Administrator
Administrator
Re: Eurowizja

Post autor: Dawidek »

Mój komentarz na gorąco. :wink:

Wygrał chyba najambitniejszy i najtrudniejszy utwór w tegorocznej stawce. JJ nie był moim faworytem, ale talentu, warsztatu odmówić mu nie można.

Zero głosów u widzów dla Szwajcarii? Byłem w szoku! Piosenkarka nie była zbyt wysoko u mnie, ale ten totalny rozjazd widzów z jurorami rzucał się w oczy. Ogólnie widzowie kompletnie rozwalili system. Chyba Justyna dostała więcej głosów w televotingu niż faworyzowana Szwecja. I znowu mamy problem z różnicą między jury a widzami w przypadku polskiej piosenki.

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że coś jest nie tak z głosowaniem widzów na Izrael? Czyżby powtórka z ubiegłego roku?

Dwie fajne piosenki odpadły w półfinałach. Dla mnie zwycięzcą jest Francja. Oddałem głos na Louanne.

Pozwolę sobie na mały osobisty komentarz. Piosenka francuska, zważywszy nieco na tekst i przesłanie, o których mówił Artur Orzech, ma dla mnie wymiar nieco osobisty. Miałem łzy w oczach, kiedy jej słuchałem. W tym roku poznałem jedną osobę... żałuję kilku rzeczy, zaniechałem, zawaliłem. :cry: Chciałbym, żeby zdarzył się choćby jeden cud... :(

Post autor: BeLieF »

Justyna w televotingu niestety nie przyjęła się dobrze poza diasporą Polski(punkty z tele: 49/85 pkt w półfinale i 99/139 pkt w finale to punkty z krajów diaspory czyli proporcje głosowania: +/- 70 diaspora - 30 poza diasporą). To Polonia bardzo mocno pchała Justynę przez cały konkurs, wiec tu cała narracja że Europa nas nienawidzi upada, bo televoting nie zawsze reagował na naszego reprezentanta w taki sposób. Nieodpowiedni recap finałowy (fatalna decyzja samej Justyny o zmianie, bo fragment z agmami był fajny, nawet jeżeli gorzej poszedł w finale) też mógł mieć wpływ - Justyna zgineła w tle i nawet Orzech to skomentował w końcu. Natomiast jury mogło jednak zauważyć te problemy stagingowe z linami i podnoszeniem (zarówno w semi gdzie jury głosowało by zastąpić punkty gdy gdzieś tele nawaliło jak i w finale) i mamy efekt taki jaki mamy, w 2016 roku Szpak fałszował na jurorskiej i został uwalony.

Izrael bez komentarza - powtórka z zeszłego roku z propagandą i kupowaniem kart sim, więc bardzo szybko się Dawidku obudziłeś, bo to było to samo co w zeszłym roku tyle że w spokojniejszej atmosferze na samej hali i za kulisami.

Dawidku, Polska otrzymała z tele 139 pkt a Szwecja 195, wiec Justyna nie dostała więcej głosów niż KAJ. :wink:

Ja oddałem swoje głosy na Hiszpanię, Finlandię, Włochy, Armenię, Szwajcarię(i tu 0 z tele jest dla mniej podejrzane, bo wysłałem chyba 5 głosów), Portugalię, Szwecję i Albanię i to byli moi ostateczni faworyci.

Wygrana JJ uratowała nas od katastrofy, należy jak najszybciej podjąć kroki by zapobiec manipulacji Izraela, przede wszystkim albo Izrael ban (najlepsze wyjście), albo powrót głosowania jury do semi w proporcjach 60/40 (nawet kosztem tego że Polska już nigdy nie wejdzie do finału) i zwiększenie wpływu jury w samym finale, bo televoting obecnie to propaganda izraelska i przestrzeń gdzie kupowane karty sim robią swoje.
Administrator
Administrator

@BeLieF , obserwuję to, co było w ubiegłym roku, stąd moje podejrzenia o manipulacje ze strony Izraela. Ale zapytam inaczej - może faktycznie piosenka z tego kraju się spodobała i dostała tyle głosów? Czy są jakieś niepodważalne dowody na manipulacje ze strony tego kraju? Dla mnie izraelski utwór nie był aż tak tragiczny, ale nie dałbym jej wygranej. Jeśli machlojki zostaną udowodnione, to Izrael powinien dostać zakaz udziału na 2 - 3 lata. A co będzie dalej, to pokaże przyszłość.

