Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Boldfanka

Post autor: Boldfanka »

Usłyszałam dzisiaj z daleka w kuchni, że lektorem Allo,Allo jest nasz Pan Olejniczak!!!
Teraz rozumiem dlaczego uwielbiam jego dzindybry - On genialnie czyta wypowiedzi tego Anglika mówiącego niby po francusku.
Czy to rzeczywiście nasz Olejniczak, bo nigdy jakoś nie zwracałam na to uwagi oglądając zresztą dość nieregularnie ten fajny serial.
Jeżeli to prawda, to znaczy, że On - Olejniczak jest genialny.
Duwidzynia 8)
Awatar użytkownika
Kingsajz

Post autor: Kingsajz »

Tez dzisaj ogladalem Allo Alloe w jego tlumaczeniu. "Ty stara kobieto", "Helgo!!" itp. Allbo bez jego dzindybry nie bylo by takie dobre.
http://www.bb-magazinie.webpark.pl/
B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!! B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!! B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!!
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Czasem coś nie przetłumaczy jak trzeba, ale widzę że wszyscy przyzwyczailiśmy sie do "naszego" lektora a ostatnio czytałem jak jakiś czeski fan był w szoku jak oglądał B&B na Tvp1 z lektorem, napisał że nie wiedział że jeszcze takie śmieszne rzeczy się wyprawia zamiast dubbingować. ::kwasny::
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Kingsajz

Jak u nich dubbinguje się wszystko, no to się nie dziwie. Nawet programy dokumentalne mają z dubbingiem na każdą osobę.
B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!! B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!! B&B Magazinie Nr 4 jest gotowy do ściągnięcia!!
Awatar użytkownika
Ireth

Post autor: Ireth »

Ale oni to akceptują?Zgadzają się z tym??Podoba im się to?Trudno uwierzyć, przecież ja to bym się zapłakała jakby ziamaast lektora był dubbing ::kwasny::
Awatar użytkownika
Kingsajz

Dzisw po latach emisji serialu JAG na TVP 1 spostrzegłem, że lektorem jest nasz Stasiu Olejniczak. Jednak Stasiu ma pelne usta roboty, poniewaz zaraz po JAG'u jest Moda, az 2 razy. Oj, oj, oj. Dzis Stasiu zacenzurował Brooky - "rozwiązła", zamiast dzi... :P
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

To ocenzurowanie jest już denerwujące! O co im chodzi? Czyżby Tvp1 chciała poprawić sobie wizerunek na grzeczniejszą i używają synonimów?! Psują nam serial! Dlatego właśnie ludzie doceniają dubbing bo maja dokładne tłumaczenie (szczególnie kiedy kilka osób mówi jednocześnie)
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
wiwi

Post autor: wiwi »

No nie wiadomo czy dubbing równa się dokładnemu tłumaczeniu. Może tam też cenzurują tylko nie słychać oryginalnego głosu, więc nikt tego nie zauważa ;)
krzysno

Post autor: krzysno »

Kingsajz pisze:Dzisw po latach emisji serialu JAG na TVP 1 spostrzegłem, że lektorem jest nasz Stasiu Olejniczak. Jednak Stasiu ma pelne usta roboty, poniewaz zaraz po JAG'u jest Moda, az 2 razy. Oj, oj, oj. Dzis Stasiu zacenzurował Brooky - "rozwiązła", zamiast dzi... :P
Kurcze Kingsajz mnie uprzedził, właśnie to miałem napisać.
Awatar użytkownika
Kingsajz

Bylem szybszy! Dubbing to najgorsze tlumaczenie!! Wrrr...wczoraj byl jakis gniot na Polsacie i byl z fatalnym dubbingiem. Ja niechcialbym, zeby Ridż mówił głosem rysia z klanu, a Amber wspaniałym wokalem Mandaryny.
Awatar użytkownika
wiwi

Post autor: wiwi »

Dzisiaj lektor powiedział "Pierce'a" zamiast "Pierre'a" gdy Rick mówił o ślimakach :) Zauważyliście?
Primok

Post autor: Primok »

Nie wiem mi się wydawało, że Pierre'a.
Lektor ogólnie najbardziej denerwuje tym, że czasami jego tłumaczenie jest bardzo dziwne - nie tłumaczy wszystkiego! Ale i tak jest dużo lepszy od dubbingu!
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Tak najgorzej jak nie tłumaczy poprawnie - a interesujące że teraz koniec odcinka mówi aż po muzyczce Dionne :) - najśmieszniej jak ktoś śpiewa a lektor tłumaczy słowa - dobrze że nie idzie na całośc i nie śpiewa -ale mogliby napisy zrobić ::jezyk:: co za ubogi kraj
Ryan Lavery

Post autor: Ryan Lavery »

Nie wiem czy zauważyliście, że od samego początku, "Modę.." tłumaczy Anna Jeziorska. Ta pani, tłumaczy nam kochany serial od samego początku! I to pewnie ona jest sprawczynią tego, że nie zawsze jesteśmy w stanie usłyszeć poprawne tłumaczenie słów "bitch", "whore", dobrze, że chociaż "stupid cow" przetłumaczyli jako głupią krowę. :lol: Podoba mi się też tłumaczenie pani Beaty Pacak. Zauważyłem pewne różnice. Innych tłumaczy za bardzo nie kojarzę....
Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex »

Mnie się wydaje, że Modę tłumaczą tylko panie Pacak i Jeziorska.
:roll:
::ok::
Kiedy zapadnie ciemność, każdy z nas potrzebuje jakiegoś światła... nawet tego najmniejszego.
Mary Alice Young.
ODPOWIEDZ