Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika
Zniewolona (Kriepostnaja)

Post autor: B@r »

Ukraiński serial o losach chłopki pańszczyźnianej, która wiecznie ma pod górkę, oglądało w ostatnie wakacje ponad 3,5 mln. Polaków. Powstały na razie dwa sezony, zapowiedziane są już kolejne dwa.

Obecnie powtórkową końcówkę drugiego sezonu, można oglądać na antenie TVP2, ale jeśli ktośnie widział i chce nadrobić, to zapraszam na VOD TVP, gdzie sąwszystkie odcinki – https://vod.tvp.pl/website/zniewolona,43343785

Serial wyszedł też w Polsce na DVD i w formie książki.

Swego czasu zrobiłem kilka filmików promo:

Lidia goes crazy – https://www.youtube.com/watch?v=N_NY7iKq6vI&t=52s

Lidia humiliating Kitty – https://www.youtube.com/watch?v=18UXJuEf2JI

Kitty's nightmare – https://www.youtube.com/watch?v=G3CwfF9KcEc

Dodam też, że gdy Polskę odwiedziła Katerina Kowalczuk (Kitty), Aleksiej Jarowienka (Alosza) i Halina (Slava Krasovska), udało mi się z nimi spotkać, zrobić wywiady i pamiątkowe zdjęcia. :)

Zapraszam do dyskusji. :D
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".

Post autor: Artur »

Bez wątpienia serial stał się niespodziewanym fenomenem w Polsce. Od czasów "Lost-ów" oraz "Prison Break" żaden zagraniczny serial nie miał takiej oglądalności. Tym bardziej w dobie platform streamingowych.
No ale jak się spojrzy dokładniej w dane telemetryczne, to w komercyjnej grupie fajerwerek już nie było.
Administrator
Administrator

Post autor: Dawidek »

Uzupełniłem nazwę wątku i dodałem w nawiasie oryginalny tytuł serialu.

Artur, patrząc na wyniki oglądalności, podawane co tydzień przez wirtualnemedia.pl, to widać, że TVP nie jest zbyt wysoko w grupie komercyjnej. W procentach nieraz Jedynka jest na pierwszym miejscu, ale patrząc na najpopularniejsze programy w tej grupie, to regularnie pojawia się na pierwszym miejscu tylko "M jak miłość".

Wracając do "Zniewolonej" - oglądałem od początku powtórkową emisję na TVP1, ale po nagłym przeniesieniu serialu do Dwójki (nie widziałem żadnych zapowiedzi informujących o tym), to przeniosłem się na VoD TVP. I już tam zostanę, także w przypadku kolejnych zapowiadanych sezonów.

Jak na serial ukraiński, to "Zniewolona" została bardzo dobrze zrobiona. Widać było, że producenci włożyli w serial sporo środków i energii. Serial technicznie stoi na bardzo wysokim poziomie. Gra aktorska tez jest dobra. Jak na polskie warunki, to serial znad wschodniej granicy, to spora egzotyka. Serial spodoba się sympatykom seriali południowo amerykańskich: romantyczna historia, dramatyczne perypetie głównej bohaterki. Nie będzie happy endu, bo Aleksiej nie żyje.
Z początku byłem sceptyczny, co do serialu, ale po jakimś czasie wciągnęło mnie. :wink:

Post autor: Adex-fan Brooke »