Ujawniona została lista krajów, które przyznały punkty widzów Justynie: https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomos ... ow/dz6cw26 .

Izraelczycy na X masowo wypisywali że kupowali sobie kilkanaście kart sim i mieli po kilka kart płatniczych by móc oddawać głosy. Dla mnie to już niezbity dowód że w televotingu były manipulacje, nie potrzebuje oficjalnego śledztwa.

Co do listy krajów - 95% to diaspora Polonii.

Post autor: Mariush »

Moim zdaniem wyniki tegorocznej Eurowizji nie są jakimś wielkim nieporozumieniem, ale Ukraina znowu pokazała nam 4 litery. Przecież nie od dziś wiadomo, że to jedna wielka polityka. Mimo wszystko Justyna powinna być w pierwszej piątce, zaś gdybym ja miał wybierać zwycięzcę, byłaby to Szwecja.
Nie Ridge, gdy wyrzuca Cię na Brooke.

Jestem Kris. Syn, brat i ojciec mojej matki z czwartego małżeństwa mojego przybranego dziadka.
Administrator
Administrator

Emocje po tegorocznej Eurowizji powoli opadają, ale kontrowersje po udziale Izraela i głosowaniu na ten kraj nie cichną. Publiczni nadawcy z Islandii i Hiszpanii domagają się wyjaśnień po głosowaniu w finale: https://www.ruv.is/polski/2025-05-20-eu ... niu-444291 .
Administrator
Administrator

Dyskusja w kwestii obecności Izraela w przyszłorocznym konkursie jest coraz głośniejsza i bardziej emocjonalna. Kilka krajów otwarcie zagroziło wycofaniem się z przyszłorocznej stawki: https://eurowizja.org/eurowizja-2025-be ... -co-wiemy/ oraz https://eurowizja.org/eurowizja-2026-iz ... al-polski/ .

Izrael coraz śmielej poczynia sobie w Strefie Gazy, więc trzeba zadziałać tak, jak zrobiono z Rosja i Białorusią w 2022 roku. Ten krok będzie już spóźniony, bo już w tym roku należało podjąć decyzję o zawieszeniu udziału KAN w ESC.
Administrator
Administrator

Przyszłoroczna Eurowizja w Wiedniu ze zmianami w systemie głosowania. W półfinałach znowu będą jurorzy (składy 7-osobowe), będzie można wysłać maksymalnie 10 głosów z jednej metody płatności oraz ograniczone zostaną kampanie marketingowe artystów: https://eurowizja.org/eurowizja-2026-zmiany-glosowania/ .

Odnoszę wrażenie, że to może nie wystarczyć by ograniczyć wpływy niektórych krajów na wyniki.

Jako wieloletni fan Eurowizji już od kilku ładnych lat mam ten konkurs głęboko gdzieś. Tutaj nie liczą się już w ogóle piosenki, a przepychanki polityczne. Nędza nie z tej Ziemi. Z poważnego niegdyś wydarzenia zrobił się cyrk i bardzo wątpliwe zasady głosowania.

Jestem Kris. Syn, brat i ojciec mojej matki z czwartego małżeństwa mojego przybranego dziadka.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Za tydzień Eurowizja Junior. Dopiero miałem okazję posłuchać piosenki naszej reprezentantki - Marianny Kłos. Mocny głos i idealny do bajek Disneya. Podoba mi się wykonanie z zeszłego tygodnia z finału "The Voice of Poland", gdzie śpiewała na żywo i poradziła sobie jak doświadczona wokalistka - https://www.youtube.com/watch?v=nzQHR0xLuXs

Kibicuję jej. :D
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".

Takie dzieci powinny brać udział moim zdaniem co najwyżej w szkolnych lekkich konkursach. Eurowizja dla dzieci to moim zdaniem pomyłka, bo jak jedno dziecko nie zachłyśnie się i nie obrośnie w piórka jak wygra, to może popaść w kompleksy przez brak wygranej. Było mnóstwo młodych gwiazd, które przez wczesną karierę skończyły tragicznie.

