Wspaniałe Stulecie (Muhteşem Yüzyil)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

B@r pisze:http://www.press.pl/newsy/telewizja/pok ... a-co-dalej
Mam wrażenie, że MnS o tej porze miałaby taką samą oglądalność - jak nie lepszą. :roll:
Kiedy leciała o 16:30, miała właśnie taką oglądalność. Dopiero po manipulacjach TVP z godzinami (11:00, 15:30, 14:25) słupki spadły, co jest chyba oczywiste ::kwasny::

No proszę, czyli WS wcale takim wielkim hitem nie było. 2 miliony o tej godzinie, na głównym kanale to żadne wielkie osiągnięcie. Główni widzowie to emeryci (osieroceni po urwaniu MNS) i młodzież, która jarała się tym, że ogląda historyczną produkcję i w ten sposób niby się uczy ::cojest::
Abec

Post autor: Abec »

Ten serial ma zwyczajnie dobrą opinię i nikt się nie wstydzi mówić, że jest fanem, inaczej, niż to było w wypadku MnS :|
Awatar użytkownika
Mareczek

To niestety prawda, chociaż warto zauważyć, że i tak sporo fanów nazywa WS "turecką modą na sukces" :P
Elmoo

Post autor: Elmoo »

Mareczek pisze: 2 miliony o tej godzinie, na głównym kanale to żadne wielkie osiągnięcie. Główni widzowie to emeryci (osieroceni po urwaniu MNS) i młodzież, która jarała się tym, że ogląda historyczną produkcję i w ten sposób niby się uczy
Mareczku, widzę, że masz bardzo niesprawdzone informacje. Pozwolę sobie jednak oświecić Cię, że serial jest oglądany przez dużo większy szereg osób, które wymieniłeś. Może zacznę od siebie, bo nie zaliczam się ani do emeryta, ani też nie jarałem się serialem, bo jest historyczny. Mnie zafascynował klimat tegoż serialu, ukazana w nim kultura oraz obyczaje. Dodatkowo bardzo ciekawi są niektórzy bohaterowie, no i te intrygi, które są na porządku dziennym. A reszta? Cóż, moje koleżanki z klasy są fankami postaci Hurrem, bo to ona tak naprawdę jest główną atrakcją w tym serialu. Piękna, bezwzględna, zaborcza, zawsze osiąga to czego chce. Coś w tym jest, bo mnie postać Hurrem również zachwyca, wręcz nauczyła mnie, że czasem trzeba po prostu być tym "złym". :twisted: Moja nauczycielka od polskiego z kolei przyznała się, że bardzo podoba jej się postać Sułtana i to w jaki sposób mówi do swojej ukochanej. :)
Podsumowując, dla mnie "Wspaniałe stulecie" jest dużo ciekawsze niz obecne odcinki MnS.
Chciałem też zwrócić uwagę, że stwierdzenie "Główni widzowie to emeryci (osieroceni po urwaniu MNS) i młodzież, która jarała się tym, że ogląda historyczną produkcję i w ten sposób niby się uczy" to nic innego jak hipokryzja, bo kto to zawzięcie próbuje zmienić opinię wśród ludzi o Mns, że serial ogląda tylko starsza widownia?
Proponuję pogodzić się z utratą MnS, które już dawno się przejadło. Atakowanie innego, dobrego serialu tylko ze względu na to, że zajął miejsce MnS nie ma żadnego sensu.
Abec

Post autor: Abec »

Elmoo pisze: (...) Coś w tym jest, bo mnie postać Hurrem również zachwyca, wręcz nauczyła mnie, że czasem trzeba po prostu być tym "złym". :twisted:
Większość Twoich rówieśników nauczył tego Frank Underwood ::loll::
Awatar użytkownika
Mareczek

Hipokryzją jest wmawianie, że to wielki hit, jeżeli liczby pokazują, że oglądalność oscyluje na tym samym poziomie co inne seriale Jedynki emitowane o tej godzinie.
Elmoo pisze:Atakowanie innego, dobrego serialu tylko ze względu na to, że zajął miejsce MnS nie ma żadnego sensu.
A gdzie tu atak? :shock: Nie atakuję WS, bo go nie oglądam i nie zamierzam. I nie dlatego, że "zabrał" MNS, bo wcale tego nie zrobił. Forresterowie lecieli sobie o 14:30, podczas gdy około 16 emitowano Drużynę A, czy Bonanzę, która też miała podobne wyniki.
Elmoo

