Ogólnie o filmach

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kimberly1990

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kimberly1990 »

Potwierdzam w 100% słowa Sexi Ricky ::ok::
Wczoraj byłam na "Jesteś Bogiem" i film mnie zachwycił, mimo, że hip-hopu nie słucham, a i Paktofoniką i historią Magika nigdy się nie interesowałam ::ok:: ::jezyk::
Film warto obejrzeć :wink:
Awatar użytkownika
Sexi Ricky

Post autor: Sexi Ricky »

Chciałbym serdecznie polecić film "Bestie z południowych krain" :mrgreen:
To bardzo dobra produkcja z zeszłego roku o charakterze dramatu, ale z elementami fantasy. W dodatku otrzymała nominację do Oscara :wink:
Przypominam, że gala wręczenia nagród już 24 lutego :P
Akcja filmu rozgrywa się w pewnej krainie zalanej przez powódź. To właśnie tam mieszka mała Hushpuppy wraz ze swoim ojcem. Dziewczynka uczy się życia :) Dostrzega fakt, że jest jedynie małym elementem wszechświata, w którym wszystko ukoronowane jest nierozerwalną harmonią. Z opisu film może wydawać się nudny, wręcz banalny. Jednak zachęcam do obejrzenia i odnalezienia drugiego dna. W końcu nie bez powodu film uzyskał nominację do tak prestiżowej nagrody. Muszę przyznać, że chciałbym również porównać własną interpretację z waszymi :)
Awatar użytkownika
BeLieF
x 84

Post autor: BeLieF »

Widział ktos film "Piękne istoty"? Dzisiaj byłem i super był! Takiego zakończenia osobicie sie nie spodziełaem :shock: Mam nadzieje że bedzie kontynuacja, bo to tak skończyć sie nie może.
matti05

Post autor: matti05 »

Co myślicie o kontynuacji filmu "MiszMasz czyli Kogel Mogel 3" po 30 latach, który będzie w kinach od 25 stycznia?.
Zwiastun: https://www.youtube.com/watch?v=jrCSnar9NTk
Także nowa wersja piosenki "Szukaj mnie" https://www.youtube.com/watch?v=vQdOeO_gfqs

Dla mnie zwiastun mało ciekawy, nic w zasadzie się nie dzieję, ale lepiej najpierw obejrzeć , a później ocenić :wink: .Natomiast przeróbka piosenki, to wolę starszą wersję ze względu na oryginalność :wink: . Czy ten film odniesie sukces?. Się okaże w przyszłości, bo wielu aktorów już nie żyje.
Awatar użytkownika
B@r
x 62

Post autor: B@r »

Ktoś poleci jakiś dobry, a nie oklepany film z tematyką LGBT+?

Najlepiej by był dostępny online legalnie na jakiejś dostępnej w Polsce platformie.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Dawidek
Administrator
x 85

Post autor: Dawidek »

Myślę, że warto zobaczyć film, który widziałem jakieś 2 lata temu w Canal+. Teraz jest dostępny w mniej znanych streamingach, ale dla Ciebie nie będzie to chyba większym ograniczeniem. :wink: "Wymazać siebie", to historia chłopaka zmuszonego do skorzystania z terapii konwersyjnej, która miała na celu zmianę jego orientacji: https://www.filmweb.pl/film/Wymaza%C4%8 ... 788703/vod . Myślę, że warto, ten film nie zawiera "fajerwerków".
MateuszH95

Re: Ogólnie o filmach

Post autor: MateuszH95 »

Jest zwiastun 5 części filmu "Baby Boom, czyli Kogel Mogel 5". W kinach od 26 stycznia 2024 r.
https://www.youtube.com/watch?v=-xkKt4tjW28
Awatar użytkownika
mailo
x 27

Post autor: mailo »

Ciekawe jak nowa "Akademia Pana Kleksa" , wybiera się ktoś?
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 76

Post autor: Adex-fan Brooke »

Czytałem recenzje, że to jak jakiś długi teledysk muzyczny a samego Kleksa jest mało... Ogólnie też stara wersja jak się przyjrzeć to jest bardzo creepy, zupełnie jakby Kleks to był jakiś pedofil, nawet oglądał gołych chłopców...
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r
x 62

Jutro (17 listopada) o 20:35 "Pretty woman" na Polsacie. Jakby ktoś dawno nie widział, to warto sobie przypomnieć. Ja chyba włączę, jak akurat nie będę nic robił, mimo, że ten film jest online na Disney+.
Powtórka 19 listopada o 1:10. :lol:

W przyszłym roku głośno będzie pewnie o "Diabeł ubiera się u Prady 2". Premiera 1 maja. Ja nie mogę się doczekać. W sieci już pierwszy teaser - https://www.youtube.com/watch?v=9c-DrMe8o5Q
Fajnie, że znowu do piosenki Madonny.
Druga książka była trochę nudna i Miranda była tylko w koszmarach sennych Andy, a na żywo widziały się chyba raz, ale na szczęście ta część ma się nie opierać na tej książce.