Dużo seriali w życiu widziałem, ale chyba żaden mnie tak psychicznie nie wykończył jak ten. Co za koszmarny a zarazem wciągający serial! Popularność serialu i namowy znajomych przekonały mnie, że muszę poznać aby mieć własne zdanie...i jest ono przede wszystkim takie, że: Za dużo tam okrucieństw! Nie ważne, że ktoś mi powie, iż takie czasy, takie realia, bzdura. Serial o takim zarysie romantycznym i o takiej porze emisji jaka była w Polsce nie powinien zawierać tyle okrucieństw, gołego tyłka, gwałtu itp. ale co tu się spodziewać Tvp dawno zeszło na totalne dno. Współczesna widownia przecież wymaga złego traktowania ludzi i czegoś na poziomie paradokumentów, chociaż ok to było na wyższym poziomie, Do tego ten wymoczek główna postać - totalna ofiara losu, cnotka Kapcia, Kicia, Kita Kity czy jak jej tam czyli tytułowa znienawidzona, zmulona, zmęczona, zmielona, której nawet Aloszek nie zaliczył :lol: Prywatnie urocza aktorka, ale postać irytująca i męcząca. Bardziej polubiłem piękną Halkę. :serce:
Aloszek Kaloszek, zwany nawet raz Alexis :shock: :lol: on był super, bohater dla którego nie przerwałem serialu po pierwszym odcinku, mój ulubieniec, któremu kibicowałem a tu nagle zabity... WTF?!?!?!?!?!? A potem jakiś lump Żandarm, który okazał się fajny bohaterskim no to oczywiście cyk dźgnięty nożem w serce na koniec ::plask wczolo: Kitty Cat pobiła nawet Taylor w zmartwychwstaniach ::loll:: a Lidia pobiła Sheile w okrucieństwie. Już myślałem, że ożyje, ale na szczęście nie. Do tego ta mimoza naiwniaczka głupia Natalie... Pani Wylewowna matrona rodu tak czułem, że kopnie w kalandarz... Gruszka Griszka czy jak mu tam mimo, że morderca drań o dziwo jakoś był ciekawą postacią. Najfajniejsza była Pawlina zwana przeze mnie Padlina bo źle usłyszałem za pierwszym razem jej imię... Kowal wydawał się spoko chłop, ale potem irytował. Najgorsza postać to ten kat co biczował wszystkich, menda społeczna, która niestety nie została ukarana... Burdel mama śmiesznie wyglądała w tej czarnej szmince, ale nie taki wilk straszny jak go malują. Koniec końców wzruszyła i uszczęśliwiła mnie para Jelenia i św. Nikołaj Jak to miło, że gdy ten cap wykorkował dał wcześniej im błogosławieństwo. :serce: Pełen emocji czekam na 3 sezon ciesząc się, że mogę teraz odpocząć od tych okrucieństw. Ciekawe czy Zgolona będzie miała 3 męża, którego też zakatrupią nim dojdzie do nocy poślubnej? :)
Pewnie nie takiej opinii mojej się spodziewaliście, ale dla mnie ten serial jest męczący i przereklamowany, jednak jak mówię wciągający a ja przerywam tylko nudne seriale, męczące katuje będąc niczym Zniewolony. :| :wink:
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Administrator
Administrator

Adex-fan Brooke pisze:Nie ważne, że ktoś mi powie, iż takie czasy, takie realia, bzdura. Serial o takim zarysie romantycznym i o takiej porze emisji jaka była w Polsce nie powinien zawierać tyle okrucieństw, gołego tyłka, gwałtu itp. ale co tu się spodziewać Tvp dawno zeszło na totalne dno
Tak, takie były czasy, dzikiego kapitalizmu w drugiej połowie XIX wieku w carskiej Rosji. Często w serialu mówi się o wojnie krymskiej, która toczyła się w latach 1853 - 1856. Właściciele nie szanowali chłopów, traktowali ich jako niewolników. Sceny chłostania są tego przykładem.
Jak ja oglądałem ten serial, to wszystkie odcinki miały kategorię "16" w oznaczeniu wiekowym. Produkcje oznaczone tym znaczkiem mogą być emitowane po godzinie 20-tej. Więc tutaj - jako tako - TVP nie popełniła tutaj błędu. Tutaj jest kwestia wrażliwości, jedni lubią mocniejsze sceny, inni mniej. Według mnie mocniejsze sceny są akurat atutem serialu. Aktorzy mogą się tutaj wykazać, bo dla nich one są trudne do zagrania. "Zniewolona" przez to zyskuje sporo realizmu.

Twoja opinia na temat "Zniewolonej" jest ciekawa, widać, że masz taki ambiwalentny stosunek do serialu. A to, że w serialu nic nie jest takie oczywiste - nie wszystko dobrze się kończy - to też jest duży plus tej opowieści.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Szok, Katerina Kowalczuk, która grała tytułową zniewoloną, poinformowała na Instagramie, że nie dogadała się z produkcją i nie zagra już Kitty w nowych odcinkach... ::kwasny::

https://www.instagram.com/p/CH27X1XlrTg ... fg2egmb67q

Masakra, nie lubię recastów tak ważnych postaci (jeśli to nie soap opera), to już nie będzie to samo... ::kwasny::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".

