Eurowizja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Dawidek
Administrator
x 76

Re: Eurowizja

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dawidek »

Mój komentarz na gorąco. :wink:

Wygrał chyba najambitniejszy i najtrudniejszy utwór w tegorocznej stawce. JJ nie był moim faworytem, ale talentu, warsztatu odmówić mu nie można.

Zero głosów u widzów dla Szwajcarii? Byłem w szoku! Piosenkarka nie była zbyt wysoko u mnie, ale ten totalny rozjazd widzów z jurorami rzucał się w oczy. Ogólnie widzowie kompletnie rozwalili system. Chyba Justyna dostała więcej głosów w televotingu niż faworyzowana Szwecja. I znowu mamy problem z różnicą między jury a widzami w przypadku polskiej piosenki.

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że coś jest nie tak z głosowaniem widzów na Izrael? Czyżby powtórka z ubiegłego roku?

Dwie fajne piosenki odpadły w półfinałach. Dla mnie zwycięzcą jest Francja. Oddałem głos na Louanne.

Pozwolę sobie na mały osobisty komentarz. Piosenka francuska, zważywszy nieco na tekst i przesłanie, o których mówił Artur Orzech, ma dla mnie wymiar nieco osobisty. Miałem łzy w oczach, kiedy jej słuchałem. W tym roku poznałem jedną osobę... żałuję kilku rzeczy, zaniechałem, zawaliłem. :cry: Chciałbym, żeby zdarzył się choćby jeden cud... :(
Awatar użytkownika
BeLieF
x 64

Re: Eurowizja

• Zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: BeLieF »

Justyna w televotingu niestety nie przyjęła się dobrze poza diasporą Polski(punkty z tele: 49/85 pkt w półfinale i 99/139 pkt w finale to punkty z krajów diaspory czyli proporcje głosowania: +/- 70 diaspora - 30 poza diasporą). To Polonia bardzo mocno pchała Justynę przez cały konkurs, wiec tu cała narracja że Europa nas nienawidzi upada, bo televoting nie zawsze reagował na naszego reprezentanta w taki sposób. Nieodpowiedni recap finałowy(fatalna decyzja samej Justyny o zmianie, bo fragment z agmami był fajny, nawet jeżeli gorzej poszedł w finale) też mógł mieć wpływ - Justyna zgineła w tle i nawet Orzech to skomentował w końcu. Natomiast jury mogło jednak zauważyć te problemy stagingowe z linami i podnoszeniem(zarówno w semi gdzie jury głosowało by zastąpić punkty gdy gdzieś tele nawaliło jak i w finale) i mamy efekt taki jaki mamy, w 2016 roku Szpak fałszował na jurorskiej i został uwalony.

Izrael bez komentarza - powtórka z zeszłego roku z propagandą i kupowaniem kart sim, więc bardzo szybko się Dawidku obudziłeś, bo to było to samo co w zeszłym roku tyle że w spokojniejszej atmosferze na samej hali i za kulisami.

Dawidku, Polska otrzymała z tele 139 pkt a Szwecja 195, wiec Justyna nie dostała więcej głosów niż KAJ. :wink:

Ja oddałem swoje głosy na Hiszpanię, Finlandię, Włochy, Armenię, Szwajcarię(i tu 0 z tele jest dla mniej podejrzane, bo wysłałem chyba 5 głosów), Portugalię, Szwecję i Albanię i to byli moi ostateczni faworyci.

Wygrana JJ uratowała nas od katastrofy, należy jak najszybciej podjąć kroki by zapobiec manipulacji Izraela, przede wszystkim albo Izrael ban(najlepsze wyjście), albo powrót głosowania jury do semi w proporcjach 60/40(nawet kosztem tego że Polska już nigdy nie wejdzie do finału) i zwiększenie wpływu jury w samym finale, bo televoting obecnie to propaganda izraelska i przestrzeń gdzie kupowane karty sim robią swoje.
ODPOWIEDZ