Gra o Tron (Game of Thrones)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
Pottermaniack
x 2

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Pottermaniack »

misiek12345 pisze:No i jeśli chodzi o czołówkę - to kolejny serial (po MNS :D ) do którego oglądania zachęciła mnie głównie czołówka, i którą to czołówkę przerobiłem na własną wersję (nie wiem czy chwaliłem się tutaj swoim dziełem, czyli wycieczką po Bieczu: http://www.youtube.com/watch?v=UNpL0uWCF4w ).
Miałem napisać komentarz na temat serialu i kliknąłem na link do filmiku. Jest rewelacyjny! :D Świetny pomysł i jeszcze lepsze wykonanie, czy władze Twojego miasta o nim wiedzą? Długo go montowałeś? W dodatku spełnia swoją funkcję, nie kojarzyłem Biecza, filmik zachęcił mnie do zobaczenia galerii zdjęć z tego miejsca, fajne miasto. :wink:
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Post autor: DeaconFan »

Misiek - filmik pełna profeska! Jestem zachwycony! :)

Mógłby ktoś zrobić kiedyś czołówkę B&B w stylu GoT, tj. taką mapkę z ruszającymi się najważniejszymi miejscami w serialu np. Forrester Creations, Spencer Publications, Cafe Russe, Forrester Mansion, Logan Mansion, Szpital Uniwersytecki itp. oczywiście z podpisanymi nazwiskami aktorów. :)

W zasadzie nic z tego co zaznaczyłeś w swoim poście na biało nie jest już dla mnie spoilerem. Nie wytrzymałem i czytając dyskusje o serialu na Filmwebie i forum Ogień i Lód natknąłem się na trochę ciekawych rzeczy z dalszej przyszłości.

Zamierzam przeczytać do premiery IV sezonu wszystkie 5 tomów. Obecnie jestem po 170 stronach
"Starcia królów". Nie chcę się spieszyć, bo wiem, że prędko nie doczekamy się wydania VI części sagi, a co dopiero VII. Już teraz tęsknie za nowymi odcinkami serialu, a co dopiero gdybym był po lekturze wszystkich książek.

1 sezon zawiera moim zdaniem doskonale odwzorowane 90% I książki, przez co czytając ją po obejrzeniu serialu trochę się nudziłem. "Starcie królów" czyta mi się już o wiele lepiej. Co chwila wyłapuję jakieś smaczki, których brakuje w serialu. :P

Przepraszam, że piszę tak bez składu i ładu, ale odniose się jeszcze do jednej wypowiedzi Miśka:
ciekawe co ona będzie robić przez cały czwarty sezon, skoro Yunkai to odpowiednik książkowego Meereen, czyli serial poleciał z jej wątkiem już do końca trzeciej części, a że w czwartej części (swoją drogą, po części bardzo nudnej i mało treściwej) praktycznie jej nie ma, przez co twórcy w czwartym sezonie (opowiadającym dopiero drugą połowę trzeciej części serii) albo sięgną już do piątej części, albo będą za bardzo rozwijać wątek z Daario, który też jest trochę nudny i na siłę robiony na faceta do wzdychania.
Czytałem zapowiedzi, że twórcy sięgną w IV sezonie po resztę historii z "Nawałnicy mieczy", a także po wątki z IV i V tomu jednocześnie. Aktor grający Brana zapowiedział, że zobaczymy jego wątek z "Tańca ze smokami". :wink:

Pottermaniack: a Ty przeczytałeś książki, czy jesteś tylko serialowcem? :P
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
misiek12345

Post autor: misiek12345 »

