Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bosskicinu

Post autor: bosskicinu »

Powiem Ci, że często takiego typu wpadki się zdarzają i szczerze denerwuje mnie to bardzo ::kwasny::

We wczorajszym odcinku np. było jak Stephanie, Steffy i Thomas rozmawiali w firmie i było, że chłopak po rozmowie przez telefon do babki powiedział "zadowolony ?"

Albo w dzisiejszym odcinku kolejna wpadka, gdy Bill powiedział, że posiada 20,5 % udziałów w firmie a wiadomo, że ma 12,5 %.

Nie wiem dlaczego Ci obecni tłumacze często popełniają takie błędy.....
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Wcześniej też były różne kwiatki, o których tutaj nie napisałem, ale były rażące :roll: Zrozpaczona Brooke do Stephanie: "Nie uwiodłam Twojego syna", a przecież chodziło o syna Ridge'a ::plask wczolo: A już kompletnie nie poradzili sobie z nazwą programu "The Catwalk", który potraktowali jako pokaz. Wyszło, że Steffy chce prowadzić pokaz mody, a nie żaden program w telewizji.
nołbady

Post autor: nołbady »

Mareczek pisze:Wczoraj Ridge przyszedł do Brooke, a ta stała przy oknie i nie wiedziała, że wszedł. Forrester powiedział do niej Logan, a tłumacze chyba potraktowali to jako imię męskie i wyszło z tego coś takiego:

"Logan, nie widziałeś, że tu jestem" :lol:

Zwróciliście na to uwagę?
Też to zauważyłem. Zupełnie jakby tłumaczka tłumaczyła ze skryptu bez oglądania wideo. Te wszystkie wpadki są spowodowane pewnie nieznajomością serialu, może też pośpiechem. Nie dziwię się, że Olejniczak zrezygnował z czytania takich tłumaczeń.
cmk

Post autor: cmk »

Zgłaszajcie takie rzeczy Playerowi!
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Popieram, że by to zgłaszać, widać, że jesteście dość wyczuleni na takie wpadki. Ja również, ale nie wszystko wychwycę.

Zastanawiałem się, czy tłumacze tłumaczą ze skryptu jakiegoś, czy oglądają odcinek. Moim zdaniem, powinni korzystać z obu źródeł. Gdyby nie szli na łatwiznę, to nie byłoby takich byków. Mimo tłumaczenia kilkudziesięciu odcinków, osoby tłumaczące nie wyciągnęli żadnych wniosków. I to nie świadczy dobrze o ich profesjonalizmie.
nołbady

O ile mi wiadomo, to normą jest, że tłumacz dostaje skrypt i film na jakimś nośniku. Pewnie to z pośpiechu te wszystkie wpadki i z nieznajomości serialu.

Jak już, to proponuję pisać prosto do studia, które opracowuje Modę, a nie do playera. TVN to tylko zleceniodawca. Myślę, że taki bezpośredni kontakt będzie lepszym wyjściem http://mastergroove.pl/pl/kontakt
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Do player.pl też, to on płaci za wykonanie usługi, czyli za tłumaczenie i stworzenie wersji polskiej. Portal liczy na to, że wykonawca rzetelnie podejdzie do swoich obowiązków. A w ostateczności może nawet zerwać umowę - wszystko zależy od tego, jak skonstruowana jest umowa.
Awatar użytkownika
bosskicinu

Co sądzicie o obecnym tłumaczeniu odcinków ?
Bo mnie po prostu czasami ono razi. Jest zbyt dosłowne i się nie dziwie Olejniczakowi, że zrezygnował z tłumaczenia dla playera. Czasami tak jest tekst tłumaczony banalnie, że aż płakać się chce. Lektor wciąż czasami czyta imię Taylor jako "Tajlor" albo Katie jako "Kejt" gdy na tvp zawsze było "Kejti".
Albo przykład z wczorajszego odcinka jak Stephen do Karen mówi: "PowiedziaŁEŚ że nie znałeś ojca" ::kwasny::
Chyba napiszę w końcu do playera, aby tłumacze bardziej się starali.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

W dzisiejszym odcinku poraziło mnie tłumaczenie jednej kwestii Hope - siedząc u dr Burton, opowiadała o słynnym balu maskowym i padło takie zdanie "Oliver namówił tatę kolegi, żeby wystąpił dla nas"

Od kiedy Daddy Yankee oznacza tatę kolegi? ::loll::
nołbady

To mnie też położylo. Brak słów :lol: To co, piszemy do Mastergroove Studios? Za coś w końcu te tłumaczki biorą pieniądze, nie?
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Źenada. W TVP1 nie było aż takich wpadek. ::kwasny::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
bosskicinu

Totalny idiotyzm ::plask wczolo:

Gdyby w tłumaczeniu mieli zdanie "daddy friend" no to rozumiem, ale tam napewno było "yankee" więc skąd takie tłumaczenie...
nołbady

Powinniśmy wypisać wszystkie błedy albo najbardziej rażące i wysłać studiu. Najlepiej też podać imię i nazwisko tłumaczki, która za dany kwiatek była odpowiedzialna. Trzeba coś z tym zrobić.
nołbady

Rozumiem, każdemu to wisi, więc już żadnych narzekań. Inicjatywa umarła :P
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Mi się wydaje, że to nic nie da, ale napisać nie zaszkodzi, podaj email na jaki pisać.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
ODPOWIEDZ