Rezydencja

Dział poświęcony filmom i innym programom telewizyjnym.
Awatar użytkownika
fandantego

Post autor: fandantego »

Dawidek pisze:Według mnie nie ma wielkiej różnicy między soap operą a telenowelą, więc te pomyłki TVP aż tak rażące nie są. Ale poprawniej byłoby jednak, gdyby "Klan" nazwano po prostu serialem.

Wracając do "Rezydencji", moim skromnym zdaniem ten serial jest niepotrzebny. TVP nie powinna już inwestować w tego typu formaty, chyba, że on zastąpiłby "Klan" i "Plebanię".
Jeśli chodzi o sam pomysł serialu, to może być to ciekawe, nie chciałbym by się ściśle wzorowano na "Dynastii" czy "MnS", bo polskich wersji zagranicznych produkcji jest trochę dużo. Chciałbym by to było coś ożywczego, coś polskiego, ale jednocześnie na poziomie. Na razie wygląda to obiecująco.
Może sobie obejrzę pierwsze odcinki i zobaczymy, co z tego będzie. :wink:
Dawidku, z całym szacunkiem do Twojej osoby, ale czy telewizja, która produkuje i tworzy różne programy ma prawo mylić gatunki? Moim zdaniem nie. A różnica między soap operą (w Polsce to jest nazywane najczęściej serialem obyczajowym) a telenowelą jest kolosalna.

Soap opera - najczęściej 5 razy w tygodniu, ciągnie się latami (więcej niż 1-2 sezony), jest bardzo dużo wątków i nie ma wątku głównego. W serialu tym chodzi o wiele tematów. Przykład zagraniczny: "Moda na sukces", "Żar młodości". Przykład polski: "Pierwsza miłość", "Na Wspólnej" (choć nie jest emitowane pięć razy w tyg.).

Telenowela - niekoniecznie musi być emitowana 5 razy w tygodniu, ale najczęściej jest, jest krótka (liczy 200-300 odcinków, trwa rok, dwa lata), jest główny wątek: zakochani bohaterowie, którzy pod koniec są ze sobą i jest happy end. Najczęściej chodzi o miłość, zdrady, intrygi. Przykład zagraniczny: "Esmeralda", "Paulina", "Duch Eleny" itd. Przykład polski: "Brzydula", "Majka", "Prosto w serce".

"Klan" to połączenie soap opery z serialem obyczajowym. Dla mnie osobiście najlepiej jakby "Klan" nazywano soap operą, podobnie "Plebanie", "Na Wspólnej", "Pierwszą miłość", "Linię życia", "Barwy szczęścia" czy nawet "M jak Miłość". A już pod gatunek serialu obyczajowego bardziej podchodzą dla mnie "Magda M.", "Teraz albo nigdy!", "Dom nad rozlewiskiem", "Na dobre i na złe" (choć tutaj bardziej pasuje serial medyczny). A telenowele to właśnie "Adam i Ewa", "Majka", "Brzydula" etc.

Wydaje się, że "Rezydencja" ma być telenowelą. Bo założono konkretną liczbę odcinków. Z kolei jeśli chodzi o czas emisji (3 razy w tyg) to bardziej jest to serial obyczajowy (wskazuje na to również bardzo dobra obsada i budżet). A na soap operę wskazuje to, że TVP reklamuje to jako polską "Dynastię". Więc nie wiadomo co to w końcu będzie. Ja zapewne nie będę się w kolejny serial wciągał. Powiem Wam, że większość seriali (nie tylko tych polskich) ostatnimi czasy obniżyła loty. A to co się dzieje w polskich produkcjach jak "Klan", "Na Wspólnej" czy "Pierwsza miłość" woła o pomstwę do nieba.
http://www.facebook.com/NajciekawszaPostac - oficjalny profil Plebiscytu Najciekawsza Postać "Mody na sukces"! Zapraszam!
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Ja tam na wszystko mówię "serial" i każdy wie o co chodzi :lol:
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Bardzo dobrze to rozgraniczyłeś fandantego. Dokładnie tak samo chyba bym podzielił wymienione przez Ciebie polskie produkcje na opery mydlane i telenowele, chociaż np. taka "Pierwsza Miłość" nigdy oficjalnie nie została nigdzie określona mianem soap opery.
A tak a propos PM właśnie, możesz wyjaśnić w stosownym temacie co wg Ciebie woła tam o pomstę do nieba? Ciekaw jestem po prostu. :P Ja uważam, że jest to polski serial najbardziej zbliżony do soap opery (na co wskazuje różnorodność wątków: są intrygi, romanse, śluby, czarne charaktery, nawet zmartwychwstania, poza tym duża liczba odcinków, wielu bohaterów, którzy przychodzą i odchodzą) i trzyma on całkiem niezły poziom. :wink:

Co do "Rezydencji" to podoba mi się gwiazdorska obsada i sam pomysł serialu, jednak raczej nie będę oglądał po prostu z braku czasu na kolejne seriale. :wink:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
B@r