Mareczek pisze:Hipokryzją jest wmawianie, że to wielki hit, jeżeli liczby pokazują, że oglądalność oscyluje na tym samym poziomie co inne seriale Jedynki emitowane o tej godzinie.
Cała moja rodzina ogląda ten serial, większość moich znajomych, nauczyciele. To są fakty, a nie jakieś tam statystyki. Z przekonaniem więc nazywam "Wspaniałe stulecie" hitem.
Z resztą dużo osób ogląda serial w internecie, bo po prostu godziny emisji im nie odpowiadają.
Awatar użytkownika
Mareczek

Dobrze, ale do czego my właściwie zmierzamy. Mam wrażenie, że próbujesz wzbudzić u mnie poczucie winy, czy wstydu, że nie oglądam "Wspaniałego stulecia", nie rozumiem tylko po co. Dodatkowo zarzucasz mi, że nie oglądam WS, a nadal fascynuje mnie "Moda na sukces". Czy jeżeli oglądam MNS, to muszę obowiązkowo oglądać też "Stulecie"? Co to ma do rzeczy? Oglądam tak wiele, kompletnie różnych od siebie, seriali, że sam zastanawiam się, kiedy mam czas na sen. Nie mam do tej tureckiej produkcji żadnego żalu, jest mi ona zupełnie obojętna i niech tak zostanie.

Powołujesz się na rodzinę i znajomych, mówisz, że to są fakty - ale tak się akurat składa, że w moim otoczeniu WS nie wzbudziło żadnego zainteresowania. Znajomi (średnia wieku 25), ani rodzina nie oglądają. Wiem, bo pytałem, kiedy byłem ciekawy opinii o tym serialu, gdy zaczęło być o nim głośno. I co? To też są fakty. I nie chcę być uszczypliwy, ale muszę. Chodzisz do szkoły, więc Twoi znajomi z klasy wpasowują się w to co napisałem w poprzednim poście o emerytach i młodzieży. Grupa, którą ja pytałem, jest trakcie studiów, lub już je skończyła, więc do młodzieży z pewnością się nie zalicza ::chytry::

Poza tym, od samego początku wypowiadam się o tym serialu jak o pozycji w ramówce. A jako pozycja w ramówce nie wypada, ani rewelacyjnie, ani tragicznie. Nie wnikam w jego fabułę, czy jakość. Warto też zauważyć, że TVP emituje jeszcze dwie inne tureckie telenowele, w tym jedną z serialowym sułtanem. I co? I nic. "Tysiąc i jedna noc" oraz "Imperium miłości", które można obejrzeć o 14 lub 15 mają wyniki mocno przeciętne, a jestem pewien, że gdyby zamieniłyby się godzinami ze "Stuleciem" pewnie też, bez problemu, zgromadziłby 2 miliony.
Elmoo