Post autor: DeaconFan »

A wiadomo coś o tym, kiedy w końcu nowe odcinki dotrą do Polski? Sam widziałem tylko fragmenty. Moja mama jest wiernym widzem. :P

No słaba sytuacja z tym recastem...
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Administrator
Administrator

Z tego co kojarzę, to kolejne odcinki miały być w tym roku, ale mogę podejrzewać, że pandemia przeszkodziła w pracach nad kolejnymi epizodami.

Co do decyzji Katieriny, to uważam, że szkoda, bo ona bardzo dobrze wcielała się w rolę Kitty i teraz nie wyobrażam sobie innej aktorki w jej roli. To zbyt charakterystyczna postać i to jeszcze główna bohaterka.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

DeaconFan pisze:A wiadomo coś o tym, kiedy w końcu nowe odcinki dotrą do Polski?
Jak mają dotrzeć, skoro ciągle nie zaczęto ich kręcić? :roll: Najpierw przez pandemie, później przez problemy z główną gwiazdą. :(

Post autor: DeaconFan »

B@r pisze:Najpierw przez pandemie, później przez problemy z główną gwiazdą.
Okej, tak myślałem... No to może jeszcze uda się dogadać z oryginalną aktorką w roli Kitty. Jest jeszcze czas być może.
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

DeaconFan pisze:
No to może jeszcze uda się dogadać z oryginalną aktorką w roli Kitty. Jest jeszcze czas być może.
Nie, nie uda się, jestem z produkcją w stałym kontakcie. Negocjacje trwały przez wiele miesięcy, a gdy okazało się, że na 100% dobiegły końca, Kitty mogła wydać oświadczenie, w którym oświadczyła o odejściu i się pożegnała. Nie ma się już co łudzić. :roll:

Post autor: Adex-fan Brooke »

Za mało chcieli jej zapłacić czy co? Ogólnie mi się i tak bardziej podobały inne postacie niż główna bohaterka. Nigdy bym nie zaczął tego serialu jakbym od razu wiedział, że mnie tak rozczaruje uśmierceniem Aloszki.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Administrator
Administrator

Po uśmierceniu Aleksieja, serial zrobił się nieco ciekawszy, wątki były bardziej skomplikowane a inni bohaterowie dostali poważniejsze wątki. Też żałowałem tego, że Alosza został zamordowany, bo to była moja ulubiona męska postać, ale po tym wydarzeniu, fabuła się nieco ożywiła. A finałowy odcinek drugiego sezonu nie zapowiada happy endu... :twisted: Mam nadzieję, że w trzecim sezonie, który będzie kiedyś, rozwiną wątek wokół powrotu Piotra - ojca Grigorija.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

3 listopada na Ukrainie zaczyna się premiera 3. sezonu "Zniewolonej"!
Tu super promo z nowymi scenkami, które robi tylko apetyt na nowe odcinki - https://www.youtube.com/watch?v=pUbBLJn ... 8o&index=8
Dawidek pisze:Mam nadzieję, że w trzecim sezonie, który będzie kiedyś, rozwiną wątek wokół powrotu Piotra - ojca Grigorija.
Jak widać w trailerze - tak. Będzie chciał na początek wykopać Kitty z willi w Czerwince (mimo że należy już do niej) i będzie z nią walczył.

Przez nową aktorkę, nagrali jeszcze raz scenę ślubu z zamachem na Żadana, która kończy drugi sezon. Pewnie od tego się zacznie trzeci. Nie mam już obaw o nową aktorkę, która wciela się w Kitty, bo bardzo podobna. :) W promo macie też nowego adoratora Wierbickiej, który w serialu jest Polakiem. :P
Administrator
Administrator

Super wiadomość. :D Widziałem promo, które zamieściłeś i zachęca do oglądania nowych epizodów. Podejrzewam, że w TVP nowe odcinki pojawią się na wiosnę 2022 roku. :wink:

B@r, dwa fragmenty Twojego posta zaznaczyłem na biało, bo zawierają spoilery.
ODPOWIEDZ