Plotkara (Gossip Girl)

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lizzy

Plotkara (Gossip Girl)

Post autor: Lizzy »

8 kwietnia 2008 o 20:30 rusza na TVN7 serial "Gossip Girl" na podstawie książki Cecily von Ziegesar o tym samym tytule. Jak ktoś czytał to serdecznie polecam :D .
Na youtube można zobaczyć promo serialu :D
http://uk.youtube.com/watch?v=XR2SmEwwS ... re=related
http://uk.youtube.com/watch?v=bTv9I0Brq ... re=related .

Dla zdezorientowanych fabuła:
Tajemnicza plotkara (głos Kristen Bell) opowiada widzowi o perypetiach pięknych i bogatych mieszkańców Upper East Side w Nowym Jorku. Akcja filmu rozpoczyna się, gdy do domu powraca Serena van der Woodsen, która zniknęła rok wcześnej i w niewyjaśnionych okolicznościach wyjechała do szkoły z internatem. Jej przyjaciółka Blair Waldorf w tym czasie zyskała dużą popularność w szkole. Nikt nie wie dlaczego Serena wyjechała i dlaczego wróciła, wszyscy wiedzą jednak, że chłopak Blair, Nate Archibald coś czuje do przyjaciółki swojej dziewczyny. Van der Woodsen jednak nie wróciła dla nich tylko by wesprzeć swojego brata, który chciał popełnić samobójstwo. Serena poznaje i związuje się z Danem, chłopakiem z Brooklynu, okazuje się także, że w przeszłości coś łączyło matkę Sereny i ojca Dana.
Ostatnio zmieniony 2010-06-23, 23:15 przez Lizzy, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Liason-fanka

Post autor: Liason-fanka »

Ja ksiazek nie czytalam, ale serial ogladam :) Nie jest to zdecydowanie jakies arcydzielo ani nic super rewelacyjnego moim zdaniem, ale oglada sie bardzo przyjemnie :)
Ryan Lavery

Post autor: Ryan Lavery »

Obejrzałem wszystkie jak dotąd odcinki, ale nie powiem żeby to był jakiś wyjątkowy serial. Na kilometr zajeżdża klimatem "The O.C.". Z resztą taki był pomysł serialu. Jedynie ciekawi mnie postać Blair. :D
Awatar użytkownika
Liason-fanka

Ja tam akurat do klimatu The OC nic nie mam, ale jezeli bym miala porownywac to Gossip Girl jest duzo slabsze. Ale tak jak juz mowilam oglada sie calkiem niezle, wiec pewnie bede kontynuowac moja przygode z tym serialem :)
Awatar użytkownika
Lizzy

Ja na pewno obejrzę właśnie ze względu na książkę. Lubię patrzeć na ekranizacje :D
Awatar użytkownika
Tęczowy

Post autor: Tęczowy »

Oglądał ktoś ? Piszcie!

No i jesteśmy po 1 odcinku... Bossssssski serial !!!!!! Zakochałem się od 1 odcinka, a to mi się zdarzyło dopiero w przypadku The O.C., do którego nadal pałam wielkim uczuciem, so "Gossip Girl" wymiata!

No ale po kolei. Bo mam plusy i minusy ;p

Nie wiem, co wy chcecie od muzy. Według mnie jest świetna i super dopasowana do poszczególnych scen. Kiedy Serena wysiadała z auta i leciało "what goes around comes around" to po prostu miodzioooooo xD No i oczywiście "The way I are"... Tak więc muza na plus! Wielki plus nawet!

Nie było czołówki... To tylko dlatego, że to 1 odcinek ? Proszę o natychmiastowe udzielenie informacji :P

No i przechodzimy do sedna sprawy, czyli bohaterów... No minusem i plusem w jednym jest to, że oni wszyscy strasznie przypominają mi postaci z "The O.C."... Z jednej strony dobrze, bo do tej pory nie mogę odżałować, że serial o tak wielkim potencjale został zakończony w tak okrutny sposób, ale z drugiej strony GG powinno mieć nieco bardziej swej własnej autonomii. I miejmy nadzieję, że w następnych odcinkach tą autonomię zobaczymy.

