Religijność bohaterów "MnS"

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robi

Post autor: Robi »

Abec pisze:Wg mnie dzisiejsze słowa Stefy były raczej jednoznaczne. Na jakiej podstawie wnioskujesz, że to nie katolicyzm? Bo kiedyś słyszałeś, że mówią pastor i biorą rozwody?
A to ,że w kościele jest pastor i to ,że biorą rozwody i na nowo śluby nie jest oznaką ,że nie są katolikami ?

Poza tym te słowa ,które wypowiedziałeś, moim zdaniem nie są oznaką katolicyzmu tylko ogólnie chrześcijaństwa.
Abec

Post autor: Abec »

A wiesz czym właśnie doktrynalnie (nie organizacyjnie) różni się katolicyzm od protestantyzmu? Podpowiem, że swoma rzeczami: stosunkiem do wagi 'czystej' wiary gdy idzie o zbawienie i właśnie... właśnie czym?
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle :) Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi :D
Awatar użytkownika
Robi

Wiem tyle ,że w katolicyźmie nie ma pastorów i rozwodów i te dwie sprawy wykluczają katolicyzm . Poza tym na wschodnim wybrzeżu USA katolików są szczątkowe ilości .
Abec

Akurat wśród katolików jest sporo osób po rozwodzie, np. w Polsce. Przy okazji: gdzie słyszałeś słowo pastor??????

Aha - nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Dlaczego?
Dwudziesty sezon "Klanu" wystartował, bynajmniej nie jest źle :) Zapraszam do dyskusji w temacie poświęconym temu serialowi :D
Awatar użytkownika
Boldfanka

Post autor: Boldfanka »

Abec pisze:Akurat wśród katolików jest sporo osób po rozwodzie, np. w Polsce.
Ale nie biorą potem następnego ślubu (w NMS nawet kilku ślubów) w KOŚCIELE.
Chyba, że ślub zostanie unieważniony po długim procesie w Sądzie Metropolitalnym.
Abec

A ilu osobom w MnS się coś takiego przydażyło?
Awatar użytkownika
Boldfanka

Post autor: Boldfanka »

Abec pisze:A ilu osobom w MnS się coś takiego przydażyło?
Co się przydarzyło? Sprecyzuj.
Ilość ślubów paru postaci, czy ilość unieważnień małżeństwa przez Sąd Kościelny?
O co Ci chodzi właściwie, znowu coś nie tak?
Marisa

Post autor: Marisa »

Zgadzam się z Boldfanką, ślub w Kościele katolickim można brać tylko raz, dopóki jeden z małżonków nie umrze, zgodnie z przysięgą małżeńską. Później druga osoba może wziąć ślub Kościelny ponownie. Oczywiście ślub może zostać też anulowany, ale tylko z wyjątkowych przyczyn.
Abec

Boldfanka pisze:
Abec pisze:A ilu osobom w MnS się coś takiego przydażyło?
Co się przydarzyło? Sprecyzuj.
Ilość ślubów paru postaci, czy ilość unieważnień małżeństwa przez Sąd Kościelny?
O co Ci chodzi właściwie, znowu coś nie tak?
Zważywszy, że katolicyzm wyklucza rozwód i ponowny kościelny słub tej samej postaci, pytam właśnie o to.
Awatar użytkownika
Cynthia

Post autor: Cynthia »

Abec, przecież tam tylko ci najmłodsi nie mieli kilku ślubów z kilkoma różnymi osobami. To nie jest katolicyzm. Słowo pastor nie wiem czy padło na pogrzebie Macy, ale pada za każdym razem jak jest jakiś ślub, czyli często. Moim zdaniem to jest pomieszanie różnych religii, taki MIX żeby wszyscy widzieli tam coś swojego. Nierzeczywistość. Tak jak z tymi strażakami którzy łazili dookoła cysterny i nic nie robili... nierzeczywistość.
Aktualnie oglądam "Chicago Fire", "Chicago P.D.", "Chicago Med" i "Orange Is the New Black"
Awatar użytkownika
Misia

Post autor: Misia »

To napewno nie jest religia rzymsko-katolicka.Przecież w Modzie non stop się rozwodzą i żenią.Może jakiś odłam protestantyzmu?Niewiem :|
Team Hunter:)A jak!
Abec

Zgadzam się z Cynthią. Pomieszanie, by wszyscy widzowie mieli coś dla siebie. Właściwie od tego dziś zacząłem - dziś, jak mi się wydaje - Stefa poleciała a'la katolicyzm :)
Awatar użytkownika
Robi

Abec pisze:Zgadzam się z Cynthią. Pomieszanie, by wszyscy widzowie mieli coś dla siebie. Właściwie od tego dziś zacząłem - dziś, jak mi się wydaje - Stefa poleciała a'la katolicyzm :)
Dobrze ,że wyjaśniłeś do końca co miałeś na myśli , ponieważ wszyscy myśleli ,że ty naprawde wierzysz ,że oni są katolikami ::jezyk:: :wink: .
Abec

Na pewno pogrzeb Macy był katolicki, pisałem już dlaczego - Kościół Świętej Rodziny, figura Matki Boskiej itd. O słowach Stefy również już pisałem.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Teoria Cynthii mówiąca, że w MNS pomieszane są wszystkie religie, zgodnie z zasadą "dla każdego coś miłego" nie jest taka głupia. Ona psauje do MNS.
Co do tego pogrzebu7, to ja już się gubię. Pogrzeb katolicki odprawiany przez pastora. To koresponduje z tym, o czym pisałem wyżej. :D
ODPOWIEDZ