Pottermaniack pisze:Miałem napisać komentarz na temat serialu i kliknąłem na link do filmiku. Jest rewelacyjny! :D Świetny pomysł i jeszcze lepsze wykonanie, czy władze Twojego miasta o nim wiedzą? Długo go montowałeś? W dodatku spełnia swoją funkcję, nie kojarzyłem Biecza, filmik zachęcił mnie do zobaczenia galerii zdjęć z tego miejsca, fajne miasto. :wink:
Coś tam podobno wiedzą, ale wykorzystać go nie można ze względu na prawa autorskie do tematu muzycznego.
DeaconFan pisze:W zasadzie nic z tego co zaznaczyłeś w swoim poście na biało nie jest już dla mnie spoilerem. Nie wytrzymałem i czytając dyskusje o serialu na Filmwebie i forum Ogień i Lód natknąłem się na trochę ciekawych rzeczy z dalszej przyszłości. (...) 1 sezon zawiera moim zdaniem doskonale odwzorowane 90% I książki, przez co czytając ją po obejrzeniu serialu trochę się nudziłem. "Starcie królów" czyta mi się już o wiele lepiej. Co chwila wyłapuję jakieś smaczki, których brakuje w serialu. :P
Wolałem jednak zaznaczyć niektóre rzeczy tylko dla serialowców. O ile I sezon jest dobrym odwzorowaniem książki i mógłby zostać w obecnych ramach, to już sezony 2 i 3 mogli rozciągnąć na 3-4 sezony, bo raz: akcja dzieje się za szybko, dwa: niektóre istotne wątki i szczegóły zostały pominięte, trzy: za bardzo gonią oryginał, skoro w 4 sezonie chcą sięgać już po piątą część sagi. Jak już mówimy o pierwszym sezonie - jego jedyny minus to całkowite pominięcie snu Edda Starka, wydarzeń w Dorne i słynnej obietnicy, które kierują większość czytelników ku teorii, że Jon Snow jest synem Lyanny Stark i Rhaegara Targaryena, i być może cała saga - o ile można wskazać główną postać - jest o Jonie Snow, jako synu 'Lodu i Ognia'. Sam sen podobno był nawet nakręcony, tylko nie zmieścił się w wersji ostatecznej (!).
DeaconFan pisze:Czytałem zapowiedzi, że twórcy sięgną w IV sezonie po resztę historii z "Nawałnicy mieczy", a także po wątki z IV i V tomu jednocześnie. Aktor grający Brana zapowiedział, że zobaczymy jego wątek z "Tańca ze smokami". :wink:
No właśnie też słyszałem, że wątek Brana z piątej części (sic!) będzie skończony już w czwartym sezonie. Ciekawe co potem z nim będzie, w zasadzie w książce też nie ma za bardzo już co z nim zrobić jak już dotarł tam gdzie dotarł.

Twórcy serialu sprawiają wrażenie, jakby większość wydarzeń z książki na siłę wpakowywali do serialu nie mając na nie pomysłu, że tak to ujmę - 'nie czując' ich. Akcja leci za szybko, za dużo rzeczy jest niedopowiedzianych i pomijane są szczególiki, nowe postacie są też tak wstawiane 'na szybko'. Podoba mi się że czasem dodają coś od siebie - dobrymi pomysłami było np. ukazanie interakcji między Tywinem a Aryą w Harrenhal, wątek Ros, zakończenie wątku w Qarth. A tu nagle jeb - potrafią walnąć takie głupoty jak plan ataku Robba na Casterly Rock (prócz tego że jest to siedziba Lannisterów, to jest to twierdza nie do zdobycia, położona na wysokim skalistym wzgórzu, trudniejsze do zdobycia jest tylko chyba Orle Gniazdo), łączenie na siłę trzech braci Tyrellów w jednego Lorasa (przez co jednocześnie był on w Królewskiej Gwardii u Renly'ego, po czym dalej mówi się o nim jako o spadkobiercy Wysogrodu). Wiem, to niby tylko serial i nie można dawać za dużo postaci bo widzowie się pogubią, więc rozumiem połączenie Gendry'ego z Edrikiem Stormem, połączenie czterech synów Cebulowego Rycerza w jednego Matthosa, zamianę Jeyne na Talisę (przez co nie było konieczne wspominać np. o matce Jeyne) ale kurde, chociażby wspomnienie o jednym ze starszych braci Tyrellów (Willasie) byłoby bardziej logiczne niż robienie na siłę z Lorasa jednocześnie rycerza, spadkobiercę Wysogrodu i geja (hmm, no dzieci z tego nie będzie, rycerz też marny skoro lubi 'połykać miecze jeden za drugim' :P ).

Czekam na IV sezon, bo zapowiada się tam wiele ciekawych wątków - ród Martellów, Qyburn i jego zabawy w tworzenie frankensteina (chociaż to dopiero chyba w V sezonie będzie), śmierć Joffreya i Tywina (co będzie pewnie słynnym '9. odcinkiem'). Widać że twórcy zaczynają panikować że za szybko idą z wątkami, bo z tego co widać, tworzą całkowicie nowy wątek dla Yary Greyjoy. Byłoby fajnie gdyby też dla innych postaci stworzyli nowe wątki.