Serena - jak ją zobaczyłem na początku, to byłem w szoku. No bo główna bohaterka o typowo męskiej urodzie ? Ona ma naprawdę bardzo wyraziste i mocne rysy twarzy... Jeszcze ten pieprzyk mnie wkurzał. Ale o dziwo przyzwyczaiłem się i dopatrzyłem się nawet w niej takiej fajnej subtelności i niewinności. Myslę, że z następnymi odcinkami po prostu mi się spodoba. I to nie tylko fizycznie... Jak na razie polubiłem Serenę najbardziej. Przypomina mi Marissę z charakteru. Nie jest krystaliczna, chyba ma problemy z alkoholem (a to kocham!) no i ma fajne podejście do świata - właśnie takie Marissowe :P Podobała mi się bardzo jej randka z Dan'em. No i ma fajną przeszłość, a to Mucha też uwielbia. Tak więc jak na razie my the best kobieca postać.

Dan - no po dzisiejszym odcinku jego z facetów polubiłem najbardziej. Przypomina mi Seth'a - tak samo nieśmiały, trochę zdziczały i nawet ma ten sam styl mówienia xD Nie wiem czemu, ale ja lubię takich ludzi. Uważam, że jak ktoś jest skryty w sobie, to ma bogate wnętrze i serio mam szacun do takich ludzi. A Dan'a polubiłem też ze względu na jego fajne relacje z siostrą i ojcem. No i pasuje mi do Sereny :) Kibicuję tej parce od dzisiejszego odcinka i czekam na ich następną randkę. Extra scena ze złapaniem ręki Sereny na imprezie - niby szczególik, ale ja zwracam na takie rzeczy uwagę :P

Blair - no najbardziej wyrazisty charakter. Z wyglądu przypomina mi Britney Spears i Summer z "The O.C." - charakterkiem też jej odpowiada (mówię tu o Summer z 1 sezonu). Blair jest bosko charakterna i ja najbardziej lubię postaci z jej charakterem. Dzisiaj jednak nie zrobiła nic szczególnego. Extra minki strzela no i niewątpliwie jest jak na razie najładniejsza z wszystkich kobiet. Nie podoba mi się, że chce na siłę utrzymać przy sobie Nate'a, ale to może być naprawdę super wątek. Tym bardziej, że Nate na pewno czuje coś do Sereny... Ciekawe, czy ona odwzajemnia to uczucie. Matka Blair przypomina mi Julie z The O.C. - jest na pewno egoistyczna... Ciekawe tylko, czy to pozory, czy prawda. W każdym bądź razie Blai na pewno nie jest szczęśliwa z jej powodu.

Nate - na razie taka sierota. Tu się miota, tam krząta. Takim kolesiom mówimy NIE, no ale poczekamy jeszcze trochę... W końcu to dopiero 1 odcinek.

Jenny - miła, sympatyczna, ale chyba zbyt naiwna. Czyli już wiem, kogo będzie mi najbardziej żal, bo pewnie będzie nieźle dostawała po tyłku xD

Chuck - menda, menda, menda. I bardzo dobrze, bo ktoś taki musi być, a on wizualnie pasuje super. I fajne ma teksty :P

Matka Sereny i ojciec Dan'a - co ich łączyło ? Ja chcę wiedzieć noooo... Ale nie mówcie mi ;p

Podsumowując. Boski 1 odcinek. No i ja nie mam pomysłu, jak to się wszystko dalej potoczy. Nate i Blair w tym odcinku byli tacy przygaśnięci i szczerze mówiąc liczyłem na męskiego głównego bohatera z prawdziwego zdarzenia, coś a la Ryan. No Nate takim Ryan'em nie bedzie, ale imię ma fajne :D