Pamiętacie Klaudię Kulawik z początku Mam talent? Wycofała się z tego rynsztokowego szołbizu, wzięła się za szkołę, dopiero po latach pokazała się ponownie, jako poukładana, wykształcona kobieta, ale to głównie zasługa jej mądrych rodziców. Nie musiała robić z siebie dorosłej od 15 roku życia, jak niektóre z branży. Większość pewnie widzi dolary w oczach i wysyła dziecko na takie bagno. Mnie to osobiście zniesmacza i uważam, że rujnuje to psychikę młodym osobom.

Administrator
Administrator

Jestem podobnego zdania, jak Ty @Mariush . JESC powinno zostac zlikwidowane. Przyszłotygodniowy konkurs chcę obejrzeć.

Tymczasem przyszłoroczna majowa Eurowizja jest w cieniu kontrowersji wokół Izraela. Po zgodzie na udział bliskowschodniego kraju w przyszłorocznej edycji (ponoć też nie ma dowodów na zależność KAN od władz w Jerozolimie), 4 kraje ogłosiły rezygnację z udziały, a lista państw może się jeszcze wydłużyć: https://eurowizja.org/eurowizja-2026-iz ... zestniczy/ . Są też głosy, że jeśli Izrael zostanie wykluczony, to inne kraje zrezygnują. I co tu zrobić? Najlepiej by było, gdyby KAN sam honorowo zrezygnował z udziału w 2026 roku i być może w następnych latach.
Awatar użytkownika
B@r
Awatar użytkownika

Post autor: B@r »

Telewizja Polska ogłosiła, że Polska nie rezygnuje z Eurowizji 2026. Moim zdaniem słaba decyzja, a waszym?
PR-owo by zyskali na rezygnacji, a poza tym przy okazji zaoszczędzili, bo przecież spółka w likwidacji i potrzebuje oszczędności. :P

https://www.wirtualnemedia.pl/jest-decy ... 762538400a

:roll:
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".

Bardzo zła decyzja w obliczu tego co się dzieje wokół Izraela, w edycji 2026 zostają zatem same zdesperowane kraje. W przypadku Polski wycofały się w dodatku kraje z liczną polonia, więc powodzenia w wyjściu z semi. ::loll:: Ja mam zamiar ograniczyć w tym roku interesowanie się Eurowizją do przesłuchania piosenek z preselekcji i tyle, w maju nie mam zamiaru oglądać.
Administrator
Administrator

Rezygnacji jest na tę chwilę 5, są to ważne kraje jak Holandia, Hiszpania czy 7-krotny zwycięzca - Irlandia. Do tego Słowenia, a wczoraj swoją rezygnacje ogłosiła Islandia: https://www.ruv.is/polski/2025-12-11-is ... 026-461304 (artykuł ze strony islandzkiego nadawcy publicznego, po polsku).

Nie mówiłbym tutaj o desperacji, skoro wiekszość krajów oświadczyła, że zostaje w konkursie. Co do Polski - moim zdaniem - trzeba było wybrac tutaj mniejsze zło, bo tak naprawdę, jakakolwiek decyzja nie jest dobra. Na temat warto też spojrzeć w szerszym kontekście, w tym na relacje polsko-izraelskie. Gdyby TVP zrezygnowała, to pojawiłby się głos z Izraela o antysemityźmie lub w podobnym klimacie (co nieco ujawniłoby hipokryzję Izraela). Osobiście bardziej wolałbym (na razie) roczną absencję, ale z transmisją wszystkich koncertów, niekoniecznie w Jedynce.

Pojawiły się też głosy o bojkocie konkursu, gdyby Izrael został wykluczony. Tak niedobrze i tak niedobrze.

Temat Izraela jest ogromnym problemem dla EBU. Organizacja musi zdawać sobie sprawę z tego, że problem szybko nie zniknie i będzie się ciągnąć, a szczyt emocji będzie w maju. Afera wymaga jakichś rozwiązań. Organizująca jubuleuszową edycję ORF już może konkurs spisać na straty, jesli chodzi o wizerunek i PR, bo obecność Izraela będzie podgrzewac i pogarszać atmosferę. Ta zawierucha będzie się ciągnąć, spodziewam sie kolejnych zwrotów akcji. ::kwasny:: Nawet jeśli zostanie przygotowane najlepsze widowisko to i tak będzie ono przyśmione przez aferę wokół udziału KAN.
ODPOWIEDZ