Administrator
Awatar użytkownika
Administrator

Post autor: Oleg »

Zgadzam się, że tegoroczny poziom był bardzo dobry :!: Już dawno nie było takiego finału jak tegoroczny :serce: :) :D
Ja nie nie mam tylu krytycznych uwag, co Dawidek, więc w ogóle skupię się jedynie na plusach - przede wszystkim nie było wpadek technicznych (jak np. w zeszłym roku w Niemczech z pracą kamer) bardzo ładna scena, ciekawe wizualizacje i ogólnie wszystko bardzo symatycznie wyglądało w TV ::rad:: A co więcej miałem 4 faworytów - Szwecję, Estonię, Bośnię i Hercegownię oraz Albanię i jedna z nich wygrała, a aż 3 były w top 6 :: bow :: Jedynie Bośnia skończyła poza TOP 10. Uważam, że Szwecja wygrała zasłużenie.

A chyba Azerowie nie zrobili w końcu najdroższego ESC, zdaje się, że Rosja pozostaje niepodkonana pod tym względem, ale Azerowie i tak się wykosztowali, bo wybudowali halę od podstaw :!:

Post autor: BeLieF »

Polska drugi rok z rzędu nie bierze udziału w Eurowizji.
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/eu ... -z-udzialu

Post autor: Marcin1 »

I Bardzo dobrze, niepotrzebnie się tylko ośmieszaliśmy na tego typu imprezach. Polska powinna również zrezygnować z "piłki nożnej".

Post autor: Grisza »

Im tak naprawdę nie chodzi, o to że nie ma powodzenia, tylko są w strasznym kryzysie, nie mają kasy na to wszytko.
Ja od uczyłem się oglądać Eurowizję, nie kręci mnie to...
Grisza :)

Post autor: BeLieF »

Ale też nie ma w sumie kogo już tak naprawdę wysłać jak dla mnie. Ewentualnie Doda i Ewa Farna, one mogą cos zdziałać(szczególnie ta pierwsza)

Post autor: Adex-fan Brooke »

A czym Doda się wyróżnia na tle innych blond lalek aby miała się przebić? Wielka szkoda, że eurowizja nie będzie pokazywana, to wręcz skandal bo nawet jeśli z Polski nie ma godnej reprezentacji to jednak jest to pewnego rodzaju europejskie wydarzenie kulturalne i fajnie jest mieć dostęp je oglądać..powinna jakaś inna stacja zakupić prawa.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city

Doda mogła by zrobić, jakieś show. Lecz sama chyba powiedziała, ze nie ma zamiaru brać w tym udziału.

Post autor: Marcin1 »

Grisza pisze:Doda mogła by zrobić, jakieś show. Lecz sama chyba powiedziała, ze nie ma zamiaru brać w tym udziału.
Doda już się wypaliła... Jakieś trzy lata wstecz może by coś z tego było,ale teraz? Szału nie ma.
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Mamy mnóstwo dobrych artystów, niekoniecznie tych najbardziej znanych, nie trzeba robić wieloetapowych eliminacji, jakie robią inne kraje. Można wybrać wewnętrznie. Artyści wielkiego kalibru też nie zawsze odnoszą tam sukces. :wink:
TVP błądzi. Nasza TV publiczna powinna wybrać jakiegoś dobrego reprezentanta, i wysłać do Szwecji. Zrozumiałem absencję w tym roku, teraz nie widzę żadnych powodów, by nie brać udziału w tym konkursie. Telewizje publiczne, które są w o wiele gorszej sytuacji finansowej niż nasza TVP biorą udział w ESC.
Adex fan Brooke pisze:Wielka szkoda, że eurowizja nie będzie pokazywana, to wręcz skandal bo nawet jeśli z Polski nie ma godnej reprezentacji to jednak jest to pewnego rodzaju europejskie wydarzenie kulturalne i fajnie jest mieć dostęp je oglądać..powinna jakaś inna stacja zakupić prawa.
Jest tu pewien problem. ESC organizuje EBU (Europejska Unia Nadawców), do której w Polsce należą tylko TVP i Polskie Radio, więc nie wiem czy inna stacja by mogła kupić prawa.
Dody bym nie wysyłał. :wink:

Dlaczego?niby mieli by inwestować w coś, co nie przyniesie im zysku?Ostatnio same, nie powodzenia. Oczywiście brak dobrej piosenki, to kluczowy błąd naszego kraju. TVP NIE MA KASY, na to. Nawet gdybyśmy wygrali, to TVP nie bd organizować konkursu. Gdy wygraliśmy Eurowizję Taneczną Polska wycofała się, z przygotowań.
Administrator
Administrator

Kwestia gustu, czy Doda ma być naszą reprezentantką, czy nie. :wink:

W przypadku Eurowizji Tanecznej (projekt upadł chyba) czy innych nie ma wymogu, żeby zwycięzca organizował kolejną edycję. Tylko w przypadku Konkursu Piosenki Eurowizji jest wymóg, że zwycięzca organizuje konkurs w następnym roku. Gdyby Polska wygrała, to myślę, że TVP znalazłaby pieniądze na organizację konkursu. Wygrałby prestiż.
A TVP jest w tym roku gospodarzem Eurowizji dla Młodych Tancerzy (nie mylić z tą taneczną, wspomnianą wyżej). Konkurs odbędzie się w Gdańsku: http://www.eurowizja.org/v10_news.php?id=7455 .
Administrator
Administrator

I ta Eurowizja dla młodych tancerzy będzie 14 czerwca. Mam zamiar ją obejrzeć. http://www.tvp.pl/kultura/mloda-sztuka/ ... h-tancerzy

A jutro zaczyna się najpopularniejsza Eurowizja. ::rad:: Bez udziału Polski i bez transmisji w TVP, więc trzeba szukać albo na zagranicznych stacjach, albo w Internecie. W tym artykule z Satkuriera jest wykaz stacji transmitujących ESC: http://satkurier.pl/news/85550/eurowizy ... -2013.html .