Póki co: Serena i Dan do bojuuuuuuu! Dajeeeeecie! 3mam kicuki i czekam na next Tuesday :)
Awatar użytkownika
Lizzy

No więc mucha się wkręcił bo my w ogóle tworzymy klub fanów GG. Ktoś jeszcze oglądał? Ja tak ;)

No więc jesteśmy po 1 odc. Jakiś fajerwerków nie było, ale co tam. Zapowiada się fajnie ;) .
Plotkara (starałam się usłyszeć głos) ma taki tajemniczy głos...Świetnie pasuje :D
ok, więc jak zobaczyłam Serenę na początku to pomyślałam "O Dżizas co to za laska?" ale potem aktorka przekonała mnie w 100% i jest całkiem podobna do mojego wyobrażenia. Więc jestem za Sereną na "TAK".
Nate, Nate...Niby jest z Blair, ale Serena też nie jest mu obojętna ;) noi żeby jeszcze dodać, żę ten facet jest totalnie HOT to już nam wyjdzie idalna postać xD
No teraz Blair. A więc mam małe "ale". Aktorka fajnie odgrywa postać i absolutnie mnie przekonuje, lecz wygląd mnie nie przekonuje. Nie wiem może dlatego, że czytałam książke i po prostu Blair powinna wyglądać inaczej. Ale może przyzwyczaję się do tej aktorki ;)
Dan. Dan to nudny jakiś był. Zresztą tak jak w książce. Choć osobiście bardziej jestem za Dan&Serena niż Serena&Nate bo Nate jest dla Blair :D
Jenny. Jakaś ta aktorka dziwna była i niezgodna z książką. No bo ok, Jen była niska ale była bardziej rozbudowana w okolicach klatki piersiowej a serialowa jen nie jest. Ale ogólnie postać wypadła pozytywnie.
Chuck to jedyna postać, która spełniła moje wyobrażenie w 100%. Porąbany i napalony xD taki był Chuck.
Aaa noi czekamy na zdarzenia z mamusią Sereny i tatusiem Dan'a. Moze tez byc ciekawie.
Czekam na następny odcinek. Na pewno będę oglądać ;) bo serial wciąga z każdym odcinkiem ;)

A jeżeli chodzi o muzę to się rozkręca z minuty na minutę z kawałka na kawałek jest fajniejsza :D
Awatar użytkownika
Liason-fanka

Lizzy pisze: Plotkara (starałam się usłyszeć głos) ma taki tajemniczy głos...Świetnie pasuje :D
Gdyby ktos nie wiedzial to glos plotkarze podklada Kristen Bell, ktora ma juz doswiadczenia w narracji po 3 latach Veroniki Mars :)
Tomala

Post autor: Tomala »

Bardzo żałuję że nie mam możliwości tego oglądać. "The O.C." to było coś.
Ryan Lavery

Post autor: Ryan Lavery »

Tomala pisze:Bardzo żałuję że nie mam możliwości tego oglądać. "The O.C." to było coś.
To prawda, ale po śmierci Marissy i dojściu Taylor to już nie było to samo. :roll:
Awatar użytkownika
Tęczowy

Ryan Lavery pisze:
Tomala pisze:Bardzo żałuję że nie mam możliwości tego oglądać. "The O.C." to było coś.
To prawda, ale po śmierci Marissy i dojściu Taylor to już nie było to samo. :roll:
Dokładnie... Serial stracił sens wraz z odejściem Mischy... :(
Awatar użytkownika
Lizzy

Liason-fanka pisze:
Lizzy pisze: Plotkara (starałam się usłyszeć głos) ma taki tajemniczy głos...Świetnie pasuje :D
Gdyby ktos nie wiedzial to glos plotkarze podklada Kristen Bell, ktora ma juz doswiadczenia w narracji po 3 latach Veroniki Mars :)
Wiem, wiem ;) i uważam że świetnie pasuje ;)
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Ktoś jeszcze ogląda? Mam nadzieję, że są tu fani "Gossip Girl" z którymi będzie można komentować odcinki!