Mareczek pisze:I nie chcę być uszczypliwy, ale muszę. Chodzisz do szkoły, więc Twoi znajomi z klasy wpasowują się w to co napisałem w poprzednim poście o emerytach i młodzieży. Grupa, którą ja pytałem, jest trakcie studiów, lub już je skończyła, więc do młodzieży z pewnością się nie zalicza
Chodzi mi właśnie głównie o to, w jaki sposób wyraziłeś się o widzach "Wspaniałego stulecia".
Mareczek pisze:młodzież, która jarała się tym, że ogląda historyczną produkcję i w ten sposób niby się uczy
Dla mnie to określenie ma negatywny wydźwięk i mam wrażenie, że w ten sposób chciałeś wyśmiać widzów "Wspaniałego stulecia". Najbardziej razi to, że na facebooku zaciekle uświadamiasz ludziom, że "Moda na sukces" ma też dużo młodych fanów, a tu w taki bardzo pogardliwy sposób mówisz o widzach "Wspaniałego stulecia".
Mareczek pisze:A jako pozycja w ramówce nie wypada, ani rewelacyjnie, ani tragicznie.
Możliwe, że po wakacjach straciła oglądalność ze względu przeskoku odcinków, natomiast wiele źródeł rozpisuje się o sukcesie tego serialu, nie tylko w Polsce. http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/ws ... cej-widzow
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/wspa ... 30703.html
Serial odniósł naprawdę duży sukces na świecie i nawet wpłynął na poglądy ludzi z różnych stron świata. Mieszkańcy bałkańskich państw podobno diametralnie zmienili postawę wobec Turcji i stereotypowego postrzegania tego państwa.
Mareczek pisze:"Tysiąc i jedna noc" oraz "Imperium miłości", które można obejrzeć o 14 lub 15 mają wyniki mocno przeciętne, a jestem pewien, że gdyby zamieniłyby się godzinami ze "Stuleciem" pewnie też, bez problemu, zgromadziłby 2 miliony.
Tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić, jednakże oglądałem obie produkcje i żadna nie zachwyciła mnie tak jak "Wspaniałe stulecie".
Awatar użytkownika
Mareczek

Elmoo pisze:Najbardziej razi to, że na facebooku zaciekle uświadamiasz ludziom, że "Moda na sukces" ma też dużo młodych fanów, a tu w taki bardzo pogardliwy sposób mówisz o widzach "Wspaniałego stulecia".
Może rozdzielmy dwie kwestie - masz na myśli profil Polskiej Strony Fanów Serialu, czy moje prywatne konto? Nie przypominam sobie, żebyśmy byli znajomymi na facebooku. Prowadzenie Fan Page'a traktuję jako pracę i nie zamieszczam tam swoich opinii, a jedynie informacje i wszelakie materiały dotyczące serialu. Logiczne jest też chyba to, że muszę tam zachwalać i promować MNS, niczym produkt, który chce komuś sprzedać. Czy kiedykolwiek pojawił się tam choć jeden negatywny wpis o "Wspaniałym Stuleciu"?

Tutaj na forum piszę jako osoba prywatna, więc rzeczą naturalną jest, że wyrażam swoje zdanie. Poza tym sam widzisz, że dziś pierwszy raz w histoirii napisałem coś w tym temacie i to tylko dlatego, że B@r wrzucił link do wyników oglądalności.
Elmoo pisze:Dla mnie to określenie ma negatywny wydźwięk i mam wrażenie, że w ten sposób chciałeś wyśmiać widzów "Wspaniałego stulecia"
Bardzo wrażliwi musieliby być Ci widzowie WS, jeżeli miałoby ich to urazić :roll:
Elmoo

Mareczek pisze:Prowadzenie Fan Page'a traktuję jako pracę i nie zamieszczam tam swoich opinii, a jedynie informacje i wszelakie materiały dotyczące serialu. Logiczne jest też chyba to, że muszę tam zachwalać i promować MNS, niczym produkt, który chce komuś sprzedać. Czy kiedykolwiek pojawił się tam choć jeden negatywny wpis o "Wspaniałym Stuleciu"?
Owszem, chociażby poniższy komentarz zdecydowanie jest subiektywną wypowiedzią i negatywną o "Wspaniałym stuleciu":
Obrazek

Poza tym nawet jako prywatna osoba, nie powinieneś wyrażać się w ten sposób o widzach serialu.
Mareczek pisze:Może rozdzielmy dwie kwestie - masz na myśli profil Polskiej Strony Fanów Serialu, czy moje prywatne konto?
A jakie to ma znaczenie w tej sprawie? Mi chodzi konkretnie o obalanie stereotypu o kategorii widzów MNS. Nie podoba Ci się jak ktoś pisze, że serial oglądają tylko emeryci, a robisz niemalże to samo ze "Wspaniałym stuleciem". Nie uważasz, że grasz trochę nie fair?
Awatar użytkownika
Mareczek

