Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BeLieF

Post autor: BeLieF »

Prima Aprilis było wczoraj, więc Was nie nabieram - Stanisław Olejniczak nadal czyta "Modę"
W wersji na tablecie i komórce jest Olejniczak, w wersji komputerowej - Bukrewicz

WOW! Ależ niespodzianka ze strony TVN! :shock: Widać dość poważnie podeszli do "Mody.." :)
paw

Post autor: paw »

Dziwne to, że jest dwóch lektorów, chyba że Olejniczak nagrał kilka pierwszych odcinków.
Ostatnio zmieniony 2015-04-02, 22:35 przez paw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Oto komentarz Stanisława Olejniczaka w sprawie czytania nowych odcinków MNS :wink:
No to chyba pora wam wyjaśnić, co i jak. Rzeczywiście zacząłem czytać odcinki do netu, ale powaliło mnie tłumaczenie! Jest dosłowne i nie za bardzo po polsku. Za wiele musiałem zmieniać podczas nagrania. Przeczytałem 20, do 6067. i zrezygnowałem. TVN nagrał więc od nowa ze swoim lektorem. Ot i cała zagadka. A z moim głosem, jak widzę, jest tylko tyłówka - ktoś zachował dla podkręcenia atmosfery i zwiększenia oglądalności. Nie dajcie się nabrać. Pozdrowienia dla wszystkich fanów "MODY" :)
źródło: https://www.facebook.com/modanasukces/p ... =1&theater
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Post autor: Adex-fan Brooke »

Dziwne i trochę szkoda, że wycofał się. Ogólnie co złego w dosłownym tłumaczeniu?
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
mailo

Post autor: mailo »

Adex-fan Brooke pisze: Ogólnie co złego w dosłownym tłumaczeniu?
Jako przykład mogę ci podać tłumaczenie z odcinka "Chirurgów", którywczoraj oglądałem. Jakiś pacjent powiedział, że jakaś sytuacją "sucks" (czyli jest do bani, do du...y itp). A oni przetłumaczyli dosłownie "suck" jako "ssać" i wyszło "Ta cała sytuacja ssie" :lol: Z angielskiego nigdy nie powinno się dosłownie tłumaczyć, bo wyjdą głupoty.
Awatar użytkownika
DeaconFan

Post autor: DeaconFan »

Mailo ma rację. Najgorzej tłumaczyć dosłownie różne angielskie idiomy. Nie dziwię się Olejniczakowi. Trochę jednak szkoda, że nie będzie już lektorem MnS. Fajnie, że ustosunkował się do tej kwestii. :wink:
Aktualnie oglądam: B&B (MnS), Pierwsza miłość, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Stulecie Winnych, Zadzwoń do Saula. :D
Awatar użytkownika
BeLieF

Z drugiej strony jednak dosłowne tłumaczenie jest lepsze dla nastolatków, gdyż slang po prostu jest bardziej zbliżony do mowy potocznej i obecnych czasów a przez to łatwiej mogą się wciągnąć młodsi widzowie(zwłaszcza jak nadejdą pewne odcinki) , mnie się osobiście zdarza użyć określenia "ssie" w kontekscie że coś jest do bani.
Elmoo

Post autor: Elmoo »

To prawda - nie powinno tłumaczyć się angielskich zwrotów dosłownie na polski. To jest na zasadzie klocków. Niektóre pasują do siebie, a niektóre nie. Tak samo jest ze słówkami angielskimi i polskimi.
Awatar użytkownika
mailo

Na profilu MNS natknąłem się na ostrą reakcję Stanisława Olejniczaka na temat artykułu o nim w "Fakcie". Samego artykułu nie czytałem, ale to chamstwo moim zdaniem zamieszczać wypowiedzi bez zgody i wiedzy zainteresowanego. Chociaż nie dziwi mnie to bo ta gazeta to wiadomo, że szmatławiec podobnie jak jego pracownicy :/ Trafne określenie "karaluch" :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
BeLieF

