Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

W dzisiejszych odcinkach lektor odmienił słowo "seks" przez wszystkie przypadki ::jezyk::
Trochę się śmiesznie słuchało co chwila słowa "seks", zwłaszcza, że polskie seriale nie lubują się w tym słowie ::jezyk::
Awatar użytkownika
Misia

Post autor: Misia »

Zgadzam się Damians.Dziś padł chyba rekord w użyciu tego słowa :zeby: ::krzyw::
Team Hunter:)A jak!
Abec

Post autor: Abec »

Dziś koleżanka Bridget powiedziała "It's so 99's", czyli "to takie w stylu lat dziewiędzisiątych", a przetłumaczono to jako "to takie banalne" ;) W sumie może być, chyba w Stanach ten idiom jest zakorzeniony w kulturze, a u nas nie... No i jak ten czas leci, odcinki z lat dziewiędzisiątych były przecież tak niedawno ;)
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Abec pisze:Dziś koleżanka Bridget powiedziała "It's so 99's", czyli "to takie w stylu lat dziewiędzisiątych", a przetłumaczono to jako "to takie banalne" ;) W sumie może być, chyba w Stanach ten idiom jest zakorzeniony w kulturze, a u nas nie... No i jak ten czas leci, odcinki z lat dziewiędzisiątych były przecież tak niedawno ;)

::ok:: Też to zauważyłem, ale myślałem że nie ma sensu o tym pisać ::rad::

Dzisiejszy odcinek nie był szczególnie ciekawy :ziewam: Ale zachowanie Erica jest skandaliczne :twisted: Wredny był dzisiaj ::kwasny:: Kristen górą bo ma wszystko gdzieś :mrgreen:
Awatar użytkownika
Cosmo

Post autor: Cosmo »

Mareczek pisze: Dzisiejszy odcinek nie był szczególnie ciekawy :ziewam: Ale zachowanie Erica jest skandaliczne :twisted: Wredny był dzisiaj ::kwasny:: Kristen górą bo ma wszystko gdzieś :mrgreen:
Eee... a jaki to ma związek z lektorem? ::ke:: Chyba pomyliłeś sobie tematy. ::chytry::
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Cosmo pisze:
Mareczek pisze: Dzisiejszy odcinek nie był szczególnie ciekawy :ziewam: Ale zachowanie Erica jest skandaliczne :twisted: Wredny był dzisiaj ::kwasny:: Kristen górą bo ma wszystko gdzieś :mrgreen:
Eee... a jaki to ma związek z lektorem? ::ke:: Chyba pomyliłeś sobie tematy. ::chytry::
Matka boska ::plask wczolo: Jak mogłem popełnić taki skandaliczny błąd ::plask wczolo: ::plask wczolo: ::plask wczolo:

Przepraszam :oops:
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Często wypowiedzi bohaterów w polskiej wersji są skracane jeśli nic nie wnoszą. Np ostatnio Kristen do Tonego: "Aswer me. Will you be my husband? Will you marry me? A lektor przeczytał tylko "Ożenisz się ze mną?"
Ale czasami jest odwrotna sytuacja, że polskie łumaczenie jest dłuższe i przerabiane bardziej na nasz język. Np kiedyś Amber i Rick siedzieli na kanapie i Rick powiedział, że pewnie zaraz zjawi się Deacon. Deacon wszedł, a Rick powiedział :"There he is" (czy coś w tym stylu), co miało znaczyć "No proszę oto i on". A lektor przeczytał :"No proszę, wywołałem wilka z lasu" heh
Awatar użytkownika
Damians

Ostatnio lektor powiedział " dansing" :lol:
Zdziwiłem się, że tego nie przetłumaczył na polski, tylko powtórzył oryginalny wyraz - zabrzmiało tak nowocześnie :lol: ::rad:: ::jezyk::
Abec

Post autor: Abec »

Jak zapewne zauważyliście, dziś w zapowiedzi oryginalny lektor powiedział: "tomorrow", a nasz "w następnych odcinkach" :)
Awatar użytkownika
Damians

Fajnie przeczytał numer drugiego odcinka na końcu ::rad::

A jutro pan Lektor ma wielkie pole do popisu :lol: ::rad:: :zeby:
Awatar użytkownika
Beja

Post autor: Beja »

Abec pisze:Jak zapewne zauważyliście, dziś w zapowiedzi oryginalny lektor powiedział: "tomorrow", a nasz "w następnych odcinkach" :)
No tak - ja słyszałam. Powiedział tak pewnie dlatego, że większość (a może wszystkie) sceny z tej reklamy u nas były dziś, a w Stanach pewnie były "jutro".
Awatar użytkownika
Donna23

Post autor: Donna23 »

Fajnie przeczytał numer drugiego odcinka na końcu ::rad::
O tak :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Omar

Post autor: Omar »

Zastanawialiśmy się, czy "Massimo" będzie odmieniany przez przypadki, i to że jest jakoś mnie nie razi, ale jak dziś znów usłyszałem "Zendego" byłem bardzo zdziwiony. Nawet mi wcześniej przez myśl nie przeszło, że to imię nadaje się do polskiej deklinacji. ::plask wczolo:
Awatar użytkownika
plaska

Post autor: plaska »

Widziałam go, widziałam!
Przed chwilą na Polonii był program o lektorach i wypowiadali sie wszyscy z tvp, takze pan Olejniczak i nawet był fragment mody :)
Jest brunetem, koło 50tki, nosi okulary i ma zakola, szczupły ;]
Ktoś jeszcze ogłądał?
They're gonna hang me in the morning A'fore this night is done
They're gonna hang me in the mornin' And I'll never see the sun
http://www.pat.cba.pl
Awatar użytkownika
dominik

Post autor: dominik »

Ja też oglądnąłem ten program, bardzo fajny był.
Lektor z taką dokładnością przeczytał numer drugiego
odcinka, że aż byłem zdziwiony. Jestem ciekaw
ja przeczyta dzisiejszy numer odcinka.
ODPOWIEDZ