Trochę się śmiesznie słuchało co chwila słowa "seks", zwłaszcza, że polskie seriale nie lubują się w tym słowie
Lektorzy i tłumacze odcinków
Dziś koleżanka Bridget powiedziała "It's so 99's", czyli "to takie w stylu lat dziewiędzisiątych", a przetłumaczono to jako "to takie banalne"
W sumie może być, chyba w Stanach ten idiom jest zakorzeniony w kulturze, a u nas nie... No i jak ten czas leci, odcinki z lat dziewiędzisiątych były przecież tak niedawno 
Abec pisze:Dziś koleżanka Bridget powiedziała "It's so 99's", czyli "to takie w stylu lat dziewiędzisiątych", a przetłumaczono to jako "to takie banalne"W sumie może być, chyba w Stanach ten idiom jest zakorzeniony w kulturze, a u nas nie... No i jak ten czas leci, odcinki z lat dziewiędzisiątych były przecież tak niedawno
Dzisiejszy odcinek nie był szczególnie ciekawy
Matka boskaCosmo pisze:Eee... a jaki to ma związek z lektorem?Mareczek pisze: Dzisiejszy odcinek nie był szczególnie ciekawyAle zachowanie Erica jest skandaliczne
Wredny był dzisiaj
Kristen górą bo ma wszystko gdzieś
Chyba pomyliłeś sobie tematy.
Przepraszam
Często wypowiedzi bohaterów w polskiej wersji są skracane jeśli nic nie wnoszą. Np ostatnio Kristen do Tonego: "Aswer me. Will you be my husband? Will you marry me? A lektor przeczytał tylko "Ożenisz się ze mną?"
Ale czasami jest odwrotna sytuacja, że polskie łumaczenie jest dłuższe i przerabiane bardziej na nasz język. Np kiedyś Amber i Rick siedzieli na kanapie i Rick powiedział, że pewnie zaraz zjawi się Deacon. Deacon wszedł, a Rick powiedział :"There he is" (czy coś w tym stylu), co miało znaczyć "No proszę oto i on". A lektor przeczytał :"No proszę, wywołałem wilka z lasu" heh
Ale czasami jest odwrotna sytuacja, że polskie łumaczenie jest dłuższe i przerabiane bardziej na nasz język. Np kiedyś Amber i Rick siedzieli na kanapie i Rick powiedział, że pewnie zaraz zjawi się Deacon. Deacon wszedł, a Rick powiedział :"There he is" (czy coś w tym stylu), co miało znaczyć "No proszę oto i on". A lektor przeczytał :"No proszę, wywołałem wilka z lasu" heh
Widziałam go, widziałam!
Przed chwilą na Polonii był program o lektorach i wypowiadali sie wszyscy z tvp, takze pan Olejniczak i nawet był fragment mody :)
Jest brunetem, koło 50tki, nosi okulary i ma zakola, szczupły ;]
Ktoś jeszcze ogłądał?
Przed chwilą na Polonii był program o lektorach i wypowiadali sie wszyscy z tvp, takze pan Olejniczak i nawet był fragment mody :)
Jest brunetem, koło 50tki, nosi okulary i ma zakola, szczupły ;]
Ktoś jeszcze ogłądał?
They're gonna hang me in the morning A'fore this night is done
They're gonna hang me in the mornin' And I'll never see the sun
http://www.pat.cba.pl
They're gonna hang me in the mornin' And I'll never see the sun
http://www.pat.cba.pl