Tu też wykaz oraz linki do przekazów internetowych live z konkursu w Malmo: http://eurowizja.org/v10_news.php?id=7990 . Ja, podobnie jak rok temu, prawdopodobnie będę oglądać za pośrednictwem strony estońskiej TV publicznej. Oby było ciekawie. ::rad::
Administrator
Administrator

Czas podsumować tegoroczny eurowizyjny maraton. To chyba najlepszy konkurs w historii, nie tylko z powodu zwycięstwa mojej faworytki Emmelie De Forest. Liczbę słabych utworów mogę policzyć na palcach jednej ręki. To już duży sukces. Organizatorzy też bardzo ładnie się spisali. Scenografia, oprawa muzyczna były na wysokim poziomie. Petra Mede świetnie spisała się w roli prowadzącej. :) Dobrym pomysłem jest to, żeby konferansjerkę prowadziła tylko jedna osoba. Moja subiektywna ocena poszczególnych utworów:

Albania - na rockowo, ale całkiem nieźle.
Armenia - Doriansi zawiedli. Słyszałem chyba dwa inne ich utwory i były znacznie lepsze niż ten zaprezentowany w Malmo. Nie zasługiwali na wejście do finału.
Austria - z początku mi się piosenka spodobała, ale ponowne odsłuchanie spowodowało, że już nie było tak miło.
Azerbejdżan - najlepszy od kilku lat. W gronie ulubionych.
Belgia - Roberto Bellarosa wypadł średnio. Zaskoczyło mnie to, że wszedł do finału. Chłopak wygląda na całkiem sympatycznego.
Białoruś - mam skojarzenia z "Wild Dances" Rusłany, Alyona wypadła całkiem nieźle.
Bułgaria - jedno z oryginalniejszych wykonań. Reprezentanci powinni być w finale.
Chorwacja - myślałem, że ich "klapa" będzie fajna, ale zespół mnie zawiódł. Zasłużony brak finału.
Cypr - całkiem niezła piosenka.
Czarnogóra - jedna z dwóch największych eurowizyjnych "masakr".
Dania - rewelacja. Faworytka od początku!
Estonia - druga faworytka. Zdecydowanie niedoceniona!
Finlandia - na dyskotekowo. Fajna, taneczna piosenka, tylko ten pocałunek wzbudza pewne kontrowersje, choć idea szczytna.
Francja - ciekawy utwór, ale brakowało mu tego "czegoś".
Grecja - tamtejszy Zakopower. Świetne!
Gruzja - piosenka bardziej wykrzyczana, niż zaśpiewana. Duet nie powinien znaleźć się w finale.
Hiszpania - ani mnie nie ziębi, ani nie grzeje.
Holandia - w gronie ulubionych, ale uważam, że 9 miejsce to za niska lokata dla Anouk.
Irlandia - jedyny plus to sam Ryan Dolan. Dziewczyny, macie na kogo popatrzeć. :D
Islandia - ładnie. Śpiewanie po islandzku dodaje utworowi pewnej magii.
Izrael - szkoda mi piosenkarki, zasłużyła na finał.
Litwa - świetna piosenka, zdecydowanie niedoceniona!
Łotwa - zasłużony brak finału.
Macedonia - Esma była świetna. Vlatko trochę gorszy, ale u mnie byliby w finale. Świetnie się ich słucha.
Malta - bardzo sympatyczna piosenka, kojarzy mi się z Train - "Hey Soul Sister". Zasłużona wysoka lokata.
Mołdawia - najlepsza od kilku lat. Generalnie kraj ten wysyła słabe utwory, w tym roku chyba coś drgnęło.
Niemcy - Cascada nie powaliła na kolana.
Norwegia - Margaret głos ma, ale utwór słaby.
Rumunia - drugi tegoroczny "koszmar".
Rosja - najlepsza od wielu lat! Garipowa śmiało może robić karierę.
San Marino - lepiej niż rok temu.
Serbia - przeciętnie. Dobrze, że znowu nie wysłali Joksimovicia.
Słowenia - dosyć słabo, piosenka utonęła w tle znacznie lepszych wykonań.
Szwajcaria - myślałem, że będzie gorzej, a tymczasem Takasa wypadła bardzo fajnie.
Szwecja - Robin nie zachwycił.
Ukraina - Ukraińcy wysyłają dobrych wokalistów, ale ze średnimi piosenkami. W tym roku było podobnie.
Węgry - wysoka lokata zasłużona, choć piosenka nie z mojej bajki. Całkiem inna od pozostałych.
Wielka Brytania - najlepsza w grupie "wielkiej szóstki", Bonnie Tyler się spisała.
Włochy - przeciętne, choć Megnoni ma dobry głos.

Teraz czas na Danię. :)

Post autor: Adex-fan Brooke »

Oglądałem, Grecja mi się nawet podobała, to co wygrało nie jest złe. Szok, że Bonnie Tyler chciała wystąpić, ona jest świetna, ale piosenki nie miała tym razem porywającej.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city

Post autor: sharkinator »

Jestem sceptycznie nastawiony do konkursu Eurowizji, ale Emmelie De Forest świetnie zaśpiewała swoją piosenkę, już ją nazywają europejską Shakirą, nawet jest podobna no i jest boso :)
ODPOWIEDZ