Ze Stefanią by jeszcze uszło, żeby tylko na blond piękność nie mówił "Bożena"
Lektorzy i tłumacze odcinków
- Pottermaniack
A ja zawsze sobie tłumaczyłem imię Brooke jako Brunhilda.
No, ale trochę zbaczamy z tematu...
W każdym razie jestem zdecydowanie przeciwny czytaniu przez lektora polskich odpowiedników imion bohaterów. Co im tak przeszkadza imię Ann, żeby je zastępować polską Anną?
No, ale trochę zbaczamy z tematu...
W każdym razie jestem zdecydowanie przeciwny czytaniu przez lektora polskich odpowiedników imion bohaterów. Co im tak przeszkadza imię Ann, żeby je zastępować polską Anną?
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. 
- Sexi Ricky
To zależy w jakim wypadku. Gdyby lektor chciał czytać imię Felicii zgodnie z wymową to brzmiałoby to 'Feliszia'.Dawidek pisze:Jestem przeciwnikiem zastępowania oryginalnych imion polskimi odpowiednikami. Używanie oryginalnych nazw władnych z zachowaniem wymowy, jaka obowiązuje w danym języku i kraju powinno być konsekwentnie stosowane, bez wyjątków. Szanujmy kulturę i język kraju z którego pochodzi film czy serial.
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
- Adex-fan Brooke
Powinien się trzymać ściśle oryginalnej wymowy, powinien czytać Ann. Ogólnie dalej sie dziwię że nazwisko Marone i imię Dante odmieniają bo zdawało mi się że nie powinni.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Zgadzam sie. Spolszczone Felicja brzmi o wiele lepiej. A niektorych nie da sie spolszczyc. No bo np CJ ? Ce JotB@r pisze:To zależy w jakim wypadku. Gdyby lektor chciał czytać imię Felicii zgodnie z wymową to brzmiałoby to 'Feliszia'.Dawidek pisze:Jestem przeciwnikiem zastępowania oryginalnych imion polskimi odpowiednikami. Używanie oryginalnych nazw władnych z zachowaniem wymowy, jaka obowiązuje w danym języku i kraju powinno być konsekwentnie stosowane, bez wyjątków. Szanujmy kulturę i język kraju z którego pochodzi film czy serial.