Od dłuższego czasu czytałem na zagranicznych wiele pochlebnych recenzjii i opinii o tym serialu. Kogo się nie spytałem, to każdy był fanem GG. Aż w końcu w Polsce zaczęło być głośno o tym serialu i za namową znajomego z innego forum postanowiłem się skusić i obejrzałem właśnie pierwszy odcinek! Serial mi się bardzo podoba! Nie rozumiem tego porównywania z O.C. które mi od pierwszego odcinka specjalnie nie przypadło do gustu, już bardziej GG ma coś z Melrose Place i Beverly Hills 90210- klasykami seriali!
Oczywiście "Gossip Girl" to zupełnie inny serial, ale każdy fan MP i BH90210 powinien zobaczyć chociaż pierwszy odcinek na spróbowanie, bo na pewno przypadnie mu do gustu!

Po pierwsze wielkim plusem serialu jest dynamika ! Serial przyciąga już od pierwszej sceny, kiedy to do miasta wraca niespodziewanie główna bohaterka- Serena. Wszyscy są zszokowanie jej nagłym powrotem, bo przed laty wyjechała nagle bez słowa! Serena wchodzi spektakularnie na przyjęcie, wywołując od razu lawinę plotek i domysłów wśród jej przyjaciół, którzy udają znajomych! Za plecami ją wszyscy obgadują, a jak rozmawiają z nią twarzą w twarz to udają jak bardzo ją lubią... Serena to przebojowa dziewczyna, na pewno ma coś z Amandy z MP i z SammyJo z Dynastii i podobnie jak one jest długowłosą blondynką! :P Skrywa wiele tajemnic, którymi wszyscy się interesują... W mieście planowana jest kolejna impreza, na którą Serena nie dostaje z zazdrości zaproszenia. Serene zależy na odbudowaniu przyjaźni z jej najlepszą przyjaciółką- Blair, ale okazuje się to niemożliwe gdy wychodzi na jaw, że przed swoim tajemnicznym zniknięciem, po weselu znajomych spała ona z jej chłopakiem! Blair jest zazdrosna, bo jak Nate i Serena się przypadkiem spotykają, to od razu widać, że uczucia między tymi dwoma nie wygasły!!
Początkowa Serena chciała iść na tę drugą imprezę, ale gdy dowiedziała się, że Blair już wie o wszystkim bo Nate jej powiedzial, to zrezygnowała... Ale w efekcie końcowym ku złości Blair, Serena pojawia się na imprezie z Danem, aby ochronić jego siostrę Jenny z opresji przed Chuckiem, który na dachu próbował ją zgwałcić! Dzień wcześniej Chuck próbował zgwałcić Serene! No i oczywiście na dachu dochodzi do małej bójki! :twisted:
Oprócz Serene, która jest w centrum wszystkich wydarzeń, to moją sympatię od razu wzbudziło rodzeństwo- Dan i Jenny oraz ich ojciec. Danowi od dawna podobała się Serena, ale nie miał odwagi, aby jej o tym powiedzieć, ale po tym gdy przypadkowo Dan spotyka Serene w barze, gdy ta się upiła i zgubiła komórkę on ją znajduje i jej oddaje, potem też ratuje z niezręcznej sytuacji z matką, ogólnie jest on bardzo sympatycznym bohaterem! Jenny tak samo, fajnie się zachowała jak mimo zakazu, zrobiła zaproszenie dla Serene! 8)
Ciekawi mnie też dziwny kontakt Serene z matką, dlaczego jej młodszy brat Eric próbował się zabić, co łączy ojca Dana i Jenny (ojca gra Matthew Settle, czyli Brian z ER!) z matką Serene, dlaczego odeszła od niego Alison... Chuck też szykuje jakąś zemstę na Serene, bo zna jej sekrety i po tym jak go odrzuciła, na pewno będzie chciał to użyć przeciwko niej!
A już jutro zaczyna się u nich rok akademicki, a Dan i Chuck trafili do jednej klasy! :twisted:
Kolejnym plusem jest fakt, że w międzyczasie tajemnicza plotkara (która obiecuje, że jedyna rzecz jakiej nie zdradzi to jej tożsamość :twisted: ), która jest narratorką, dającą fajne komentarze i opisującą wszystkie wydarzenia na blogu gossip girl, którego czyta całe miasto! ::chytry:: Muzyka też ciekawa, w tle można usłyszeć m.in. Justina Timberlake'a, czy Duffy!
Ufff, ale się rozpisałem, ale podobają mi się te intrygi i wiele emocji we mnie po pierwszym odcinku! Muszę szybko nadrobić odcinki!!