Nie jestem pewien, czy to odpowiedni temat na omawianie strategii marketingowej Fan Page'a, ale trudno. Screen, który przedstawiłeś nie pochodzi z profilu MNS, tylko z Beki z Klanu. Jakbyś nie zauważył, to przekształcony cytat z posta głównego, napisanego przez adminkę. Po co ten komentarz? Ano po to, że zawsze gdy jakakolwiek strona na facebooku wspomina frazę "moda na sukces" staram się dodać jakiś komentarz. Dlaczego? Dlatego, że jest to darmowa reklama. Często po takich komentarzach ktoś nowy dowie się o istnieniu Fan Page'a, ktoś go nawet polubi i w ten sposób mam więcej fanów. Tego typu komentarze muszą wpasować się w retorykę danego posta i bardzo często nawet zakłamują serialową rzeczywistość. Bo jak inaczej wyjaśnić komentarz, który zamieściłem pod zdjęciem z Hipsterskiego maoizmu? Przecież Brooke nie miała romansu z Ryszardem Petru z .Nowoczesnej :lol:

Obrazek

Elmoo pisze:Poza tym nawet jako prywatna osoba, nie powinieneś wyrażać się w ten sposób o widzach serialu.
Ponawiam pytanie - w jaki sposób? Czy określenie emeryt i młodzież to określenie pejoratywne? Obraziłem jakąś grupę społeczną? Jak mam ich nazwać? Co ja poradzę, że WS oglądają w większości właśnie przedstawiciele tych pokoleń?
Elmoo

Mareczek pisze:Screen, który przedstawiłeś nie pochodzi z profilu MNS, tylko z Beki z Klanu.
Dla mnie to nie ma znaczenia, czy post czy komentarz, piszesz jako fanpage i tak jak wcześniej deklarowałeś obiektywność pisząc jako PSFS, tak tutaj zdecydowanie jej nie ma.
Mareczek pisze: Po co ten komentarz?
Nie mam nic przeciwko komentowaniu, ale skoro deklarujesz, że jako PSFS piszesz obiektywnie, ten komentarz także powinien być obiektywny. I owszem, zauważyłem, że to przekształcony cytat z posta głównego.
Mareczek pisze:Ponawiam pytanie - w jaki sposób? Czy określenie emeryt i młodzież to określenie pejoratywne?
Napisałeś "młodzież, która jarała się tym, że ogląda historyczną produkcję i w ten sposób niby się uczy", co wcale nie jest prawdą i jednak trochę ubliża.
Awatar użytkownika
Mareczek

Elmoo pisze:Dla mnie to nie ma znaczenia, czy post czy komentarz, piszesz jako fanpage
Dla mnie ma zasadnicze. To co piszę NA profilu wyświetla się tylko fanom Mody, a to co komentuję na cudzych stronach, wyświetla się u innej społeczności, do której chcę dotrzeć.
Elmoo pisze:ale skoro deklarujesz, że jako PSFS piszesz obiektywnie, ten komentarz także powinien być obiektywny
Jak napisałem wcześniej, jest to przekształcenie komentarza z posta głównego i to nawet napisane w cudzysłowie (!) co już wyraźnie daje sygnał, że podłapałem konwencję adminki Beki z Klanu. Emotka na końcu też chyba dobitnie pokazuje, że komentarz nie jest napisany z pełną powagą, tylko adekwatnie do sytuacji, zapoczątkowanej przez Bekę.

Elmoo pisze:co wcale nie jest prawdą i jednak trochę ubliża
Dlaczego nie jest prawdą? Bo Ty tak mówisz? To słowo przeciwko słowu, a nie żaden konkretny argument.
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Wspaniałe stulecie ukradło widzów Mody na sukces i nie ma tu nawet co dyskutować! Ja mam gdzieś czy to dobry serial (na szczęście nie najgorszy), ale to powinien być nadal czas antenowy MNS, która radziłaby sobie tak samo dobrze, zwłaszcza gdyby po 2 odcinki były w tym czasie! Też słyszałem opinie, że Wspaniałe Stulecie to turecka Moda na sukces i coś w tym jest bo nie przemawia do mnie żadna zasłona, że to na faktach oparte... Najgorsze, że ludzie tak łykają wszystkie nowości zamiast doceniać coś stałego co się rozwija jak właśnie Moda na sukces, no ale to wina Tvp, że usunęli... Tvn natomiast zamiast na Playerze powinien w tv dawać!
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
ODPOWIEDZ