taką ingerencję.
Jak oglądam w TV panoramicznym program w starym formacie, to oglądam w 4/3, nie uznaję rozciągania obrazu do formatu panoramicznego, by wyeliminować pasy po bokach. Nie podobają mi się pogrubieni ludzie. :wink:

Petropython, poszperaj w ustawieniach TV/dekodera.
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Jak dla mnie, to zmiana na lepsze :D Brawo dla TVP za niespodziankę, jest lepiej! :: bow ::
ODPOWIEDZ