Lektorzy i tłumacze odcinków

Dział NIESPOILEROWY - nie wolno odwoływać się do wydarzeń nie pokazanych w Polsce.
ODPOWIEDZ
Martin Rode

Post autor: Martin Rode »

Co nie zmienia faktu, że jest to niedopuszczalne.
Awatar użytkownika
bosskicinu

Post autor: bosskicinu »

Jak tam przyzwyczailiście się do nowego lektora Pawła Bukrewicza ? :)

Ja owszem podoba mi się jego głos i jest całkiem nieźle. Razi mnie tylko wymawianie przez niego niektórych imion. Imię Taylor czyta róźnie raz poprawnie a czasami "Tajlor". Podobnie jest jak wymawia "Kejt" albo "Erik". Nie wspomnę już jak wymawiał "Thomasie" albo "Stivenie". Myślę, że z czasem będzie lektor wymawiał te imiona poprawnie :)
Dawidek
Administrator

Post autor: Dawidek »

Ja się przyzwyczaiłem już.

"Thomasie", Stephenie" jest poprawnie, ja tu nie mam zastrzeżeń. Imię Erica wymawiane też jest poprawne, wg mnie. z Taylor pan Paweł ma większy problem. Więc nie jest źle. Głos lektora jest wyraźny, nie ma problemów ze zrozumieniem.
Awatar użytkownika
bosskicinu

Chodzi o to, że Olejniczak wymawiał bardziej poprawnie te imiona. Było "Eryk", "Thomas" i "Stiven".
Dawidek
Administrator

Zapytam, co do "Eryka", jakie jest tutaj "i" w tym imieniu w "MnS", bardziej ono podchodzi pod "i", czy "y"? Przyznam, że nie zwracałem uwagi na ten drobiazg.

Ogólnie rzecz biorąc, jestem zwolennikiem, by zagraniczne imiona były wymawiane w sposób, jak najbardziej zbliżony do oryginału. Jestem niechętny spolszczaniu obcojęzycznych imion, dlatego optuję za tym, by np. królową Elżbietę nazywano "Elisabeth", a hiszpańskiego króla - Felipe VI, zamiast Filipa VI. I tak samo powinno być z serialowymi bohaterami.
Awatar użytkownika
bosskicinu

Właśnie wszyscy w serialu zwracają się do niego "Eryk" czyli poprawnie dlatego dziwnie jest jak Bukrewicz czyta "Erik".
Dawidek
Administrator

Tak przypuszczałem, że te "i" brzmi bardziej jak ""y". Więc powinno być z angielska "Eryk". Dzięki.
matti05

Post autor: matti05 »

Ja też przyzwyczaiłem się do lektora P. Bukrewicza ;)
anita42

Post autor: anita42 »

Czytał też "Feliszja".
Ja bardzo szybko i bezboleśnie przyzwyczaiłam się do nowego lektora. Aż się nie spodziewałam, że tak łatwo mi to przyjdzie :)
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Do głosu Bukrewicza przyzwyczaiłem się dość szybko, pewnie dlatego, że jest dobrym lektorem i przyjemnie się go słucha :wink:
Rażą mnie jedynie niektóre błędy w tłumaczeniu - nie są to jednak błędy stricte językowe, wynikają one głównie z braku znajomości serialu. Podejrzewam, że już nie usłyszymy sformułowania "dziwka z Valley", bo tłumacze nie będą znali kontekstu :( Poza tym nie wiem czy zauważyliście, ale te zaledwie 20 odcinków miało już trzech różnych tłumaczy: Zuzannę Soroko, Annę Zamęcką i raz jakiegoś faceta, którego nazwiska nie pamiętam.
nołbady

Post autor: nołbady »

Tak, jeden odcinek przetłumaczył Tomasz Ross (albo Ros). Bukrewicz jest ok, szybko się przyzwyczaiłem.
Dawidek
Administrator

"MnS" na TVP też miała paru tłumaczy, którzy robili to mniej więcej na zmianę. Tylko tutaj oni mieli większe doświadczenie i znali kontekst serialu, bo tłumaczami byli przez dłuższy czas. Nowi powinni iść na jakieś konsultacje do fachowców z serialu. :wink:
Awatar użytkownika
bosskicinu

Zauważyliście, że przy dzisiejszym odcinku głos lektora brzmiał trochę inaczej niż przy wczorajszym ? Było słychać jakby lekką chrypkę.
nołbady

Post autor: nołbady »

Eeeee... Może to jakość audio na player.pl albo dźwiękowiec coś majstrował...
Awatar użytkownika
Mareczek

Post autor: Mareczek »

Wczoraj Ridge przyszedł do Brooke, a ta stała przy oknie i nie wiedziała, że wszedł. Forrester powiedział do niej Logan, a tłumacze chyba potraktowali to jako imię męskie i wyszło z tego coś takiego:

"Logan, nie widziałeś, że tu jestem" :lol:

Zwróciliście na to uwagę?
ODPOWIEDZ