P.S. Szkoda, że w tym ciekawym i szerokim temacie, który mógłby grzać i inspirować, tak cicho...
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Dawidek
Administrator
x 85

Zgadzam się z Tobą, @B@r , ten temat jest zaniedbywany przez nas.

Nie jestem nałogowym kinomaniakiem. W roku udaje mi się obejrzeć około 10 filmów. Ostatnio na streamingach wreszcie obejrzałem dwa filmy wzbudzające emocje: "Zieloną granicę" A Holland i nagradzaną "Strefę interesów". Ten drugi tytuł nie obfituje w fajerwerki, jest to ciekawe studium psychologiczne rodziny zagorzałych faszystów. Niepokojące.
Awatar użytkownika
B@r
x 62

Dawidek pisze: 2025-11-16, 21:11 Ostatnio na streamingach wreszcie obejrzałem dwa filmy wzbudzające emocje: "Zieloną granicę" A Holland i nagradzaną "Strefę interesów".
Byłem na premierze "Zielonej granicy" z twórcami. Ponieważ nastroje społeczne były wtedy jakie były, a ówczesna władza je jeszcze zaogniała (Andrzej Duda np. pozwolił sobie zacytować, że "tylko świnie siedzą w kinie"), była tam policja, która czuwała nad bezpieczeństwem i mocno sprawdzała kto, i z czym wchodzi, bo byłe realne zagrożenie, że stanie się coś niebezpiecznego. Później na napisach końcowych praktycznie przez cały czas ich trwania, ludzie oklaskiwali Agnieszkę Holland, która była tam z ochroną. Nigdy czegoś takiego wcześniej nie przeżyłem. Ciekawe doświadczenie i obserwacja.

Kilka dni temu obejrzałem "Dom dobry" Wojciecha Smarzowskiego i właśnie jeśli chodzi o napisy końcowe, to ludzie poruszeni tym, co zobaczyli, czyli bardzo drastyczne sceny przemocy domowej, nie wstawali od razu, jak zawsze, tylko niemal do końca siedzieli w ciszy. Miła odmiana, bo zawsze mnie denerwuje, że od razu po ostatniej scenie są przepychanki i nie można przeczytać napisów, które zazwyczaj mnie ciekawią, chociażby ze względu na użytą w filmach muzykę.

Na dniach planuję "Ministrantów".

Kino to zdecydowanie jedna z moich większych pasji. Cieszę się, że polskie produkcje od jakiegoś czasu mają się dobrze i "dowożą". W weekend na Amazon Prime nadrobiłem "Białą odwagę". Film opowiada o trudnych wyborach, jakie musieli podjąć dwaj bracia z podhalańskich rodów zakochani w tej samej kobiecie w czasie II wojny światowej, w kontekście historii Goralenvolku, czyli kolaboracji części górali z nazistami. Akurat wcześniej o tym nie słyszałem. Za moich czasów pomijano ten wątek na lekcjach historii na etapie każdej ze szkół. A szkoda. Lubię jak filmy poza relaksem i rozrywką, mają warstwę edukacyjną i zachęcają do przemyśleń czy poczytania na dany temat.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke
x 76

Post autor: Adex-fan Brooke »

"Zielona granica" dobry film, "Dom dobry" też ok, u mnie w kinie dłuższej ciszy nie było gdy napisy. Ludzie współcześnie jeszcze bardziej drastyczne rzeczy lubią oglądać, mam niestety wątpliwości czy ten film każdego poruszył tak jak powinien. Na pewno jednak sprowokował do rozmów dzięki swojej popularności i to może pozytywnie wpłynąć na społeczeństwo.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Dawidek
Administrator
x 85

B@r pisze: 2025-11-24, 14:09
Dawidek pisze: 2025-11-16, 21:11 Ostatnio na streamingach wreszcie obejrzałem dwa filmy wzbudzające emocje: "Zieloną granicę" A Holland i nagradzaną "Strefę interesów".
Byłem na premierze "Zielonej granicy" z twórcami. Ponieważ nastroje społeczne były wtedy jakie były, a ówczesna władza je jeszcze zaogniała (Andrzej Duda np. pozwolił sobie zacytować, że "tylko świnie siedzą w kinie"), była tam policja, która czuwała nad bezpieczeństwem i mocno sprawdzała kto, i z czym wchodzi, bo byłe realne zagrożenie, że stanie się coś niebezpiecznego. Później na napisach końcowych praktycznie przez cały czas ich trwania, ludzie oklaskiwali Agnieszkę Holland, która była tam z ochroną. Nigdy czegoś takiego wcześniej nie przeżyłem. Ciekawe doświadczenie i obserwacja.
Ta cała nagonka na film i reżyserkę sprawiła, że zwiększyła się moja chęć obejrzenia go. I nie żałuję. Politycy sami niechcący rozreklamowali ten tytuł.

Kiedyś nie przepadałem za polskim kinem, jednak ostatnie lata nieco to zmieniły. "Boże ciało", "Chłopi", które były kandydatem do Oscara, "Kler" i "Polityka" (w serialowej wersji) czy nawet "Dziewczyny z Dubaju" i "365 dni", to kolejne tytuły z ostatnich lat, które obejrzałem.
ODPOWIEDZ