Ktoś czyta w ogóle moje wypociny? :P
'Diversi nihil a me alienum puto'

http://www.youtube.com/user/michalg1991 - mój kanał na YT
http://www.youtube.com/user/bbmocked - kanał poświęcony B&B :)
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

misiek12345 pisze:Jon Snow jest synem Lyanny Stark i Rhaegara Targaryena, i być może cała saga - o ile można wskazać główną postać - jest o Jonie Snow, jako synu 'Lodu i Ognia'. Sam sen podobno był nawet nakręcony, tylko nie zmieścił się w wersji ostatecznej (!).
Chciałbym, żeby ta teoria okazała się prawdą. Wg mnie jest bardzo prawdopodobna.
A co do usuniętej sceny to ja słyszałem, że to była retrospekcja Neda dotycząca spalenia jego ojca i brata - Brandona przez króla Aerysa. Byli wybrani aktorzy do ról Mad Kinga, Brandona i Rickarda.
misiek12345 pisze:No właśnie też słyszałem, że wątek Brana z piątej części (sic!) będzie skończony już w czwartym sezonie. Ciekawe co potem z nim będzie, w zasadzie w książce też nie ma za bardzo już co z nim zrobić jak już dotarł tam gdzie dotarł.
Ja się zastanawiam nad tym jak twórcy serialu poradzą sobie z wiekiem dorastającego Isaaca Hempsteada-Wrighta, który gra Brana. Z każdym kolejnych sezonem aktor rośnie coraz bardziej, a jak wiemy w książce czas nie mija tak szybko. Szkoda by mi było, gdyby wymieniono tego aktora na innego, bo wg mnie gra świetnie. Maisie Williams, która gra Aryę to też już całkiem ładnie rozwijająca się panna, ale na szczęście jej charakteryzacja naprawdę daje radę. :wink:
misiek12345 pisze:Akcja leci za szybko, za dużo rzeczy jest niedopowiedzianych i pomijane są szczególiki, nowe postacie są też tak wstawiane 'na szybko'.
To prawda, że nowe postaci są wstawiane 'na szybko', ale też czytałem wiele opinii ludzi nieznających książki, a tylko serial, dla których akcja wlecze się za wolno. Gdyby na każdy tom poświęcić dwa sezony to końca serialu nie zobaczylibyśmy pewnie przed 2020 rokiem. Wątpię, żeby wielu widzów dało się utrzymać przy serialu tak długo. No i czy HBO byłoby skłonne tyle lat trzymać jeden serial na antenie? Pamiętajmy też przy tym, że GoT nie rządzi się tymi samymi prawami co opery mydlane, które można kręcić w nieskończoność. Dobrze wróży decyzja HBO o przedłużeniu "Czystej krwi" na 7 sezon. Wg mnie 7 sezonów to już jest naprawdę sporo. :wink:
misiek12345 pisze:śmierć Joffreya i Tywina (co będzie pewnie słynnym '9. odcinkiem').
Joffrey to chyba zginie albo na początku (2 odcinek?) albo w połowie sezonu (4-5?). Raczej wątpię, żeby dało się go utrzymać w obsadzie do 9 czy 10 odcinka. Szczerze nienawidzę Joffa (aktor jest genialny!) i liczę, że długo nie będzie trzeba go oglądać w nowym sezonie. Jestem skłonny oglądać tuzin innych nielubianych przeze mnie postaci przez cały IV sezon, byle tylko jak najszybciej usunięto Joffreya.

Tywin za to raczej zginie pod koniec sezonu.
misiek12345 pisze:całkowicie nowy wątek dla Yary Greyjoy. Byłoby fajnie gdyby też dla innych postaci stworzyli nowe wątki.
Yara/Asha to ciekawa postać, tylko mogli dać ładniejszą aktorkę do tej roli. To już Brienne dużo bardziej mi się podoba (aktorka ją grająca bez serialowej charakteryzacji jest naprawdę śliczna. :)
Czekam na wprowadzenie wszystkich 3 braci Balona do tego wątku i wkurzę się, jeśli braknie choć jednego. :x
misiek12345 pisze:Ktoś czyta w ogóle moje wypociny?
Jasne, że tak. :) Bardzo jest to wszystko interesujące. Nie po to odkopałem ten temat, żeby w nim nikt poza mną nie pisał. :wink:

Na zakończenie zapodaję fanowską czołówkę GoT w stylu seriali lat 90-tych. Mnie się bardzo podoba. :)

http://www.youtube.com/watch?v=2fPgIIB67bw
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
misiek12345

DeaconFan pisze:Ja się zastanawiam nad tym jak twórcy serialu poradzą sobie z wiekiem dorastającego Isaaca Hempsteada-Wrighta, który gra Brana.

