Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
nołbady

Post autor: nołbady »

Awatar użytkownika
Pottermaniack

Post autor: Pottermaniack »

W poniedziałkowym odcinku Eryk nazwał Taylor nazwiskiem Forrester, na co ta odparła, że od dawna korzysta tylko z panieńskiego nazwiska, choć Hayes to nazwisko jej pierwszego męża. Co dziwne w oryginale pojawia się słowo "maiden", więc nie jest to błąd w tłumaczeniu.
Onyks

Post autor: Onyks »

Pottermaniack pisze:W poniedziałkowym odcinku Eryk nazwał Taylor nazwiskiem Forrester, na co ta odparła, że od dawna korzysta tylko z panieńskiego nazwiska, choć Hayes to nazwisko jej pierwszego męża. Co dziwne w oryginale pojawia się słowo "maiden", więc nie jest to błąd w tłumaczeniu.
Który to odcinek? Czy na kanale Nowa TV jest lektor?
nołbady

To z odcinka 6498 ;) Oczywiście, że na Nowa TV jest lektor. To ta sama wersja, co w Player.pl. Na końcu można usłyszeć formułkę "Wersja polska na zlecenie TVN - Mastergroove Studios".
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Przenoszę post z Bieżącego odcinka :wink:
Dawidek pisze:Jeszcze niedawno była mowa o "Sypialniach Brooke", od kilku odcinków słyszymy "Buduar Brooke". Jak to w końcu z ta nazwą jest?
Oczywiście prawidłowa nazwa to 'Sypialnie Brooke', ale pani Magdalena Surawska nie ma takiej wiedzy, więc tworzy jakieś potworki ::kwasny:: Generalnie to chore, że każdy odcinek tłumaczony jest przez kogoś innego. Rozumiem, że tłumacz może się zmienić po jakimś czasie, to oczywiste. Ale tutaj czasem w ciągu tygodnia MNS tłumaczą aż 3 osoby. Przez to jedna rozmowa może mieć kompletnie inny wydźwięk, co widać własnie na przykładzie jeden nazwy kolekcji ::ysz::
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Post autor: Pottermaniack »

Najmocniej razi chyba używanie słów takich jak "prezes", "dyrektor", "dyrektor generalny" w formie zamienników. Tak przy okazji jak można "bedroom" przetłumaczyć inaczej niż "sypialnia"? :lol:
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

"MnS" tłumaczą chyba 3 osoby, na TVP było podobnie. Czy ta trójka nie współpracuje ze sobą, tylko każde z nich robi to osobno? Potem wychodzi tak, jak opisujesz Mareczku.
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Co to jest "starościna weselna"??? :shock: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Matron of honor, tłumaczona zawsze jako świadkowa nagle nazwana starościną :lol: aż się śmiać z Taylor chciało.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
nołbady

Dawidek pisze:"MnS" tłumaczą chyba 3 osoby, na TVP było podobnie. Czy ta trójka nie współpracuje ze sobą, tylko każde z nich robi to osobno? Potem wychodzi tak, jak opisujesz Mareczku.
Nie współpracują. Studio powinno chociaż zadbać o tzw. glosariusz tłumaczeniowy. W nim są takie rzeczy, że np. Brooke's Bedroom ma zawsze być tłumaczone jako Sypialnie Brooke itd., a nie że każdy sobie tłumaczy jak chce.

Starościna weselna to ewidentny babol. Nie wiem, po co Surawska tak wydziwia :roll: Niestety, ona bierze na siebie większość odcinków, a Gładkowski klepie tylko pojedyncze. Żałuję, że nie więcej, bo on nie sadzi takich kwiatków.
paw

Post autor: paw »

Dziś nazwano Mayę jako '' rzeczniczkę'' :) A Rick nazywał ją ambasadorką:) Ale być może to zmiana w scenariuszu, bo potem Caroline nazwała ją rzeczniczką prasową ;)
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Dziś Playrze lektor określił dzieci Brooke i Erica jako "Rick i Bridż" :lol:
paw

Post autor: paw »

To było mega śmieszne :)
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Słyszałem to, i coś mi tu nie pasowało. ::loll:: Wczoraj znowu padło to słynne "Buduar Brooke". Chyba trzeba będzie zaprosić tłumaczy serialu na kilka lekcji o "MnS", szczególnie Magdę Surawską. :wink:
nołbady

Może lektor miał dobrze napisane w liście dialogowej, tylko się przejęzyczył? Ale dziwne, że nikt na nagraniu nie zwrócił na to uwagi i nie poprawili tego.

Buduar jest strasznie irytujący ;/ Nie wiem, po co takie wydziwianie :roll: Gładowski tłumaczy to jako "Sypialnie Brooke" (Jedynak chyba też?).

Nie podoba mi się też to, że od dłuższego czasu nie pada już nazwa "Nadzieja na przyszłość". Surawska cały czas tłumaczy "Hope for the Future" jako "kolekcja Hope". Wiem, że nie jest to błąd, ale jednak ta kolekcja ma swoją nazwę i wypadałoby czasem ją zastosować.
ODPOWIEDZ