Nic nowego nie napiszę co prawda, ale wcale się nie dziwię reakcji pana Stanisława. I tak to jest dość łagodne z jego strony, że nie wspomniał nic o sądzie na przykład. Przykre jest to, że taka afera wypływa parę dni po wznowieniu emisji MNS. Zaszkodzić to nam może, w kontekście walki o powrót MNS do telewizji. TVN może przestać być nam przychylny
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Gdzie się Adamie mijam z prawdą? Jeśli czytałeś artykuł (bo jak widać wyżej niektórzy nie, ale się wypowiadają bez zbadania sprawy co dopiero jest żenujące) to czarno na białym jest napisane, że Olejniczak wypowiedział się na Facebooku. Nie widzę w tym tekście ani jednego zdania, które by się mijało z prawdą. Wypowiedź jego była publiczna na publicznym profilu i każdy ją ma prawo przeczytać. Nie cytowałem żadnych tajnych wiadomości, a nie każdy ma profil na FB z fanów serialu by się o tym dowiedzieć. :lol: Kierownictwo TVN może też czytać Facebooka. Jeśli to wielka tajemnica, SO nie powinien o niej pisać publicznie. Tyle. Prawo cytatu z prawa prasowego pozwala cytować wypowiedzi publiczne z zachowaniem źródła z którego one pochodzą.

Kłania się czytanie ze zrozumieniem. ::krzyw::

Jeżeli komukolwiek można zarzucić brak profesjonalizmu to tej pani z tego flesza http://film.onet.pl/lektor-mody-na-sukc ... owy/109p8n która powiedziała, że Olejniczak napisał to na swoim Facebooku.

:o
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

Nie udawaj głupiego i nie wybielaj się, że nie wyciągałeś od Pana Olejniczaka informacji aby je wykorzystać w taki sposób, to dla mnie jest mijanie się z prawdą, ale faktycznie mogłem to lepiej ująć, to mijanie się bardziej z profesjonalnym zachowaniem, też jak Taylor lecząca ludzi powiązanych z nią :lol: Jeśli od razu chciałeś wykorzystać jego wypowiedź jako przedstawiciel tego nieskiej jakości wydawnictwa wystarczyło się tak przedstawić, proste. Grunt, że Pan Olejniczak przeczytał mnie ze zrozumieniem, Ty chyba też nie jesteś tak mało inteligenty aby nie zrozumieć tych uwag. :wink: Jeśli zauważyłeś zawsze chwaliłem, że promujesz Modę, ale tym razem powinieneś przyznać się do błędu, że przyniosłeś sobie wstyd takim zachowaniem jak to określili w stylu "karalucha". :lol: To jednak nie wszystko... widziałem niedawno artykuł gdzie było napisane, że aktorka po alkoholu miała wypadek...tymczasem to Brooke (postać!) miała po alkoholu malutki wypadek, jeśli to nie jest mijanie się z prawdą to nie wiem jak to nazwać :roll:
Nawet nie chciałem o tym wszystkim tu pisać, ale skoro mailo dał skan a Ty pytasz...
Polecam:DYNASTIA,Sunset Beach,B&B,Melrose Place,Desperate Housewives,Świat wg Bundych,Allo Allo,Pokolenia,Moonlighting,Baywatch,Alf,Nanny,Co ludzie powiedzą,Ally Mcbeal,QAF,Prison Break,Dexter,Dr Quinn,Y&R,Devious Maids, Sex and the city
Awatar użytkownika
B@r

Post autor: B@r »

Ja wyciągałem informacje? Zanim w ogóle zabrałem tam głos to jego wypowiedź, którą zacytowałem z podaniem źródła już tam była… Więc niczego nie wyciągałem "incognito" by było mi wstyd. Jego wpis nie był spowodowany jakimś pytaniem ode mnie, a wpisem admina Facebooka "Mody", który poinformował, że na Androidach słychać głos Olejniczaka. Pan Stanisław też chyba nie umie czytać ze zrozumieniem bo nie jest napisane nigdzie, że to wypowiedź dla Faktu. Gdzie tak niby napisane?! :lol: Więc jak się wybielam skoro tylko przedstawiam FAKTY i prostuje to co ty skrzętnie zachwiałeś i źle przedstawiłeś?

Twoje porównania nie wiem już czego i kogo do Taylor są już śmieszne i nie adekwatne do sytuacji. Przypominam, że "Moda na sukces" to serial. Nawet żarty mają swój kres.

Idąc twoim tropem nie można już by było żadnych oficjalnych wystąpień/wpisów cytować nawet mimo zachowania źródła. Serio, zanim zaczniecie atakować jak trolle (pozwalam sobie na porównanie po karaluchach coby pozostać w tematyce i poziomie) to najpierw zapoznajcie się w treścią czegoś co komentujecie, a później z prawem cytatu.