Myślę że to akurat nie jest problemem bo zawsze w serialu można powiedzieć, że jest już starszy o ten rok. I tak wiele postaci na wstępie zostało postarzonych o 3 lata a to dlatego, że niemile widziane byłyby sceny ostrego seksu z trzynastolatką, bo w końcu tyle lat miała Dany ujeżdżająca Drogo :P
DeaconFan pisze:To prawda, że nowe postaci są wstawiane 'na szybko', ale też czytałem wiele opinii ludzi nieznających książki, a tylko serial, dla których akcja wlecze się za wolno. Gdyby na każdy tom poświęcić dwa sezony to końca serialu nie zobaczylibyśmy pewnie przed 2020 rokiem. Wątpię, żeby wielu widzów dało się utrzymać przy serialu tak długo. No i czy HBO byłoby skłonne tyle lat trzymać jeden serial na antenie?
Z drugiej strony - masz rację, tylko ciekawi mnie co zrobią twórcy gdy już dogonią Martina. Fakt, Martin zdradził im zakończenie sagi, ale - nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy serialowcy spoilerują książkowcom ;)
DeaconFan pisze:Joffrey to chyba zginie albo na początku (2 odcinek?) albo w połowie sezonu (4-5?). Raczej wątpię, żeby dało się go utrzymać w obsadzie do 9 czy 10 odcinka. Szczerze nienawidzę Joffa (aktor jest genialny!) i liczę, że długo nie będzie trzeba go oglądać w nowym sezonie. Jestem skłonny oglądać tuzin innych nielubianych przeze mnie postaci przez cały IV sezon, byle tylko jak najszybciej usunięto Joffreya.
Źle się wyraziłem, chodziło mi o 9 odcinek ze śmiercią samego Tywina :) A Jack Gleeson jest faktycznie genialny w swojej roli!
DeaconFan pisze:Yara/Asha to ciekawa postać, tylko mogli dać ładniejszą aktorkę do tej roli. To już Brienne dużo bardziej mi się podoba (aktorka ją grająca bez serialowej charakteryzacji jest naprawdę śliczna. :)
Czekam na wprowadzenie wszystkich 3 braci Balona do tego wątku i wkurzę się, jeśli braknie choć jednego. :x

Mam dziwne wrażenie że jednego odpuszczą... ale zobaczymy jak to zrobią :) A aktorka grająca Yarę wyjątkowo mi pasuje do roli. Ogólnie casting jest niezły jak na razie, jedynie nie pasowała mi siostra Catelyn, bo powinna być gruba, a była chuda :P
Ostatnio zmieniony 2013-07-19, 22:23 przez misiek12345, łącznie zmieniany 1 raz.

Dawidek
Administrator
x 85

Post autor: Dawidek »

Ja też czytam, ale serialu nie oglądam. Za to filmik o Bieczu - rewelacja! :D
Awatar użytkownika
misiek12345

(prosiłbym jakiegoś moderatora o naprawienie cytatu w moim poście, potem można to usunąć :) )

Dawidek: cytat poprawiony
Ostatnio zmieniony 2013-07-19, 22:27 przez misiek12345, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pottermaniack
x 2

Post autor: Pottermaniack »

misiek12345 pisze:
Pottermaniack pisze:Miałem napisać komentarz na temat serialu i kliknąłem na link do filmiku. Jest rewelacyjny! :D Świetny pomysł i jeszcze lepsze wykonanie, czy władze Twojego miasta o nim wiedzą? Długo go montowałeś? W dodatku spełnia swoją funkcję, nie kojarzyłem Biecza, filmik zachęcił mnie do zobaczenia galerii zdjęć z tego miejsca, fajne miasto. :wink:
Coś tam podobno wiedzą, ale wykorzystać go nie można ze względu na prawa autorskie do tematu muzycznego.
Gdyby były chęci mogliby wystosować prośbę do HBO w celu udostępnienia muzyki do promocji miasta i równocześnie serialu. :wink:

DeaconFan - jedno i drugie, choć najpierw zobaczyłem serial, równie dobry co książkowy pierwowzór. "Gra o tron" rozmachem przypomina najsłynniejsze dzieło Tolkiena, choć dla mnie lepszym określeniem byłoby nazwanie serialu "anty - Władcą Pierścieni". Przede wszystkim już pierwszy odcinek pokazuje, uświadamia, że w tej produkcji nie ma podziału na dobrych i złych, dzięki czemu mogę sympatyzować z każdym - Tyrionem, Danaerys, Sansą, Aryą, Cersei, choć szczególnie ta ostatnia do moralnych nie należy. :P Nawet z tej krótkiej wyliczanki wynika, że w "Grze o tron" pierwsze skrzypce grają silne postaci kobiece. Trudno mi wskazać podobnie brutalny, realistyczny, a równocześnie ludzki. Świetnie uchwycił to Martin w swoich książkach, a rewelacyjnie aktorzy jak Peter Dinklage czy Emilia Clarke przełożyli na język telewizji. Szkoda, że kolejny sezon dopiero za kilka miesięcy, HBO mogło dodać dwa odcinki po skróceniu "Czystej Krwi", ale warto. :)
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Pottermaniack pisze:Nawet z tej krótkiej wyliczanki wynika, że w "Grze o tron" pierwsze skrzypce grają silne postaci kobiece
Tak myslisz? Ja spotkalem sie glownie z opiniami (i przychylam sie ku nim), ze prym wioda postaci meskie. Silne grono fanow maja Ned, Tyrion, Jaime, Jon, Stannis, Ogar, nawet Tywin, olbrzymie emocje wzbudza tez oczywiscie Joffrey. Dany przez wielu uznawana jest za irytujaca bohaterke (ja jednak lubie jej watek, bo przenosi nas w zupelnie inne rejony swiata wykreowanego przez Martina). :wink: Finalnie moze tez wyjsc na to, ze osia fabuly sa kobieta (Daenerys - Ogien) i mezczyzna (Jon - Lod), ktorzy moga na koniec polaczyc sily i wspolnie rzadzic Westeros. :wink:
Awatar użytkownika
Marcin1
x 7

Post autor: Marcin1 »

Zakupiłem pierwszą część książki. Jestem kompletnie zaskoczony, bo albo jestem mega tępy,albo ta książka została tak"trudno" napisana,że nic z niej nie rozumiem. Przeczytałem dopiero 50 stron mam nadzieje,ze po kolejnych stu stronach zrozumiem przesłanie :D
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

Możesz mieć problem przez to, że jest bardzo wielu bohaterów rozsianych po różnych zakątkach książkowego świata. Każdy ma swój osobny wątek, które jednak w pewien sposób łączą się ze sobą. Nie zniechęcaj się i czytaj dalej. Zawsze możesz też najpierw obejrzeć I sezon serialu, a potem czytać książkę, która w większości pokrywa się z I sezonem i dopowiada pewne rzeczy. :wink:

Ja obecnie jestem na I części tomu III, czyli "Nawałnicy Mieczy". Martin nie zawodzi. Czyta sie wspaniale. :D
Awatar użytkownika
Marcin1
x 7

DeaconFan ja jestem w połowie książki, starcie królów. Przyjemnie się to czyta, zupełnie inaczej wyobrażałem sobie wszystkie postaci, niż te , które występują w serialu.
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

No to wspaniale. :) Ja czytam książki juz po oberzeniu serialu i dlatego też nie wyobrazam sobie postaci inaczej niż grajacych ich aktorow. Wg mnie niemal wszyscy (z małymi wyjątkami) sa doskonale dopasowani do swych ról. Poza tym pamiętajmy, że w książce postaci dzieci Starków, Dany, Joffrey są troche młodsze niz w serialu. To przez to, że przecież nikt nie mogłby pokazać np. seksu 13-letniej w I części książki Daenerys z Khalem Drogo itp. Wg mnie to lepiej, że postaci w serialu są troszkę postarzone.
Awatar użytkownika
Marcin1
x 7

Ja jednak z przykroscia muszę stwierdzic, ze wole książkę od serialu po obejrzeniu 20minut zaczynam sie nudzic i niecierpliwie sie kiedy minie ta ostatnia 50minuta, jak dla mnie zadlugo to trwa ...fakt faktem ogladam na zalukaj .pl nie wiem jak jest na HBO czy sa reklamy czy nie.
Awatar użytkownika
DeaconFan
Moderator
x 30

2 świetne trailery IV sezonu "Gry o tron". Oczywiście, SPOILERY!

https://www.youtube.com/watch?v=xZY43QSx3Fk

https://www.youtube.com/watch?v=d2ZNaLQD60Y

Kto, tak jak ja, czeka z niecierpliwością na nowy sezon tej genialnej produkcji? :D
ODPOWIEDZ