Kilka fotek na zachętę! ::rad::

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Tęczowy

W Stanach wyemitowano już 4 odcinki 2 sezonu. Obejrzałem już 3 i muszę przyznać, że serial nadal trzyma poziom :D

B@r, musisz szybko nadrobić, ale ostrzegam, że baaaaardzo Cię wciągnie ;)
Awatar użytkownika
kimberly1990

Post autor: kimberly1990 »

Nie obejrzałam "Plotkary" w całości, kiedy emitowano ją na TVN7 ::jezyk:: Właściwie to obejrzałam tylko jeden odc. (i to w dodatku ostatni), więc nawet nie orientowałam się w fabule, postaciach itp. (tym bardziej, że książki nie czytałam) ::jezyk::
W wakacje, kiedy skończyłam już oglądać na kompie wszystkie dotychczasowo nakręcone odc. LOST i OTH, stwierdziłam, że muszę ściągnąć coś nowego i wybór padł na Gossip Girl.
Nie żałuję, bo bardzo polubiłam ten serial ::ok:: Ciekawy moim zdaniem pomysł z wszechwiedzącą Plotkarą, która prowadzi internetowy portal plotkarski, ogólnie ciekawa fabuła, bohaterowie :zeby: Nie mam właściwie zastrzeżen, podoba mi się i tyle ::jezyk::

Jeśli chodzi o bohaterów to do czołówki moich ulubionych zdecydowanie należą:
*Chuck - jak już ktoś wyżej napisał, menda z niego jest straszna, ale ja lubię takie mendy, które zawsze coś knują itp. ::jezyk:: Dzięki temu jest ciekawe ;) Poza tym Chuck podoba mi się jeśli chodzi o wygląd, sposób mówienia... Jest taki inny niż pozostali bohaterowie. Zdecydowanie nie można powiedzieć, że jest nijaki ::jezyk:: :wink:
*Nate - i tu przyznam się, że lubie tę postać tylko ze względu na wygląd. Chace Crawford jest po prostu moim zdaniem niesamowicie przystojny i lubię go oglądać xD Sam Nate nie jest jakoś specjalnie skoplikowaną postacią. Za to nie wiem dlaczego, ale chciałabym go zobaczyć w parze z Sereną (bo jak na razie razem nie byli, doszło jedynie do jednorazowego zbliżenia między nimi) :zeby:
*Blair - bo jest podobna do Chucka i razem stanowią bardzo fajny, demoniczny duet ::jezyk:: Lubię ten jej złośliwy wyraz twarzy, kiedy coś knuje lub zamierza komuś dopiec :zeby:
*Dan - bo ma mnóstwo cech "idealnego chłopca" xD Sympatyczny, inteligentny, opiekuńczy itp., itd. Bardzo lubiłam go w parze z Sereną ::ok::

Niesamowicie natomiast irytuje mnie Jenny i momentami Serena (w szczególności w drugim sezonie: [shadow=black]zdecydowanie wolałam grzeczną wersję Jenny niż zbuntowaną nastolatkę; zdecydowanie wolałam Serenę w parze z Danem niż z tym beznadziejnym Aaronem ::ysz:: Co ona w nim widzie?[/shadow])

ogólnie serial jest bardzo dobry, przyjemnie się ogląda :wink:
ODPOWIEDZ