Głupio mogłoby mi być w 2 przypadkach: gdybym wyciągnął prywatne rozmowy albo wypowiedzi z FB przedstawił jako ekskluzywne wypowiedzi dla mnie. A żaden z tych przypadków nie nastąpił.

I jeszcze nawiąże do wypowiedzi BeLief. Jak wypowiedź p. Stanisława może zaszkodzić fanom? Telewizje obrażą się na fanów, bo stary lektor serialu skrytykował obecne jego tłumaczenie?! :lol: :lol: To taka sama analogia jakby porównywać, że obecny klimat w górach zaszkodzi tegorocznym maturzystom. Mniej więcej tyle samo ma to wspólnego. ::krzyw::

Dziękuję za uwagę. ::krzyw::
"Stephanie is not for here you anymore. She's gone now. Things are going to be very different around you right now. I'm going to find a way to stop you".
Awatar użytkownika
Adex-fan Brooke

To żenujące, że teraz próbujesz zwalić winę na admina podczas kiedy chodzi o to co zrobiłeś Ty. Przewidywalne jednak było dla mnie, że nie okażesz cienia skruchy, może w swoim zawodzie jesteś przez to lepszy, ale poza redakcją już niekoniecznie. Poza tym sprawę "wypadku aktorki" to już oczywiście wolisz przemilczeć.
B@r pisze:Ja wyciągałem informacje?
No tak zapomniałem, miałeś przecież podane na tacy, niewiniątko :lol: Prawnie pewnie wszystko zgodnie, ale mało etycznie.
B@r pisze:Twoje porównania nie wiem już czego i kogo do Taylor są już śmieszne i nie adekwatne do sytuacji. Przypominam, że "Moda na sukces" to serial.
Taylor była wspomniana w tamtej rozmowie (poza tym to postać z tego omawianego serialu a nie innego) więc jest jak najbardziej adekwatna aby porównać ją w tej sytuacji co już uzasadniłem.
Poza tym nie mydl ludziom oczu i nie udawaj, że nie rozumiesz o co chodziło BeLieF. Kto czyta ze zrozumieniem widzi, że on na myśli miał to, że ktoś typu lektor czy przedstawiciel z tv może się zrazić, że nie warto rozmawiać z fanami i dawać im ciekawe informacje skoro każdy wśród nich może być "karaluchem", który potem kopiuje coś do gazet/portali. Co innego gdyby taki przedstawiciel danej redakcji podpisał się jako redakcja... Zadawałeś kolejne pytania Olejniczakowi nie dziwię się więc, że miał poczucie, że one tak samo są w celu kolejnego artykułu i co więcej tak jak on powątpiewam, że to już były tylko na prywatny użytek.
Awatar użytkownika
mailo

W Polsce obowiązuje przecież prawo prasowe. Jeżeli chce się wkorzystać wypowiedź w gazecie , to trzeba zapytać o zgodę, a autor ma prawo do autoryzacji. Wiadomo jednak od lat, że pracownicy szmatławców wrzucają do swoich "śmietników" co popadnie, na zasadzie "i tak mnie nikt nie poda do sądu za taką drobnostkę". Celowo użyłem słowa "pracownicy" bo chyba nie można nazwać "dziennikarzami" kogoś kto nie zna podstaw prawnych własnego zawodu. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Olejniczak wspomina o PW, gdzie podzielił się prywatnie swoimi wypowiedziami nieświadomy, że ktoś je zamieści w gazecie. Dlatego opinia moje jest jedna - Fuckt może wysyłać sobie pracowników nawet do LA na ekskluzywne wywiady z Taylor, ale i tak w opinii publicznej pozostanie zwykłym szambem za 0,99 groszy ::kwasny::
B@r pisze:
Głupio mogłoby mi być w 2 przypadkach: gdybym wyciągnął prywatne rozmowy albo wypowiedzi z FB przedstawił jako ekskluzywne wypowiedzi dla mnie. A żaden z tych przypadków nie nastąpił.
:
No a widomości na PW to nie są prywatne rozmowy??
Adex-fan Brooke pisze:T. Zadawałeś kolejne pytania Olejniczakowi .
No właśnie, więc to był jakby wywiad, a tutaj jest prawo do autoryzacji. I musi być zgoda na publikację. To, że wywiad odbył się wirtualnie poprzez PW czy facebooka nie powinno mieć znaczenia. Olejniczak nawet nie wiedział, że to do "Faktu", więc przez zwykłą przyzwoitość (pomijając prawo) powinien zostać o tym poinformowany.
ODPOWIEDZ