Re: Rezydencja

Post autor: B@r »

fandantego pisze:
misiek12345 pisze:
B@r pisze:Rozmawiałem z producentem i mówił, że serial w ogóle nie opiera się na Dynastii - scenariusz jest autorski i nie ma żadnych zapożyczonych wątków. Przy okazji zdementuję wiadomość, że Maciej Zakościelny zrezygnował z gry w serialu z powodu tego, że miał zagrać geja. W tym serialu nie będzie żadnej osoby homoseksualnej.
Na pewno z tym producentem? :P Szkoda... Liczyłem na pojawienie się pierwszej nieepizodycznej postaci geja w polskiej telewizji :)
To w końcu ma być soapka, telenowela, czy serial?
To ma być coś na kształt "Dynastii", czyli niby soap opera, ale TVP Jeden myli Soap opery z telenowelą i zapowiada, że ma być to telenowela - polski odpowiednik "Dynastii" ::plask wczolo:
Gdzie TVP tak zapowiada? Jakaś kolorówka zaczęła pisać o Dynastii i stąd te porównania. Z Dynastią nie będzie miał ten serial nic wspólnego!!! :)
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Odchodzimy od tematu, ale napiszę tu i zakończę ten OT. Fandantego, dla mnie istnieje tylko jedna różnica między telenowelą a soap operą - liczba odcinków. Pozostałe kwestie, jak ilość odcinków w tygodniu, czy wątku głównego są wręcz umowne i bardzo płynne, że ja w ogóle ich nie biorę pod uwagę. Teraz telenowele się tak konstruowane, że ciężko wyróżnić główny wątek.
Telewizje nie powinny mylić pojęć, zgadza się, bo np. mnie trochę razi, że "MnS" nazywa się telenowelą. Więc lepiej - niech będzie "serial", i po kłopocie.

W "Rezydencji" rzeczywiście obsada zapowiada się ciekawie. ekipa musiała się tu mocno postarać. Ale i tak najważniejsza będzie fabuła.
Awatar użytkownika
B@r

"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
B@r

Przypominam, że już dzisiaj pierwszy odcinek Rezydencji! :D
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Właśnie widziałem zapowiedź w TV. Obejrzę sobie, a co tam:)
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

W tej zapowiedzi było że to polska Dynastia, jednak promują się kosztem Dynastii a podobieństwo polega na tym tylko, że pokażą bogaczy, żenada.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Wszystko ładnie pięknie, ale nie ma czołówki, a napisy końcowe trwają 7 sekund i lecą za szybko ::kwasny::
Generalnie, żeby mnie jakoś szczególnie wciągnął ten odcinek to nie powiem, ale nie jest, aż tak źle :wink: Możliwe, że skuszę się na dalsze odcinki :)
Awatar użytkownika
fandantego

Ten serial jest okropny! Bogaci ludzie żyją na poziomie, ale to co jest w "Rezydencji" jest jednak robione na miarę nie Polski a bogatej Europy albo USA. Poza tym nudy, nudy i słodko, aż mdli. Podoba mi się postać grana przez Weronikę Książkiewicz i Kasię Figurę. Szapołowska jak zwykle ma w spojrzeniu i głosie tą manierę i foch.... Cieślak gra kopciuszka, który zakocha się w Wieczorkowskim, a Czarnota jest złym bratem. Trochę oklepany temat, trochę tak zalatuje "Brzydulą"... :roll: Słabo i nie zachęca do oglądania. W gruncie rzeczy to tania obyczajówka, która jest ładnie pokazana ale nic nie wnosi więcej. Wymuszony luksus, rozmowy o niczym... A nie przepraszam, akcja, intrygi, polska "Dynastia" jak zapowiada TVP :roll:
http://www.facebook.com/NajciekawszaPostac - oficjalny profil Plebiscytu Najciekawsza Postać "Mody na sukces"! Zapraszam!
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Rozbawił mnie dzisiaj pan Miśtal, który zdementował plotkę, że to polska wersja Dynastii. Powiedział, że Rezydencja jest lepsza od Dynastii :roll: :lol:
Awatar użytkownika
fandantego

Mareczek pisze:Rozbawił mnie dzisiaj pan Miśtal, który zdementował plotkę, że to polska wersja Dynastii. Powiedział, że Rezydencja jest lepsza od Dynastii :roll: :lol:
Pozostawię to bez komentarza. Po 1 odcinku widać, że temat mega oklepany i brak jakiegoś toru, który miałby dalej pociągnąć fabułę. Wypadek? :D Nie zaprzeczę -obsada im się udała, piękne wnętrza, bogactwo na wysokim poziomie ale co z tego jak brak "tematów" i dialogów na równie wysokim poziomie? :roll:
Nick

Post autor: Nick »

Tego nie da się oglądać! Sztuczność aż bije po oczach. Zgadzam się co do dialogów, które są po prostu "płytkie" i "o niczym" :roll:
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Mareczek pisze:Powiedział, że Rezydencja jest lepsza od Dynastii
No już w tak płytką reklamę może uwierzyć tylko ten co nie pamięta Dynastii.
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
ODPOWIEDZ