Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damians

Post autor: Damians »

Dzisiaj i wczoraj czytał Anna, nawet chyba Felicja wspomniała coś o "Babci Annie" :lol:

Ze Stefanią by jeszcze uszło, żeby tylko na blond piękność nie mówił "Bożena" :lol:
Awatar użytkownika
Pottermaniack

Post autor: Pottermaniack »

Bardziej do niej Barbara pasuje. :lol:
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

A ja zawsze sobie tłumaczyłem imię Brooke jako Brunhilda. :lol:

No, ale trochę zbaczamy z tematu... ::jezyk::

W każdym razie jestem zdecydowanie przeciwny czytaniu przez lektora polskich odpowiedników imion bohaterów. Co im tak przeszkadza imię Ann, żeby je zastępować polską Anną?
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
Sexi Ricky

Post autor: Sexi Ricky »

Nie jestem za stawianiem polskich odpowiedników, ale Ann brzydko brzmi i Anna bardzo tu pasuje. :lol: Mi się podoba.
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Jestem przeciwnikiem zastępowania oryginalnych imion polskimi odpowiednikami. Używanie oryginalnych nazw władnych z zachowaniem wymowy, jaka obowiązuje w danym języku i kraju powinno być konsekwentnie stosowane, bez wyjątków. Szanujmy kulturę i język kraju z którego pochodzi film czy serial.
Awatar użytkownika
Damians

Ale spójrzmy obiektywnie, o wiele lepiej brzmi, jak Felicja mówi: Widziałem się z babcią Anną, niż Widziałam się dzisiaj z babcią Ann...
Awatar użytkownika
DeaconFan

A mnie się znowu nie podoba imię "Anna", tak jakoś oficjalnie brzmi, wolę zdrobnienie od tego imienia, czyli Ania. Ale to już by było przegięcie, gdyby lektor czytał "Babcia Ania". :lol:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Tomala

Post autor: Tomala »

Mi jest w sumie obojętne czy czyta Ann czy Anna. I jedno i drugie brzmi dobrze.
DeaconFan pisze:Ale to już by było przegięcie, gdyby lektor czytał "Babcia Ania". :lol:
Zdecydowanie to by było przegięcie :lol:
Awatar użytkownika
Damians

Tomala pisze:
DeaconFan pisze:Ale to już by było przegięcie, gdyby lektor czytał "Babcia Ania". :lol:
Zdecydowanie to by było przegięcie :lol:
To byłoby już typowo polskie :lol: :zeby:
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Dawidek pisze:Jestem przeciwnikiem zastępowania oryginalnych imion polskimi odpowiednikami. Używanie oryginalnych nazw władnych z zachowaniem wymowy, jaka obowiązuje w danym języku i kraju powinno być konsekwentnie stosowane, bez wyjątków. Szanujmy kulturę i język kraju z którego pochodzi film czy serial.
To zależy w jakim wypadku. Gdyby lektor chciał czytać imię Felicii zgodnie z wymową to brzmiałoby to 'Feliszia'. ::rad::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Powinien się trzymać ściśle oryginalnej wymowy, powinien czytać Ann. Ogólnie dalej sie dziwię że nazwisko Marone i imię Dante odmieniają bo zdawało mi się że nie powinni.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
DeaconFan

Dzisiaj lektor raz czytał "Anna", a raz ''Ana". :roll:
Awatar użytkownika
Damians

Ja tam cały czas słyszałem Anna. Może jakoś słabo zaakcentował "n" :P
Awatar użytkownika
Tiril

Post autor: Tiril »

Też słyszałam "Ana".
I’m your dream, make you real
I’m your eyes when you must steal
I’m your pain when you can’t feel
Sad but true
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

B@r pisze:
Dawidek pisze:Jestem przeciwnikiem zastępowania oryginalnych imion polskimi odpowiednikami. Używanie oryginalnych nazw władnych z zachowaniem wymowy, jaka obowiązuje w danym języku i kraju powinno być konsekwentnie stosowane, bez wyjątków. Szanujmy kulturę i język kraju z którego pochodzi film czy serial.
To zależy w jakim wypadku. Gdyby lektor chciał czytać imię Felicii zgodnie z wymową to brzmiałoby to 'Feliszia'. ::rad::
Zgadzam sie. Spolszczone Felicja brzmi o wiele lepiej. A niektorych nie da sie spolszczyc. No bo np CJ ? Ce Jot :lol: ?
ODPOWIEDZ