Religijność bohaterów "MnS"

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robi

Post autor: Robi »

Aby się wypowiadać także trzeba znać ogólną wiedzę , znak krzyża jest m.in u angilkanów i luteranów czyli u protestantów . Teraz co do mniejszych religii protestanckich to się z Tobą zgodze , ponieważ wiem z własnego doświadczenie ,że Światkowie Jehowy nie uznają wogóle krzyża .
Awatar użytkownika
LoLex

Post autor: LoLex »

Dzisiaj mieliśmy pokazany pogrzeb, a właściwie czuwanie nad trumną Macy. Ciekawe czy pokażą coś z samego obrządku.
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Ciekawe co jest w tej trumnie? :?: ::kwasny:: ::chytry::
Przecież odnaleziono tylko jakieś szczątki, to chyba lepszym rozwiązaniem moim zdaniem byłoby spalenie tych szczątek do reszty i powinni proch wsypać do urny....
Abec

Post autor: Abec »

Właśnie trwa ta scena, Sally cytowała Kazanie na górze wg św. Mateusza, nie sądzę by długo przygotowywała się do pogrzebu, więc to chyba improwizacja. Musi więc być w jakimś przynajmniej stopniu religijna.

Brooke podała wezwanie tej świątyni - Kościół Świętej Rodziny. Więc są to katolicy.

[ Dodano: 2006-12-13, 16:52 ]
Zresztą w tle stoi posąg Matki Boskiej.
Awatar użytkownika
wiwi

Post autor: wiwi »

Mimo że dzisiaj akcja działa się w kościele Stephanie rzucała "dziwkami' i "szmatami" na prawo i lewo. Coś takiego nie powinno przejść w domu Bożym ;)
Awatar użytkownika
Szogunka

Post autor: Szogunka »

wiwi, na to samo zwróciłam uwagę i tylko czekałam aż w odpowiedzi na to pokażą minę księdza (pokazali, gdy Sally wykrzyczała, że Thorne zdradzał Macy - ksiądz był zaszokowany).
Chwila która trwa, może być najlepszą z wszystkich chwil...
Marisa

Post autor: Marisa »

Myśle, że w momencie gdy Stephanie dowiedziała się, że Thorne zdradzał Macy z Brooke, emocje wzięły górę i Stephanie zapomniała o reszcie świata, chciała jak najszybciej wyjaśnić tą sytuacje :wink:
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Abec, była mowa o pastorze, a nie księdzu. Więc nie może to być rodzina katolicka.
Co do trumny, to ja też nad tym się zastanawiam, nawet ktoś to w "Dzisiejszym odcinku" zagugerował wczoraj. Zgadzam się, lepiej by te szczątki skremować i dać do małej urny. Ta trumna wielka jakaś.
Abec

1) Był tam posąg Matki Boskiej.
2) I Brooke powiedziała "Kosciół Świętej Rodziny".
3) W którym miejscu była mowa o pastorze?
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle :) Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi :D
Awatar użytkownika
Robi

Katolickiej hmmm jakoś mi się nie chcę w to wierzyć , ponieważ rozwodów kościól katolicki nie daje ,a jak wiadomo tych ślubów w tej rodzinie było sporo . A nawet gdyby dawał to Watykan by musiał założyć specjalne ,,ministerstwo'' do spraw rozwodów w rodzinie Forresterów.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Oile sobie przypominam dziś nie wspominano o pastorze, bodajże dwie wzmianki były we wczorajszych odecinkach. Chyba przy powitaniu się z rodziną Spectra Sally powiedziała per "pastorze", ale nie dam głowy. Ale raczej jestem pewien, że to pastor, a nie ksiądz. Nie wydaje mi się, by to była ta sama świątynia, w której Becky brała z CJ'em ślub.
Awatar użytkownika
Szogunka

Post autor: Szogunka »

Nie, myślę, że Becky z C.J. brali ślub w jakiejś kaplicy, salce.
Chwila która trwa, może być najlepszą z wszystkich chwil...
Abec

Czy Wam także dzisiejsze słowa Stefy o wiele bardziej niż z którymś z nurtów protestantyzmu skojarzyły się z katolicyzmem? Bóg opiekuje się nami. Czuwa i na codzień pomaga. Możemy nań liczyć. To chyba katolickie podejście. Protestantyzm, z tego co się trochę orientuję, jest bardziej indywidualistyczny, akcentuje samodzielność człowieka. Nie szuka przejawów boskiej interwencji w życiu codziennym.

Jak myślicie, czy może czegoś nie rozumiem?
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle :) Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi :D
Awatar użytkownika
Robi

W jaki nurt chrześcijaństwa oni wierzą to nie wiem i chyba się nigdy nie dowiemy ,ale jestem napewno przekonany ,że nie jest to Katolicyzm .
Abec

Wg mnie dzisiejsze słowa Stefy były raczej jednoznaczne. Na jakiej podstawie wnioskujesz, że to nie katolicyzm? Bo kiedyś słyszałeś, że mówią pastor i biorą rozwody?
ODPOWIEDZ